Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Κοροναϊός: Εντοπίστηκε η «πιο μεταλλαγμένη παραλλαγή του Covid» σε ασθενή

 


Μία παραλλαγή του κοροναϊού που εντοπίστηκε στην Ινδονησία κάνει τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι είναι πιθανότατα η πιο παραλλαγμένη εκδοχή του ιού που έχει καταγραφεί ποτέ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, πρόκειται για μία μεταλλαγμένη εκδοχή της Δέλτα με το δείγμα να συλλέγεται από έναν ασθενή στην Τζακάρτα, ο οποίος είχε 113 μοναδικές μεταλλάξεις. Τριάντα επτά από τις μεταλλάξεις επηρεάζουν την πρωτεΐνη ακίδας, την οποία χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να μεταδοθεί στους ανθρώπους. Συγκριτικά η Όμικρον μεταφέρει περίπου 50 παραλλαγές.

Οι ερευνητές που ασχολούνται με την ανίχνευση ιών χαρακτήρισαν το ανώνυμο στέλεχος ως το «πιο ακραίο» που έχουν δει ποτέ.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι θα υπάρχει υψηλή μετάδοση. Εξάλλου, ακόμα κι αν συνέβαινε αυτό, κορυφαίοι ειδικοί επιμένουν ότι δεν μεταδιδόταν σε τέτοιο βαθμό ώστε να οδηγήσει σε ένα οποιοδήποτε είδος lockdown.

Η νέα μετάλλαξη που υποβλήθηκε σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων γονιδιωματικής Covid στις αρχές Ιουλίου, πιστεύεται ότι γεννήθηκε από ένα κρούσμα χρόνιας μόλυνσης. Αυτό συμβαίνει όταν ένας μόνο ασθενής, αντί να νικήσει τον ιό σε λίγες εβδομάδες, υφίσταται μια εκτεταμένη λοίμωξη που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Χρόνιες μολύνσεις συνήθως προκαλούνται σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτοί που νοσούν από AIDS ή έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες για τη θεραπεία του καρκίνου, κάτι που τους καθιστά λιγότερο ικανούς να καταπολεμήσουν επιτυχώς τον ιό.

Τέτοιου είδους μολύνσεις συνήθως ανησυχούν τους επιστήμονες επειδή δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τον κοροναϊό να μεταλλαχθεί, δίνοντάς του τη δυνατότητα δυνητικά να περάσει τις άμυνες του σώματος.

«Ο ιός συνεχίζει να μας εκπλήσσει και ο εφησυχασμός είναι επικίνδυνος»

Κάτι τέτοιο θεωρητικά θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα στέλεχος πιο ικανό να αποφύγει τη φυσική ανοσία του οργανισμού ή αυτή που δίνουν τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Οι μεταλλάξεις στην ακίδα της πρωτεΐνης, όπως τα νέα στελέχη που εντοπίστηκαν είναι αυτά που ανησυχούν πιο πολύ τους ειδικούς.

Ο καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Warwick, Λόρενς Γιανγκ, ανέφερε ότι ήταν ασαφές εάν το ανακαλυφθέν στέλεχος έχει κάποια δυνατότητα να μεταδοθεί και να μολύνει άλλους.

Όπως εξήγησε θα χρειαστεί να «νικήσει» άλλες μεταλλάξεις που έχουν κυκλοφορήσει όπως η Όμικρον κι αυτές που την ακολούθησαν και οι οποίες έχουν καθιερωθεί.

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε η μεγαλύτερη ανησυχία είναι να υπάρξει μία νέα παραλλαγή όπως αυτή, η οποία θα μπορούσε να ξεπεταχτεί ήσυχα.

«Ο ιός συνεχίζει να μας εκπλήσσει και ο εφησυχασμός είναι επικίνδυνος. Αυτό υπογραμμίζει και το πρόβλημα του ‘να ζούμε με τον ιό’», είπε ακόμα.

«Καθώς ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται και να μεταλλάσσεται, αυτό αναπόφευκτα θα έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρές λοιμώξεις στους πιο ευάλωτους και θα αυξήσει επίσης την επιβάρυνση στις μακροχρόνιες επιπτώσεις της μόλυνσης», προσέθεσε.

Όπως σημείωσε η έλλειψη γενετικής επιτήρησης για να προληφθούν οι μεταλλάξεις που θα ξεπροβάλουν και θα μπορούσαν να είναι ανθεκτικές στην ανοσία, αφήνει τον κόσμο τυφλό σε νέες απειλές.

«Πώς μπορούμε να ξέρουμε πότε θα υπάρξει οποιοδήποτε νέο ξέσπασμα  της Covid λόγω νέων και δυνητικά πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων;», διερωτήθηκε.

«Η νέα παραλλαγή είναι ασυνήθιστα μεταλλαγμένη»

Ο καθηγητής Ίαν Τζόουνς, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, θεωρεί ότι η νέα παραλλαγή είναι «ασυνήθιστα μεταλλαγμένη».

Σύμφωνα με τον καθηγητή παρόλο που ο κοροναϊός μεταλλάσσεται συνεχώς, οι χρόνιες λοιμώξεις έχουν αυξημένη δυνατότητα να τον «ενθαρρύνουν» να προσαρμοστεί καλύτερα για να διεισδύσει στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Η ανησυχία για τις χρόνιες λοιμώξεις είναι ότι ο ιός μεταλλάσσεται σε ένα άτομο που έχει ήδη δημιουργήσει ανοσία», σημείωσε. «Με άλλα λόγια, ο ιός πρέπει σχεδόν να έχει μεταλλάξεις που μπορούν να ξεφύγουν από αυτήν την ανοσία». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι μια τόσο εκτεταμένη μετάλλαξη έχει συχνά τίμημα για τον ίδιο τον ιό.

«Τέτοιες μεταλλάξεις συχνά αντισταθμίζονται από ένα ‘κόστος φυσικής κατάστασης’ που σημαίνει ότι ο ιός γενικά δεν αναπτύσσεται καλά,  και γενικότερα ο κίνδυνος από έναν τέτοιο ιό είναι χαμηλός», είπε ακόμα ο καθηγητής Τζόουνς και προσέθεσε πως παρόλο που τα δείγματα έδειξαν μία ενδιαφέρουσα οπτική για το πώς ο ιός εξελίσσεται, έχουν περιορισμένη χρήση ώστε να καθιερωθούν και να αποτελέσουν απειλή για την κοινωνία.

Ακόμα προσέθεσε πως σε αντίθεση με τις πιθανότητες για ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος, πρέπει να είμαστε περισσότερο ανήσυχοι για μία ξαφνική άνοδο κρουσμάτων οποιουδήποτε τύπου του κοροναϊού.

«Αυτό το οποίο ψάχνουμε δεν είναι  οι πιθανότητες, μία παράξενη περίπτωση εδώ κι εκεί αλλά μία γρήγορη άνοδο στη συχνότητα εμφάνισης μίας συγκεκριμένης περίπτωσης που θα υποδηλώνει ότι θα κερδίζει πάτημα. Μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο δεν πρέπει να σημάνει συναγερμός», είπε ακόμα.

Λεπτομέρειες σχετικά με το από πού προήλθε το δείγμα, την κατάσταση της υγείας του ασθενή, την ηλικία ή το φύλο δεν έχουν αποκαλυφθεί.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου