Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Γαλλία: Στο 25,9% η συμμετοχή στις εκλογές – Οι υποσχέσεις των 3 μεγάλων συνασπισμών και η σπαζοκεφαλιά του Μακρόν

 


Στο τέλος μιας προεκλογικής εκστρατείας που διεξήχθη με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην Γαλλία,  μετά τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον Εμανουέλ Μακρόν, πολλά εκατομμύρια Γάλλοι προσέρχονται σήμερα ( Κυριακή 30 Ιουνίου) στις κάλπες. Η ψηφοφορία διεξήχθη ήδη χθες το Σάββατο σε ορισμένα υπερπόντια εδάφη και άρχισε στις 8 το πρωί στην ηπειρωτική Γαλλία.

Σήμερα, 4.000 υποψήφιοι αναμετρώνται στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Μεταξύ των υποψηφίων είναι πολλές πολιτικές προσωπικότητες υψηλού προφίλ: υπουργοί που θα μπορούσαν να χάσουν τη θέση τους αν υπάρξει αλλαγή της πλειοψηφίας, “αποστάτες” από το ένα πολιτικό κόμμα στο άλλο, και αντιφρονούντες που ενδεχομένως σκοπεύουν να ψηφίσουν ενάντια στο παλιό τους κόμμα.

Ο Μακρόν αντιμετωπίζει την ιστορική επιλογή του τι θα κάνει στον δεύτερο γύρο απέναντι στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN). Το προεδρικό στρατόπεδο εξετάζεi ήδη τη στρατηγική του για τον δεύτερο γύρο σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας με το Rassemblement National και αναμένεται να οριστικοποιήσει τη γραμμή του το βράδυ της Κυριακής, γράφουν οι γαλλικές εφημερίδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής φαίνεται εξαιρετικά μεγάλη η προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες. Με βάση τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, στις 12 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας, είχε ψηφίσει το 25,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, έναντι 18,43% που είχαν ψηφίσει την ίδια ώρα στις βουλευτικές εκλογές του 2022 και19,25% το 2017.
Με βάση αυτόν τον ρυθμό προσέλευσης εκτιμάται ότι η αποχή μπορεί να είναι μικρότερη του 30%.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) μπορεί να έρθει πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή.  Εκεί αρχίζουν τα σενάρια με τα οποία ασχολείται από το πρωί σήμερα ο πρόεδρος Μακρόν. Βασικό ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να αποφευχθεί η πολιτική παράλυση, η οποία απειλείται σε περίπτωση που οι 3 μεγάλοι συνασπισμοί (ο ακροδεξιός Συναγερμός της Λεπέν, ο αριστερός συνασπισμός «Λαϊκό Μέτωπο» και ο κεντρώος συνασπισμός Μαζί τον οποίον υποστηρίζει ο πρόεδρος Μακρόν) συγκεντρώσουν περίπου το ίδιο ποσοστό.

Αν δεν δώσει σε αυτό λύση ο δεύτερος γύρος που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου, τότε τα πραγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. H πιο σύντομη απάντηση είναι ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά σε αυτο το ενδεχόμενο.

Το άρθρο 8 του συντάγματος προβλέπει ότι ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίζει τα κριτήρια του διορισμού του.  Σε πρακτικό επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα προσφέρει την πρωθυπουργία στο κόμμα που έχει ηγετική θέση στο κοινοβούλιο. Το κόμμα αυτό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι το ευρωσκεπτικιστικό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα, του Εθνικού Συναγερμού.

Αυτά όλα μπορεί να αλλάξουν αν συνεχιστεί η συμμετοχή των Γάλλων στην ψηφοφορία.

Οι υποσχέσεις των κομμάτων

Τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας τελούν ήδη υπό τη στενή παρακολούθηση των διεθνών οίκων χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης, των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών και των Βρυξελλών, ενώ είναι πιθανό να δεχθούν μεγαλύτερη πίεση, άσχετα από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών,.

Τα πιο σημαντικά κόμματα, έχουν υποσχεθεί νέες δαπάνες, ενώ τα σχέδια τους για την κάλυψη των δαπανών αυτών, δεν έχουν παρουσιαστεί λεπτομερώς και δεν γίνονται πάντοτε κατανοητά.
Οι δημοσκοπήσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) θα λάβει την πρώτη θέση ακολουθούμενος από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) της αριστερής συμμαχίας, ενώ ο κεντρώος συνασπισμός  Μαζί, στον οποίον συμμετέχει το κόμμα Αναγέννηση (Renaissance) του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έρχεται στην τρίτη θέση.

Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού από το 5,5% του ΑΕΠ το 2023, στην οροφή του 3% που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας οικονομικός στόχος που μπορεί να είναι ανέφικτος.

Στην περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση, ο Εθνικός Συναγερμός επιθυμεί μέχρι τον Ιούλιο να μειώσει τον ΦΠΑ στην ενέργεια, με εκτιμώμενο κόστος 7 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με το RN για το υπόλοιπο του 2024 και 12 δισεκατομμύρια ευρώ για όλο το έτος. Το RN δηλώνει ότι η παραπάνω μείωση του ΦΠΑ θα χρηματοδοτηθεί από την επιστροφή 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον γαλλικό προϋπολογισμό συνεισφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-27 έχει ήδη ψηφιστεί εδώ και πολύ καιρό.

Η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) δηλώνει ότι οι πρώτες κινήσεις της θα περιλαμβάνουν μία αύξηση 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τη δωρεάν παροχή σχολικών γευμάτων, τη δωρεάν παροχή σχολικών ειδών, αλλά και της μεταφοράς των μαθητών, ενώ θα γίνει κι αύξηση των στεγαστικών επιδομάτων κατά 10%.
Το NFP δηλώνει ότι μπορεί να καλύψει το κόστος με τη συλλογή 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω της επιβολής φόρου στα υπερ-κέρδη (δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς), ενώ θα επιβληθεί εκ νέου ένας φόρους πλουτισμού στα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία για τη συγκέντρωση ποσού 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το κεντρώο κόμμα Αναγέννηση (Renaissance), του προέδρου Μακρόν, έχει δεσμευτεί για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 3% από το 2027, ενώ διάφοροι οικονομικοί φορείς, αλλά και οργανισμοί από το Εθνικό Λογιστήριο της Γαλλίας, μέχρι το ΔΝΤ είχαν σοβαρές αμφιβολίες, ακόμη και πριν από την αιφνιδιαστική προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, για την υλοποίηση της δέσμευσης αυτής.

Από την προκήρυξη των εκλογών και μετά, ο συνασπισμός Μαζί έχει υποσχεθεί τη μείωση των λογαριασμών στην ενέργεια κατά 15% από το 2025, αλλά και για την προσαρμογή των αυξήσεων στις συντάξεις ανάλογα με την αύξηση του προϋπολογισμού. Έχει επίσης, δεσμευτεί για την αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα, χωρίς ωστόσο, το πρόγραμμά του να παρουσιάζει το ποσοστό της αύξησής τους.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου