Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

«Καμπανάκια» της αγοράς ενόψει ΔΕΘ

 

Βάσω Βεγίρη  vvegiri@naftemporiki.gr
Μήνυμα σιγουριάς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την αναπτυξιακή δυναμική της Θεσσαλονίκης εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά τις χθεσινές του συναντήσεις με τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε εξ αρχής να επισημάνει ότι πιστοποιήθηκε από όλους τους παραγωγικούς φορείς η πολύ καλή απόδοση της οικονομίας, η οποία αναπτύσσεται γρήγορα. Στην κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο, εν λόγω συνάντηση δεν έλειψε η έκφραση ανησυχίας από πλευράς των φορέων για τον πληθωρισμό, το ενεργειακό κόστος και τις βαθιές πληγές που προκαλεί η συνεχιζόμενη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο στις τοπικές επιχειρήσεις και όλη την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Επίσης τονίστηκε η ανάγκη επίσπευσης της υλοποίησης καίριων για την περιοχή έργων όπως το Εμπορευματικό Κέντρο στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου και η ανάπλαση της ΔΕΘ. Αίσθηση προκαλεί, εξάλλου, το γεγονός πως παρά το ότι ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε την καθιερωμένη αυτή συνάντηση με τους φορείς στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ, στην έντονα ενθουσιώδη αναφορά του για τα μεγάλα έργα και επενδύσεις που γίνονται ή θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη δεν περιέλαβε ούτε μια λέξη για το project της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το οποίο μετρά ήδη σημαντικές καθυστερήσεις.

Η Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε αναλυτικότερα ο πρωθυπουργός, δεν είχε ουδέποτε στο παρελθόν μία τέτοια πολυδιάστατη παρέμβαση ως προς τα έργα που δρομολογούνται σήμερα, ενώ επίσης σημείωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται να διανύει μια εξαιρετικά καλή χρονιά και οι εξαγωγές αυξάνονται.

Κατασκευή «Fly Over»

Στην κατεύθυνση αυτή γνωστοποίησε ότι η κατασκευή του «Fly Over» αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους, τονίζοντας ότι είναι μια σημαντική δημόσια δαπάνη και θα είναι ένας δρόμος χωρίς διόδια. Μέχρι το τέλος του έτους επίσης ή το αργότερο στις αρχές του 2024 θα ξεκινήσει και η κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Thess INTEC

Παράλληλα έσπευσε να επισημάνει την «εξαιρετικά μεγάλη σημασία» που αποδίδει στο «Thess INTEC», επισημαίνοντας ότι αναμένεται πιά μόνο η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και ότι εκτιμά πως το έργο (σ.σ. για το οποίο έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και από ιδιωτικά κεφάλαια) θα αρχίσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2024.

Διαμετακομιστικός κόμβος

Μνεία έκανε ο κ. Μητσοτάκης επίσης στο Μουσείο Ολοκαυτώματος εκτιμώντας ότι μπορεί να αρχίσει η κατασκευή του τον επόμενο χρόνο και στην προωθούμενη μετατροπή του στρατοπέδου Γκόνου σε διαμετακομιστικό κόμβο, ενώ η οδική σύνδεση του Προβλήτα 6 του ΟΛΘ με την ΠΑΘΕ και με την Εγνατία θα έχει ολοκληρωθεί όπως είπε μέχρι το τέλος του έτους

«Καμπανάκια» από φορείς/επιχειρήσεις

Η αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος-κόστους για τις επιχειρήσεις ήταν ένα από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος από πλευράς των παραγωγικών φορέων, τόσο των εκπροσώπων «μεγάλων» επιχειρήσεων (βιομήχανοι-εξαγωγείς), όσο και των ΜμΕ.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο σχετικό υπόμνημα του ΕΒΕΘ ότι ανασταλτικό παράγοντα στην αναπτυξιακή πορεία αποτελεί ο πληθωρισμός, που όμως είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο από τη μια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, περιορίζοντας την κατανάλωση και απ’ την άλλη πιέζει ανοδικά τα επιτόκια, επηρεάζοντας αρνητικά τις επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό το ΕΒΕΘ ζητά για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους ενδυνάμωση της ενεργειακής μετάβασης, με περαιτέρω αύξηση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας και παράλληλη επένδυση στα δίκτυα διανομής και αποθήκευσης.

Παράλληλα το ΕΒΕΘ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι διαδικασίες ανάπλασης του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης έχουν καθυστερήσει. Ο σχεδιασμός της χρηματοδότησης του έργου σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα  πρέπει να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα για να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες υλοποίησης».

Την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπλασης της ΔΕΘ ζητά και ο ΣΒΕ, όπως και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την έναρξη των έργων επέκτασης του προβλήτα 6 του λιμένα της Θεσσαλονίκης και την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών για την υλοποίηση του  “Thess INTEC”.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ΣΒΕ κρούει κώδωνα κινδύνου για το κόστος ενέργειας: «Οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια, δημιούργησαν προβλήματα λειτουργίας σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους, ενώ διεθνείς προβλέψεις κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αύξηση των τιμών της ενέργειας τον προσεχή χειμώνα. Πιθανές εκ νέου υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων ενέργειας μπορούν να οδηγήσουν σε κλείσιμο μεταποιητικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τόσο «Υψηλή» όσο και «Μέση» Τάση», τονίζεται σχετικά στο υπόμνημα του ΣΒΕ προς τον πρωθυπουργό.

Επίσης, τόσο ο ΣΒΕ όσο και ο ΣΕΒΕ ζήτησαν την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου (Master Plan) αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι πολυήμερες πυρκαγιές στη Θράκη. Ο ΣΒΕ ζητά ακόμη σχετικά να δημιουργηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, να εξασφαλισθούν οι μηχανισμοί λειτουργικών ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις της περιοχής και να προβλεφθεί το κατάλληλο σχήμα «διακυβέρνησής» του εν λόγω σχεδίου.

ΜμΕ

Από πλευράς ΜμΕ (βιοτεχνών και επαγγελματιών) τέθηκε επίσης θέμα μείωσης του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως και η ανάγκη ευκολότερης πρόσβασης των ΜμΕ στην τραπεζική χρηματοδότηση με προσαρμοσμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, η επαναφορά ή νέα θέσπιση ρυθμίσεων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες σε τουλάχιστον 120 δόσεις χωρίς τις απαγορευτικές ή περιοριστικές διατάξεις του παρελθόντος και η μείωση του ύψους του ποσοστού της προκαταβολής φόρου των νομικών προσώπων.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου