Πάνω από το 80% των Αρμενίων που ζούσαν στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν εγκαταλείψει τα πατρογονικά τους εδάφη, μετά από την πτώση της αποσχιστικής κυβέρνησης της περιοχής, την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό,που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπεύθυνος Τύπου του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, μέχρι το Σάββατο, 100.417 άνθρωποι έφτασαν στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σημειώνεται ότι στον θύλακα ζούσαν συνολικά περίπου 120.000 Αρμένιοι.
Συνολικά 21.043 οχήματα έχουν διασχίσει τη γέφυρα Χακάρι, η οποία συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρν Καραμπάχ, από την περασμένη εβδομάδα. Κάποιοι μάλιστα περίμεναν στην ουρά για μέρες γιατί μπλόκαρε ο ορεινός δρόμος, που είναι η μόνη χερσαία διαδρομή προς την Αρμενία.
«Η ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν όλα έχει αιφνιδιάσει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των αρμενικών αρχών και του ΟΗΕ», σχολίασε ο Bernard Smith του Al Jazeera.
Η περιοχή, η οποία ελεγχόταν από τους Αρμένιους για τρεις δεκαετίες, καταλήφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα σε μια επιχείρηση-εξπρές που έληξε μέσα σε μία μέρα με την συνθηκολόγηση των Αρμενίων αυτονομιστών, που ακολούθησε την ανακοίνωση της διάλυσης της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την 1η Ιανουαρίου.
Η αποχώρηση πάνω από το 80% του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα σχέδια του Αζερμπαϊτζάν για τον θύλακα που αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος της επικράτειάς του. Η πλειονότητα των Αρμενίων δεν εμπιστεύεται να συνεχίσει να ζει με ασφάλεια υπό αζέρικη κυριαρχία, με αποτέλεσμα ο αυτόνομος μέχρι χθες θύλακας να αδειάζει από τους Αρμένιους κατοίκους του.
«[Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ] βλέπουμε σκηνές απόκοσμης σιωπής, άδειους δρόμους, άδεια καταστήματα και άδεια σπίτια», δήλωσε ο Osama Bin Javaid του Al Jazeera. «Μόνο ένα μέρος του πληθυσμού παραμένει σε αυτόν τον θύλακα, όπου οι άνθρωποι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα διωχθούν από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, καθώς αναλαμβάνουν τον έλεγχο αυτών των περιοχών».
Πάντως ο Αρμένιος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει την έξοδο των Αρμενίων «άμεση πράξη εθνοκάθαρσης και στέρησης των ανθρώπων από την πατρίδα τους», κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά το Μπακού. Το υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η μαζική μετανάστευση από τους κατοίκους της περιοχής έίναι «προσωπική και ατομική τους απόφαση και δεν έχει καμία σχέση με αναγκαστική μετεγκατάσταση».
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου