Την εκτίμηση πως το «ατυχές γεγονός» της ακύρωσης της συνάντησής του με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Δύο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της συνάντησής μου με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου καθώς είναι σχέσεις που έχουν ιστορικό βάθος» ανέφερε ο πρωθυπουργός στον διάλογο που είχε με την ΠτΔ μπροστά στις κάμερες.
Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση της συνάντησης, καθώς απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα στην παγκόσμια κοινή γνώμη το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Κ. Σακελλαροπούλου: Ελπίζουμε ότι το δίκαιο αίτημα της χώρας μας για τα Γλυπτά θα βρει ανταπόκριση
Από την πλευρά της η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πως το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινή γνώμη και αυτό είναι το «μεγάλο κέρδος».
«Παρακολουθήσαμε όλοι αυτό που έγινε στο Λονδίνο. Ο Παρθενώνας είναι το σύμβολο, όχι μόνο της κλασικής περιόδου αλλά και σύμβολο της Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας για όλο τον πλανήτη. Η επανένωση των Γλυπτών, που είναι ένα αίτημα της χώρας από την αρχή της σύστασης του κράτους, έχει βρει την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή και τη βρετανική κοινή γνώμη και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος γιατί είναι ορισμένα ζητήματα που δεν λύνονται αυτόματα, θέλουν τον χρόνο τους. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν μπορούμε να ελπίζουμε ότι το δίκαιο αίτημα της χώρας μας θα βρει ανταπόκριση» επισήμανε.
Ενημέρωση για το φορολογικό ν/σ
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Σακελλαροπούλου για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση με «απόλυτη συνέπεια» στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών που κατατέθηκε στη Βουλή είπε πως περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και έχει ενσωματώσει μια σειρά από παρατηρήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της διαβούλευσης, με τον πυρήνα του νομοσχεδίου πάντως να παραμένει αμετάβλητος, όπως σημείωσε. Έκανε επίσης ειδική αναφορά στη δυνατότητα που έχει κάποιος, αν κάποιος θεωρεί ότι αδικείται από το τεκμήριο, να μπορεί να ζητεί φορολογικό έλεγχο τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της φορολογικής δικαιοσύνης και επανέλαβε πως τα πρόσθετα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα διατίθενται στο κοινωνικό κράτος, κάνοντας λόγο για «δίκαιη ανακατανομή πόρων προς όφελος τομέων πολιτικής που χρειάζονται υποστήριξη».
ΠτΔ: Να αποβλέπουμε στη δίκαιη μεταχείριση των φορολογουμένων
Με τη σειρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως η δίκαιη φορολόγηση είναι σημαντικό ζήτημα και πως σε μία κοινωνία πρέπει όλοι να επιβαρύνονται αναλογικά, αλλά να αποβλέπουμε στη δίκαιη μεταχείριση των φορολογουμένων». «Ελπίζω ότι εκεί κινούνται και οι ρυθμίσεις στις οποίες αναφερθήκατε, να μην καλούνται μονίμως οι ίδιοι να σηκώνουν το βάρος και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι» πρόσθεσε.
«Προϋπόθεση ενός κράτους δικαίου η ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης»
Εστιάζοντας στη συνέχεια στη νομοθετική πρωτοβουλία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ατιμωρησίας, αλλά και να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης.
«Τα θέματα της Δικαιοσύνης τα έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και το κράτος δικαίου έχει ως προϋπόθεση την ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης. Τα προβλήματα δεν λείπουν από όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες αλλά πρέπει εκεί να αποβλέπουν οι ρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία αλλά να τις στηρίζουν και οι συλλειτουργοί στη Δικαιοσύνη» παρατήρησε η κ. Σακελλαροπούλου.
«Με αμείωτη ένταση η μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας»
O πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη πως «η μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση» κάνοντας ειδική αναφορά στους κωδικούς που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωση τιμής» και τονίζοντας πως οι έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας θα συνεχιστούν εν όψει και των Χριστουγέννων.
Από την πλευρά της η ΠτΔ σημείωσε πως «η ακρίβεια είναι κάτι που απασχολεί όλους» και πως το πιο αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης είναι οι έλεγχοι.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου