Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Ένεση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας σε ΜμΕ

 


Περισσότερα από δύο δισ. ευρώ θα «κινητοποιήσει» στο επόμενο διάστημα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) με τη δημιουργία τεσσάρων νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η διαμόρφωση τεσσάρων προγραμμάτων που θα παρέχουν δάνεια με μερική επιδότηση επιτοκίου ή και την εξασφάλιση εγγύησης από πλευράς της ΕΑΤ. Το επόμενο βήμα είναι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχών απο πλευράς Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών (ΕΧΟ) – τραπεζών, οι οποίες θα χορηγούν τα δάνεια. Απαραίτηση προϋπόθεση, ωστόσο, για τη συμμετοχή είναι και η συνεισφορά χρηματοδοτικών πόρων από πλευράς των ΕΧΟ.

«Business Growth Fund»

Τρία εκ των τεσσάρων χρηματοδοτικών εργαλείων τίθενται υπό τη «σκέπη» του Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Business Growth Fund», ενώ το τέταρτο ταμείο που θα παρέχει εγγυοδοτημένα δάνεια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο θα λειτουργήσει αυτόνομα.

Στόχος του «Business Growth Fund» είναι η στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, αναφορικά με την έλλειψη πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, καθώς και η βελτίωση των όρων χρηματοδότησης.

Συνεπώς, για την επίτευξη του σκοπού ανατέθηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η δημιουργία Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Business Growth Fund», το οποίο αναπτύσσει κατ’ αρχήν τα ακόλουθα χρηματοδοτικά εργαλεία: α) «Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-financing Loans)», β) «Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans)» και γ) «Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co-Financing Loans)».

Μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του «Business Growth Fund», όπως αναφέρεται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, επιτυγχάνεται:

α) Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επενδύσεων σε έργα Πράσινης Μετάβασης, καθώς μέσω των «Πράσινων Συγχρηματοδοτούμενων Δανείων» θα παρέχονται συγχρηματοδοτούμενα δάνεια επενδυτικού σκοπού με ευνοϊκούς όρους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να υλοποιήσουν επενδύσεις στους τομείς ενεργειακής απόδοσης, ηλεκτροκίνησης και παραγωγής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με απώτερο στόχο τη μείωση των εκπομπών και την προστασία του περιβάλλοντος.

β) Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επενδύσεων σε έργα ψηφιοποίησης, καθώς μέσω «Δανείων Ψηφιακής Αναβάθμισης» θα παρέχονται συγχρηματοδοτούμενα δάνεια επενδυτικού σκοπού με ευνοϊκούς όρους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με σκοπό την ψηφιοποίηση και ψηφιακή αναβάθμιση των εργασιών/ δραστηριοτήτων τους ώστε να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, το μέγεθός τους και να δημιουργήσουν πρόσθετες θέσεις εργασίας.

γ) Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των «Δανείων Ρευστότητας Επιχειρήσεων», τα οποία θα παρέχουν συγχρηματοδοτούμενα δάνεια κεφαλαίου κίνησης, προκειμένου οι επιχειρήσεις να πετύχουν την ομαλή λειτουργία του συναλλακτικού τους κύκλου, να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης, των πληθωριστικών πιέσεων, της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και των αποτελεσμάτων της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Πόροι μέσω ΠΔΕ και ΕΤΕπ

Το «Business Growth Fund» χρηματοδοτείται με πόρους ύψους 840.000.000 ευρώ προερχόμενους από α) χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προς την ΕΑΤ, ύψους 440.000.000, β) χρηματοδοτική συνεισφορά από την υπ’ αρ. 92.378/22.06.2021 Συμφωνία Χρηματοδότησης όπως αυτή τροποποιήθηκε με την από 19.05.2022 υπ’ αρ. 1 τροποποίηση της ως άνω συμφωνίας, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Ελληνικής Δημοκρατίας όπως αυτή νόμιμα εκπροσωπείται από τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ύψους 400.000.000 ευρώ.

Η χρηματοδοτική συνεισφορά, που βάσει της παραπάνω Συμφωνίας Χρηματοδότησης καταβάλλεται σε λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, συνιστά δανειακό έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Μετά την εμφάνιση του εσόδου εγγράφεται ισόποση πίστωση στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και μέσω ειδικού για τον σκοπό αυτό έργου του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων επιχορηγείται εν συνεχεία η ΕΑΤ.

Από τους πόρους που προέρχονται από το ΠΔΕ, ποσό ύψους 40.000.000 ευρώ θα διατεθεί για τη διετή επιδότηση μέρους του επιτοκίου των συγχρηματοδοτούμενων δανείων των Ταμείων: «Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-financing Loans)» και «Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization CoFinancing Loans)», καθώς και τη μερική επιδότηση του επιτοκίου για τα «Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co-Financing Loans)» αποκλειστικά των επιχειρήσεων που δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση έως σήμερα από πρόγραμμα της ΕΑΤ.

Στα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δημιουργηθούν, θα συμμετέχουν οι ΕΧΟ, σταδιακά με κεφάλαια ύψους κατ’ ελάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί, μέσω μόχλευσης, συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων κατ’ ελάχιστον 2,04 δισ. ευρώ.

Η «ακτινογραφία» των νέων δράσεων που σχεδιάζονται

Τα νέα χρημαδοτικά εργαλεία που έχει σχεδιάζει η ΕΑΤ είναι τα εξής:

– Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-Financing Loans) με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού με διετή μερική επιδότηση επιτοκίου προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να υλοποιήσουν επενδύσεις στους τομείς Ενεργειακής Απόδοσης (Energy efficiency/transition), ηλεκτροκίνησης (Green Mobility) και παραγωγής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών (Green Renewable Energy), με στόχο τη μείωση των εκπομπών και την προστασία του περιβάλλοντος. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη και το ύψος αυτών θα κυμαίνεται από 80.000 έως 8.000.000 ευρώ.

– Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans) με προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού με διετή μερική επιδότηση επιτοκίου προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να χρηματοδοτήσουν την ψηφιοποίηση και ψηφιακή αναβάθμιση των εργασιών τους, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητάς τους, τη μεγέθυνσή τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη, το δε ύψος αυτών ανέρχεται από 25.000 έως 1.000.000 ευρώ.

– Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co-Financing Loans) με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης, με στόχο να ενισχυθεί ο συναλλακτικός κύκλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις υφιστάμενες συνθήκες της αγοράς, τις συνθήκες ανταγωνισμού και να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 5 έτη και το ύψος του δανείου ανέρχεται από 10.000 έως 1.500.000 ευρώ.
Πέραν των παραπάνω, σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού βρίσκεται και το χρηματοτοδοτικό εργαλείο Development Law Financial Instrument (DeLFI). Ειδικότερα, το DeLFI, με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει εγγυοδοτικό εργαλείο για επενδυτικά σχέδια που είναι ενταγμένα στον αναπτυξιακό νόμο. Θα κινηθεί σε δύο άξονες:

α) για κεφάλαιο κίνησης για προχρηματοδότηση που ποσού της επιχορήγησης (bridge financing) και

β) για μακροπρόθεσμο δανεισμό για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής.
Η χρηματοδότηση θα ξεκινά από 50.000 ευρώ και θα φθάνει έως και τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ η διάρκεια του δανείου θα είναι από 2 έως 10 έτη, ανάλογα με τον χαρακτήρα του δανείου.

8,5 δισ. ευρώ οι συνολικές ενισχύσεις από την ΕΑΤ

Τα ήδη εγκεκριμένα δάνεια μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας φτάνουν τα 8,5 δισ. ευρώ και έχουν στηριχθεί πάνω από 306.000 θέσεις εργασίας. Τα προϊόντα που σχεδιάζονται και δίνονται στις επιχειρήσεις από την Αναπτυξιακή Τράπεζα έχουν μειωμένα επιτόκια, χαμηλότερες ή καθόλου εξασφαλίσεις, μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, αυξημένη περίοδο χάριτος και χαμηλές ή μηδενικές προμήθειες εγγύησης. Ιδιαιτέρως, τα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια της ΕAT είναι φθηνότερα κατά 40% και από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που στηρίχτηκαν μέσω αυτών, περίπου το 60% με 70% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις με 1-9 άτομα προσωπικό

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου