Mε ανακοίνωση του ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης επισημαίνει ότι η αίθουσα Κασιμάτης στο ΟΑΚΑ, τα γραφεία των εργαζομένων στο Κεντρικό Στάδιο και η υπόγεια αίθουσα του Ποδηλατοδρομίου, μπορούν να λειτουργήσουν ξανά.
Η ανακοίνωση του έγινε μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης Έκθεσης Εμπειρογνωμοσύνης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας η οποία κρίνει ασφαλή τους χώρους υπό προϋποθέσεις, με τη σήμανση συγκεκριμένων σημείων εισόδου και εξόδου τους!
Στη συνέχεια με νέο ενημερωτικό σημείωμα που στάλθηκε στους δημοσιογράφους, υπάρχουν απαντήσεις αλλά και διασαφηνίσεις σχετικά με το τι σημαίνει η επαναλειτουργία των συγκεκριμένων χώρων, καθώς όλοι αναρωτήθηκαν τι σημαίνει αυτό σε σχέση με το κλείσιμο του ΟΑΚΑ για λόγους στατικότητας της στέγης.
Ξεκαθαρίζεται λοιπόν ότι το άνοιγμα τους, δεν έχει καμία σχέση με τη στατικότητα των στεγάστρων Καλατράβα καθώς αυτές οι αίθουσες μπορούν να λειτουργήσουν με απόλυτη ασφάλεια υπό σαφείς προϋποθέσεις γιατί δεν επηρεάζονται από τα δύο στέγαστρα.
Όπως επίσης επισημαίνεται αυτή δεν είναι η Εκθεση του ΤΕΕ, που θα αποφασίσει οριστικά για τη στατικότατα της στέγης του ΟΑΚΑ και του Ποδηλατοδρομίου αλλά Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης επί της ήδη ολοκληρωμένης Μελέτης σχετικά με την στατική επάρκεια των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα.
Η είδηση, όμως, δεν βρίσκεται στο άνοιγμα αυτών των χώρων, αλλά σε μία παράγραφο μέσα στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα που αναφέρει: «Η πρώτη Έκθεση Εμπειρογνωμοσύνης του ΤΕΕ για το Στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου επιβεβαιώνει τη Μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την ανάγκη αφαίρεσης των πολυκαρβονικών, λόγω της φθοράς τους από το μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που τοποθετήθηκαν.»
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι πέρα από τη στατικότητα της κατασκευής, έχει πρόβλημα το μεγαλύτερο μέρος της, δηλαδή τα πολυκαρβονικά φύλλα που λειτουργούσαν ως στέγαστρα. Αρα καταλαβαίνει κανείς ότι στο σύνολο της η κατασκευή που δημιουργήθηκε μεταγενέστερα από την κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου και εμπνεύστηκε ο Ισπανός αρχιτέκτονας για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έχει δομικά προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιδιορθωτικές κινήσεις.
Η παραδοχή για το πρόβλημα που έχουν τα πολυκαρβονικά φύλλα, φαίνεται να λειτουργεί και υπέρ της λύσης που θεωρούν κάποιοι ως τη μόνη εφικτή, ότι πρέπει να αφαιρεθούν εντελώς τα στέγαστρα Καλατράβα! Φυσικά, μία τέτοια παραδοχή θα δημιουργούσε πολλά επικοινωνιακά προβλήματα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον Υπουργό, καθώς θα άλλαζε ριζικά η μορφή του πιο εμβληματικού σταδίου της χώρας και ορόσημου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004!
Σε κάθε περίπτωση και χωρίς να έχουμε ακόμα την τελική έκθεση είναι φανερό ότι όποια απόφαση και να ληφθεί και όποια λύση επιλεγεί, το Ολυμπιακό Στάδιο θα μείνει κλειστό για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα κι όταν ξαναλειτουργήσει, πιθανότατα δεν θα έχει την ίδια μορφή!
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου