Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025

Εμμανούηλ Καραλής: Οι κορυφαίες αθλητικές επιδόσεις, ο ρατσισμός και η μάχη με την κατάθλιψη

 


Για τον Εμμανουήλ «Μανόλο» Καραλή, οι επιδόσεις που πέτυχε το 2024 αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από αθλητική επιτυχία, καθώς συνέχισε να καταρρίπτει εμπόδια, αναφέρει το World Athletics, στο οποίο ο Έλληνας Ολυμπιονίκης παραχώρησε συνέντευξη.

Στη Σιλεσία τον Αύγουστο, μόλις είχε κατακτήσει το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο στο Παρίσι, ο Έλληνας αστέρας έγινε ο 29ος αθλητής του επί κοντώ στην ιστορία που πήδηξε τουλάχιστον έξι μέτρα, στην πρώτη διοργάνωση που τρεις αθλητές ξεπέρασαν αυτό το ύψος σε έναν αγώνα.

Ο Καραλής κάνει σπουδαία πράγματα σε αυτό που ο ίδιος θεωρεί «χρυσή εποχή» του άλματος επί κοντώ. Εκτός από τα 6.00μ. που πέτυχαν ο Καραλής και ο Αμερικανός Σαμ Κέντρικς κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης του Wanda Diamond League στη Σιλεσία, ο Σουηδός Mondo Duplantis βελτίωσε το παγκόσμιο ρεκόρ για 10η φορά, ξεπερνώντας τα 6.26μ.

Αυτές οι επιδόσεις ήρθαν 20 ημέρες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, όπου ο Duplantis σημείωσε άλλο ένα παγκόσμιο ρεκόρ του – 6.25μ – και μαζί του στο βάθρο ανέβηκαν ο Kendricks, ο οποίος ξεπέρασε τα 5.95μ, και ο Καραλής, ο οποίος ανέβηκε στα 5.90μ. Ο Καραλής συνέχισε με 5.88μ. για να κερδίσει στο μίτινγκ Boris Hanzekovic Memorial στο Ζάγκρεμπ και έκλεισε τη σεζόν του με μια δεύτερη θέση στον τελικό του Diamond League στις Βρυξέλλες.

ΚΑΡΑΛΗΣ

«Φυσικά, το Ολυμπιακό μετάλλιο είναι κάτι σπουδαίο, στην ηλικία των 24 ετών, αλλά το μεγαλύτερο ορόσημό μου είναι το άλμα πάνω από τα έξι μέτρα. Είναι κάτι που πάντα ονειρευόμουν», εξήγησε ο Καραλής. «Τα κατάφερα και τώρα νιώθω πιο σίγουρος από ποτέ. Νιώθω ότι μπορώ να αρχίσω να σκέφτομαι μεγαλύτερα ύψη.

«Αυτό ήταν ιστορία», πρόσθεσε, αναλογιζόμενος πως η υπέρβαση των έξι μέτρων ήταν ορόσημο όχι μόνο για τον ίδιο και το έθνος του, αλλά και για το άθλημα. «Ήταν κάτι εκπληκτικό. Με τον Mondo και τον Sam και όλα τα άλλα παιδιά, είμαστε πολύ καλοί φίλοι.

«Είμαι στην ίδια ηλικία με τον Mondo, οπότε ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε – ο Mondo θα κάνει ό,τι κάνει ο Mondo και ελπίζω να αρχίσω να τον πλησιάζω. Είναι μεγάλο κίνητρο, έχοντας τον Mondo ως φίλο και ως ανταγωνιστή, να πηδάω κάθε εβδομάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το άθλημα και για το επί κοντώ».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού αποτέλεσαν κατά κάποιο τρόπο κλείσιμο ενός κύκλου για τον Καραλή, καθώς κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο και ο Duplantis το χρυσό – εννέα χρόνια μετά τα αντίστοιχα μετάλλια του ίδιου χρώματος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U18 στο Κάλι. Και στις δύο περιπτώσεις, έλαβαν τα μετάλλιά τους από τον πρώην κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ Sergey Bubka, ο οποίος το 1985 έγινε ο πρώτος άλτης επί κοντώ που ξεπέρασε τα έξι μέτρα.

«Όταν ήμουν νέος, ο Sergey ήταν ένα από τα μεγαλύτερα είδωλά μου», δήλωσε ο Καραλής. «Στο Κάλι, μου έδωσε το πρώτο μου μετάλλιο, μαζί με τον Mondo, και στους Ολυμπιακούς Αγώνες έκανε το ίδιο με τα ίδια μετάλλια – πήρα χάλκινο και ο Mondo χρυσό.

Εμμανουήλ Καραλής

«Είναι κάτι σπουδαίο. Το να λέει ότι είμαι ένας πολύ καλός άλτης του επί κοντώ – όταν αυτό προέρχεται από αυτόν, είναι κάτι εκπληκτικό».

Τόσο ο Καραλής όσο και ο Duplantis έχτισαν σταθερά πάνω στις πρώιμες επιτυχίες τους, με τον Καραλή να γίνεται πρωταθλητής Ευρώπης U18 το 2016, πέμπτος στον παγκόσμιο κλειστό το 2018, ασημένιος νικητής Ευρώπης U23 το 2019 και το 2021, ασημένιος νικητής Ευρώπης κλειστού το 2023 και στη συνέχεια ασημένιος νικητής Ευρώπης, χάλκινος νικητής κόσμου κλειστού και χάλκινος Ολυμπιονίκης το 2024.

Ενώ η πρόοδός του τον έχει δει να εκτοξεύεται, ο Καραλής έχει μιλήσει ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια μιας καριέρας με «σκαμπανεβάσματα».

«Αντιμετώπισα τον ρατσισμό και αντιμετώπισα την κατάθλιψη», εξήγησε. «Είχα ένα ή δύο χρόνια που δεν μπορούσα να αποδώσω όσο καλά ήθελα, αλλά πίστευα στον εαυτό μου και είχα ένα σύστημα υποστήριξης γύρω μου.

«Έχω την οικογένειά μου, φυσικά, και άλλους ανθρώπους γύρω μου που με στηρίζουν – τους ατζέντηδες μου, τους προπονητές μου και τους συμπαίκτες μου. Με βοήθησαν να ξεπεράσω όλα αυτά τα προβλήματα και μερικές φορές χρειάζεται να χαλαρώσεις και να σκεφτείς τη ζωή γενικά. Ήμουν πιο πεινασμένη από ποτέ για να μπορέσω να επιστρέψω και να αγωνιστώ στο υψηλότερο επίπεδο. Ήμουν πολύ τυχερός που είχα την οικογένειά μου γύρω μου».

Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο η εκτόξευσή του στα έξι μέτρα σήμαινε τόσα πολλά.

«Όταν ήμουν νέος στην Ελλάδα, μου έλεγαν ότι οι μαύροι δεν κάνουν άλμα επί κοντώ, αλλά έγινα ο πρώτος μαύρος άλτης επί κοντώ που πήδηξε ποτέ έξι μέτρα», δήλωσε ο Καραλής.

«Νομίζω ότι έσπασα κάποια στεγανά για την κοινότητά μου – την ελληνική μου κοινότητα, την αφρικανική μου κοινότητα – και ελπίζω ότι ένα νεαρό μαύρο παιδί από την Ελλάδα ή οπουδήποτε στον κόσμο μπορεί να με δει ως κάποιον που έσπασε ένα φράγμα και ότι το να είσαι μαύρος και να κάνεις άλμα επί κοντώ είναι κάτι που μπορείς να κάνεις και μπορείς να το κάνεις σε υψηλό επίπεδο. Ελπίζω να είμαι κάποιος που μπορεί να εμπνεύσει τα νέα παιδιά να ξεκινήσουν το άλμα επί κοντώ».

Ο στίβος είναι οικογενειακή υπόθεση για τον Καραλή, του οποίου ο κύριος προπονητής είναι ο πατέρας του Χαράλαμπος, πρώην δεκαθλητής. Τον στηρίζουν επίσης η μητέρα του Σάρα Καραλή και η δίδυμη αδελφή του Αγγελική Καραλή, εθνική πρωταθλήτρια έπταθλου ηλικιακών κατηγοριών.

Εμμανουήλ Καραλής

Ο Καραλής junior ήταν 15 ετών όταν ισοφάρισε το ρεκόρ του πατέρα του στο επί κοντώ με 4.80μ. και εξακολουθεί να έχει φιλοδοξίες να δοκιμάσει κάποτε το δέκαθλο και το έπταθλο.

«Ο πατέρας μου είναι ο πυρήνας και ο μαέστρος», εξήγησε ο Καραλής, περιγράφοντας ένα προπονητικό σύστημα που τον καθοδηγεί επίσης ο Marcin Szczepanski, ο οποίος συνεργάζεται με τον Πολωνό άλτη επί κοντώ Piotr Lisek, και ο Γιώργος Pomaski, ο οποίος προπονεί τον Έλληνα πολλαπλάσιο χρυσό παγκόσμιο πρωταθλητή του άλματος εις μήκος Μιλτιάδη Τεντόγλου.

«Προπονούμαι καθημερινά με τον Μιλτιάδη για την τεχνική μου στο τρέξιμο, την άρση βαρών και την εκρηκτικότητα», δήλωσε ο Καραλής. «Ο μπαμπάς μου κάνει όλη τη σωματική μου προετοιμασία για να φτιάξει το σώμα μου μέχρι να έρθει η ώρα να πάω στην Πολωνία, όπου προπονούμαι με τον Λίσεκ.

«Είναι διασκεδαστικό να προπονείσαι με άλλους αθλητές του άλματος επί κοντώ στο ίδιο επίπεδο και μου αρέσει να βρίσκομαι στην Ελλάδα και μετά να πηγαίνω στην Πολωνία και σε προπονητικά καμπ. Αυτό το σκηνικό έχει λειτουργήσει πολύ καλά για μένα. Ο πατέρας μου, φυσικά, είναι ο υπεύθυνος του προγράμματος».

Η ευκαιρία που του δόθηκε να μείνει λίγο καιρό μακριά από την Ελλάδα βοήθησε επίσης, καθώς τα επιτεύγματά του σημαίνουν ότι ο Καραλής έχει γίνει είδωλο στην πατρίδα του.

«Το να είσαι ο πρώτος Έλληνας που ξεπέρασε ποτέ τα έξι μέτρα… είναι κάτι απίστευτο, είναι κάτι ιστορικό. Γι’ αυτό είναι τόσο μεγάλο στην Ελλάδα – εμείς εφεύραμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο αθλητισμός είναι σαν θρησκεία στην Ελλάδα, οπότε αφού έκανα όλα αυτά τα πράγματα back-to-back, είναι απίστευτο», δήλωσε ο Καραλής, ο οποίος πέρυσι συμπεριλήφθηκε στην ελληνική λίστα του Forbes “30 Under 30”.

«Στην Αθήνα δεν μπορώ να δειπνήσω – όπου κι αν πάω τώρα είμαι αναγνωρίσιμος. Είναι κάτι καινούργιο για μένα. Πριν, ο κόσμος με ήξερε – είχα κάνει εθνικά ρεκόρ και είχα κάποια μετάλλια – αλλά τώρα μετά το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο και μετά τα έξι μέτρα, είναι κάτι πολύ μεγάλο».

Και ενώ η εστίασή του παραμένει στις δικές του επιδόσεις αυτή τη στιγμή, αυτό το αυξανόμενο κύρος σημαίνει ότι ελπίζει να είναι σε θέση να προσφέρει στον αθλητισμό με άλλους τρόπους στο μέλλον.

«Θέλω να φτιάξω έναν αθλητικό σύλλογο στην πόλη μου και θέλω να βοηθήσω τους νέους που ξεκινούν το άλμα επί κοντώ», είπε. «Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή γιατί πρέπει να επικεντρωθώ στο δικό μου άθλημα, αλλά σίγουρα θέλω να κάνω κάτι για να βοηθήσω τις νεότερες γενιές στην Ελλάδα να ασχοληθούν».

Εμμανουήλ Καραλής ανάρτηση για τον πατέρα του

Αφού πήρε λίγο χρόνο για να σκεφτεί το 2024 και να απολαύσει ένα καλοπληρωμένο διάλειμμα, ο Καραλής επέστρεψε στις προπονήσεις για να προετοιμαστεί για άλλη μια σημαντική σεζόν κλειστού στίβου, την οποία θα ανοίξει στη Ρουέν στις 24 Ιανουαρίου για να ξεκινήσει το ταξίδι του προς το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Άπελντοορν και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Ναντζίνγκ. Ο μεγάλος του στόχος για την υπαίθρια σεζόν είναι όπως είναι λογικό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Τόκιο, την πόλη στην οποία τερμάτισε τέταρτος στο Ολυμπιακό του ντεμπούτο.

«Το άλμα επί κοντώ αλλάζει και νομίζω ότι βρισκόμαστε στη χρυσή εποχή του άλματος επί κοντώ», δήλωσε. «Έχοντας έναν τύπο όπως ο Mondo να κάνει μαγικά πράγματα, είναι κάτι σπουδαίο, γιατί το φράγμα των έξι μέτρων – τώρα είναι κάτι που είναι εφικτό για τους περισσότερους από εμάς. Κάθε τύπος στην περιοδεία που δεν έχει πηδήξει έξι μέτρα, στο μυαλό του αισθάνεται ότι είναι κάτι παραπάνω από ικανός για αυτό.

«Ακόμα κι αν ο Mondo δεν ήταν ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, έχουμε πολλά παιδιά που πηδούν 5.90μ. και έξι μέτρα τώρα, υπάρχουν πολλά σπουδαία παιδιά στην πίστα. Στο μέλλον θα δούμε καταπληκτικά πράγματα, σίγουρα.

«Πιστεύω πραγματικά ότι μπορώ να είμαι συνεπής στα έξι μέτρα και δεν μπορώ να περιμένω το μέλλον».

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου