«Αδειάζει» τον Ρίσι Σούνακ το Βρετανικό Μουσείο. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το ατόπημα του Βρετανού Πρωθυπουργού να μην συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε χθες ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα με στόχο να βρεθεί μια «κοινά αποδεκτή λύση» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν έχουν διακοπεί.
«Η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια «σύμπραξη για τον Παρθενώνα» συνεχίζονται και οι είναι εποικοδομητικές» τόνισε ο εκπρόσωπος του λονδρέζικου ιδρύματος στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τον Νοέμβριο του 2021 μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.
Σύμφωνα με πηγές του Μουσείου, το οποίο εδρεύει στο Μπλούσμπερι του Κεντρικού Λονδίνου, η διπλωματική και επικοινωνιακή «κόντρα» που ξέσπασε σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων. Μάλιστα οι πηγές αυτές εξέφραζαν χθες το βράδυ την «ελπίδα» μια συμφωνία μεταξύ Λονδίνου – Αθήνας να κλειστεί στο «προσεχές μέλλον», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Όσμπορν θα εξακολουθήσει να αναζητεί λύση με τον Μητσοτάκη.
«Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιταχύνει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαία αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο» προσέθεσε ο εκπρόσωπος του Μουσείου, αναφερόμενος εμμέσως σε «λύση» δανεισμού των Γλυπτών.
«Μπούμερανγκ» στον Σούνακ το «φάουλ» με τον Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
«Σύννεφα» στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας προκαλεί το διπλωματικό ατόπημα από την πλευρά του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και μπορεί να επιδοκιμάζουν αυτή την κίνησή του οι «σκληροπυρηνικοί» της βρετανικής κυβέρνησης και όσοι δεν επιθυμούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, όμως, πολλοί είναι εκείνοι διεθνώς – αξιωματούχοι, ΜΜΕ, ακόμη και Βρετανοί πολίτες- που θεωρούν φάουλ του Σούνακ να μην συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό και πιστεύουν ότι αυτό γύρισε «μπούμπερανγκ».
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για βρετανική απρέπεια, ενώ το Λονδίνο υποστηρίζει ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές να μην τεθεί το θέμα των Γλυπτών στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. «Κάτι τέτοιο ούτε ισχύει, ούτε θα μπορούσε να ισχύει» ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές.
Στην Βρετανία κάνουν λόγο για αποτυχημένη διπλωματία του Ρίσι Σούνακ και εκτιμάται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτή την πρωτοφανή κίνηση για εσωτερική κατανάλωση. Τα ποσοστά του κόμματός του βρίσκονται σταθερά 20 μονάδες πίσω από αυτά του Εργατικού Κόμματος και από την άλλη πλευρά ήθελε να απευθυνθεί και στα δεξιά του κόμματός του, που δέχεται πιέσεις με αφορμή κυρίως το μεταναστευτικό.
Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο yougov.co.uk, δείχνει πως το 66% των Βρετανών πιστεύει ότι ο Σούνακ έπρεπε να δει τον Μητσοτάκη.
«Το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση αλλά στο Βρετανικό Μουσείο με το οποίο υπάρχουν συζητήσεις και θα συνεχιστούν», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.
Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν το ενδεχόμενο η άρνηση του Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχετίζεται με το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον ηγέτη των Εργατικών που βρισκόταν σε εξέλιξη όταν η Αθήνα ενημερώθηκε, δια της διπλωματικής οδού, για την ακύρωση του ραντεβού των δύο ηγετών. Κι αυτό καθώς το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και οι συναντήσεις ήταν γνωστές και είχαν ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση από τις προηγούμενες ημέρες.
Η διπλωματική απρέπεια του πιεσμένου από τις δημοσκοπήσεις Βρετανού πρωθυπουργού λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, από τη στιγμή που η ατζέντα των συζητήσεων δεν ήταν μονοθεματική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έθετε στον ομόλογό του το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην κοιτίδα τους, ωστόσο, οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, για τη νέα σελίδα της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για τις διμερείς σχέσεις.
Το βρετανικό «φάουλ» αποκτά πιο βαθύ αποτύπωμα και από την πρόταση του δέκα της Ντάουνινγκ Στριτ για συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, γεγονός που δεν ήταν δυνατό να δεχθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου