Το Σάββατο του Λαζάρου η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την ανάμνηση του θαύματος της Ανάστασής του. Ο Λάζαρος είναι πρόσωπο της Καινής Διαθήκης, φίλος και μαθητής του Χριστού, ο οποίος «ηγέρθη εκ νεκρών» προαναγγέλλοντας την Ανάσταση του Κυρίου. Το όνομα «Λάζαρος» είναι εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού Ελεάζαρ.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, το Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές ζυμώνουν ειδικά ψωμάκια, στα οποία δίνουν το σχήμα ανθρώπου και μάλιστα σαβανωμένου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στη βυζαντινή εικονογραφία. Ακολουθεί μια παραδοσιακή συνταγή για να φτιάξετε τα δικά σας λαζαράκια στο σπίτι.
Υλικά για τη συνταγή
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (περίπου 7-8 γρ.)
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
- 1/4 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
- 1/4 κουταλάκι γλυκού κάρδαμο τριμμένο (προαιρετικά)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό (περίπου)
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες
- 1/2 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
- Γαρίφαλα ολόκληρα για τα μάτια
Οδηγίες για τη συνταγή
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο (αν χρησιμοποιείτε) και το αλάτι.
- Προσθέστε το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό.
- Ζυμώστε με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ για 8-10 λεπτά, μέχρι να έχετε μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμα χλιαρό νερό ή αλεύρι για να επιτύχετε την κατάλληλη υφή.
- Σκεπάστε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C (στον αέρα).
- Χωρίστε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια (περίπου 60 γρ. το καθένα).
- Για κάθε λαζαράκι, πάρτε ένα μπαλάκι και χωρίστε το σε δύο μέρη: ένα μεγαλύτερο για το σώμα (περίπου 50 γρ.) και ένα μικρότερο για τα χέρια (περίπου 10 γρ.).
- Πλάστε το μεγαλύτερο κομμάτι σε ένα μακρόστενο σχήμα.
- Ανακατέψτε τις σταφίδες και τα καρύδια για τη γέμιση.
- Ανοίξτε ελαφρώς το μακρόστενο ζυμάρι στη μέση και βάλτε 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Κλείστε καλά τη ζύμη.
- Πλάστε το μικρότερο κομμάτι ζύμης σε δύο λεπτά κορδονάκια για τα χέρια. Τοποθετήστε τα χέρια χιαστί πάνω στο σώμα του λαζαριού.
- Βάλτε δύο γαρίφαλα στη θέση των ματιών.
- Τοποθετήστε τα λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ψήστε για 20-30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
- Αφήστε τα λαζαράκια να κρυώσουν ελαφρά πριν τα σερβίρετε.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου