Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Η επόμενη μέρα για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ – Το συνέδριο και τα θολά σημεία

 


Ο χρόνος πιέζει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας παρέμενε στην θέση του, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε την πολυτέλεια να τοποθετήσει την ημερομηνία της εκλογής νέου αρχηγού ακόμη και τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο τώρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου, να αποτιμήσουν την εκλογική ήττα και να συντάξουν την «γραμμή» που θα ακολουθήσουν απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή.

Όπως όλα δείχνουν το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης των διαδικασιών. Την σκυτάλη θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή που θα καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα την εκλογή του προέδρου από την βάση του κόμματος.

Επόμενος σταθμός είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκλεγεί ο νέος επικεφαλής που θα αναλάβει να δώσει το στίγμα του κόμματος κόντρα στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.

Ποια είναι τα θολά σημεία

Σε αυτή τη φάση μεγάλες πιθανότητες για την ανάληψη της προεδρίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει η Όλγα Γεροβασίλη, που γνωρίζει καλά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως πρώην γραμματέας της ΚΟ. Παράλληλα διατηρεί στενή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και καλή επικοινωνία με τα υπόλοιπα «ρεύματα» στο κόμμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα – Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την εκλογή νέου προέδρου

Σε αυτή τη φάση, όμως, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα τοποθετηθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής ή η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πάει σε ψηφοφορία με άλλους υποψήφιους, όπως τον Νάσο Ηλιόπουλο. Δεδομένο θεωρείται ότι το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος για να μην προκαταβάλει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι μέλλει γενέσθαι με το συνέδριο

Αμέσως μετά τις εκλογές το πρώτο σημείο τριβής μεταξύ των στελεχών της Κουμουνδούρου διαφάνηκε ότι θα είναι η διεξαγωγή του συνεδρίου. Οι πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι τα στελέχη κοντά στον Αλέξη Τσίπρα ήθελαν να γίνει ένα fast track συνέδριο λίγων ημερών και στη συνέχεια το κόμμα να οδηγηθεί στην εκλογή του προέδρου. Αυτή η πρόταση βέβαια ήταν στο τραπέζι όσο ο Αλέξης Τσίπρας φαινόταν ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος.

Την πρόταση αυτή φαίνεται ότι συμμερίζονταν και η πασοκογενής τάση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της «Ομπρέλας» ήθελαν το συνέδριο να πραγματοποιηθεί από το φθινόπωρο και να δοθεί χρόνος για να αποτιμηθούν τα αίτια της βαριάς ήττας στις εκλογές αλλά και οι θέσεις για την χάραξη της νέας στρατηγικής του κόμματος. Ωστόσο, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι θολό τι θα γίνει με το συνέδριο του κόμματος.

Η συζήτηση για τους διαδόχους

Η παραίτηση έχει επισπεύσει τις εξελίξεις για τα στελέχη που θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία. Μέχρι στιγμής, από τα πρόσωπα που θεωρούνται «φαβορί» για την κούρσα της διαδοχής είναι η Έφη Αχτσιόγλου. Η 38χρονη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ότι έχει απήχηση στα μέλη του κόμματος και έχει την στήριξη τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα μειονεκτήματα της υποψηφιότητας της είναι ότι φέρεται να έχει πιο ριζοσπαστικές θέσεις που δεν θα συμβάλλουν στην συσπείρωση όλων των τάσεων στο κόμμα.

Πιο μετριοπαθής θεωρείται ο Αλέξης Χαρίτσης με εξίσου καλά επικοινωνιακά και οργανωτικά προσόντα. Στην συζήτηση για την διαδοχή κάποιοι τοποθετούν και τον Διονύση Τεμπονέρα από την εσωκομματική τάση της «ΡΕΝΕ» που έχει προκαλέσει θετικά σχόλια με τον δημόσιο λόγο και τις εμφανίσεις του. Στην συζήτηση για την διαδοχή κάποιοι εντάσσουν και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, άλλοτε στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πριν τις δεύτερες κάλπες ανακοίνωσε δημόσια την στήριξη του στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο τελευταίοι έχουν το μειονέκτημα ότι δεν είναι εκλεγμένοι βουλευτές.

Ερώτημα είναι τι θα πράξει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που προέρχεται από την εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας». Θεωρείται το πλέον πολιτικά ώριμο στέλεχος που έχει αξιοπιστία και ηγετικό προφίλ για να διεκδικήσει την προεδρία.

Επιπλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να θέσουν υποψηφιότητες στελέχη από την «Κίνηση Μελών», που είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, όπως η Ρένα Δούρου ή ο Παύλος Πολάκης.

Το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του όπως έκανε και με την ανακοίνωση της απόφασης του να παραιτηθεί.
Όπως έγινε γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει μόνο στο στενό περιβάλλον του – την σύζυγο του, Μπέτυ Μπαζιάνα, τα δύο αδέρφια του και δύο στενούς συνεργάτες του- για την απόφαση του να μην διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό αιφνιδίασε τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου στη συνεδρίαση το πρωί της Πέμπτης.

Σε αυτή τη συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να δήλωσε ότι επιθυμεί να συμμετέχει στα όργανα του κόμματος, να έχει συμβουλευτικό ρόλο και να βοηθήσει στην επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε υπάρχει ένα ζήτημα με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν στο κόμμα τα τελευταία χρόνια από κοινωνικά στρώματα που εξέφραζε ο Αλέξης Τσίπρας.. Για παράδειγμα δεν είναι ξεκάθαρο τι θα πράξουν οι πασοκογενείς μετά την παραίτηση Τσίπρα, αν δηλαδή θα παραμείνουν και θα διεκδικήσουν ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ ή ετοιμάζονται να απέχουν από τις διαδικασίες.

Οι φήμες για νέο κόμμα

Πάντως, πριν την ανακοίνωση στο Ζάππειο δεν ήταν λίγες οι φωνές που καλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα να τελειώνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό σχήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευάγγελος Αντώναρος, πριν την παραίτηση Τσίπρα, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μικρές ιστορικές αναδρομές. Ο Κωνστ. Καραμανλής, ιδρυτής ο ίδιος της ΕΡΕ, της γύρισε την πλάτη και ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, κορυφαίος υπουργός της Ένωσης Κέντρου, της γύρισε την πλάτη κι ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ.
Μήπως ήρθε η ώρα να τριτώσει το καλό;»

Αυτή η φημολογία δεν έχει σταματήσει, καθώς αρκετοί προεξοφλούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ μικρός σε ηλικία και με αρκετά μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για να αποστρατευθεί.

Άλλα σενάρια για το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα τον θέλουν να αναλαμβάνει σημαίνοντα ρόλο στην Ευρώπη. Το μοναδικό βέβαιο είναι ότι ο ίδιος δεν έχει μιλήσει για τα σχέδια του. Σε αυτή τη φάση είναι σίγουρο ότι χρειάζεται χρόνο ώστε μετά από 15 χρόνια στη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει τα πατήματα του για την επόμενη ημέρα.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου