Ο Βρετανός σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Τζακ Θορν έχει γράψει πολλά τηλεοπτικά δράματα που ήλπιζε ότι θα προκαλούσαν πολιτικές συζητήσεις. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα δεν "απογειώθηκαν" ποτέ. Μέχρι που ήρθε το "Adolescence" στο Netflix το οποίο προκαλεί πάταγο και σήκωσε πολλές συζυτήσεις.
Κυκλοφόρησε στις 13 Μαρτίου και πρόκειται για δράμα τεσσάρων ωριαίων επεισοδίων. Ένα 13χρονο αγόρι είναι ύποπτο ότι σκότωσε ένα κορίτσι από το σχολείο του, αφού φαίνεται πωςείχε εκτεθεί σε μισογυνιστικές τάσεις και ιδέες από το διαδίκτυο και τα social media. Αμέσως, έγινε η τελευταία επιτυχία του Netflix. Σύμφωνα με τον streamer μάλιστα, είναι η σειρά με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην πλατφόρμα σε δεκάδες χώρες μετά το ντεμπούτο της, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στη Βρετανία, όμως η δραματική σειρά είναι κάτι περισσότερο από ένα σόου σε οθόνη ή ένα θέμα συζήτησης στο χώρο εργασίας με τα απαραίτητα σχόλια, αν άρεσε στον τηλεθεατή ή όχι. Στο νησί, έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για το εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να περιορίσει την πρόσβαση των παιδιών σε smartphone για να τα εμποδίσει να έχουν πρόσβαση σε επιβλαβές περιεχόμενο, όπως συνέβη στο "Adolescence", με τον νεοφερμένο πρωταγωνιστή να φθάνει στη δολοφονία!
"Πρέπει να το παρακολουθήσει κάθε γονιός"
Οι εφημερίδες έχουν δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα για το "Adolescence"! Οι Times του Λονδίνου χαρακτηριστικά κυκλοφόρησαν με τον τίτλο: "Το τηλεοπτικό δράμα που πρέπει να παρακολουθήσει κάθε γονιός". Έφθασε η κουβέντα ακόμα και μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο. Οι νομοθέτες χρησιμοποίησαν τη δραματική σειρά για να εκφράσουν πολιτικά σημεία ενώ την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ είπε ότι παρακολουθούσε το "Adolescence" με τα δύο παιδιά του. Τόνισε μάλιστα ότι χρειάζεται δράση για την αντιμετώπιση των "μοιραίων συνεπειών" νεαρών ανδρών και αγοριών που βλέπουν επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
Ο σεναριογράφος Θορν είπε σε συνέντευξή του ότι χάρηκε που ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σειρά του, ωστόσο, πρόσθεσε, πως θα ήθελε οι Βρετανοί νομοθέτες να κάνουν περισσότερα από το να μιλάνε για το δράμα του: "Να ψηφίσουν έναν νόμο που απαγορεύει στους νέους την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τα 16 τους".
Το "Adolescence" ή η "εφηβεία" εμφανίστηκε σε μια στιγμή αυξανόμενης παγκόσμιας ανησυχίας σχετικά με τον αντίκτυπο των smartphone στην υγεία και την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Πέρυσι, η Αυστραλία απαγόρευσε στα παιδιά κάτω των 16 ετών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αν και ο νόμος περιλαμβάνει πολλές εξαιρέσεις). Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει σύντομα τα smartphone στα σχολεία, κάτι που η Γαλλία έχει ήδη εφαρμόσει στα σχολεία πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης.
Για ποιον λόγο δημιουργήθηκε η σειρά
Ο Θορν είπε ότι άρχισε να εργάζεται στο "Adolescence" πριν από περίπου δυόμισι χρόνια όταν ο Στέφεν Γκράχαμ, ο ηθοποιός και συν-δημιουργός της σειράς, επικοινώνησε μαζί του για να του πει ότι είχε σοκαριστεί από μια σειρά δολοφονιών, κατά τις οποίες αγόρια μαχαιρώνουν κορίτσια μέχρι θανάτου. Ήθελε λοιπόν να γράψει μια σειρά που να διερευνά γιατί συνέβησαν αυτά τα εγκλήματα.
Αρχικά, προσπάθησαν να βρουν ένα κίνητρο για τον κύριο χαρακτήρα της σειράς, τον Τζέιμι Μίλερ που παίζει ο Όουεν Κούπερ. Μέχρι που ένας βοηθός πρότεινε στους δημιουργούς να ερευνήσουν την κουλτούρα των incels, ανδρών που βλέπουν τους εαυτούς τους ως ακούσια άγαμους και στρέφονται εναντίον των γυναικών στο διαδίκτυο.
Ο Θορν αγόρασε ένα κινητό τηλέφωνο και δημιούργησε νέους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μετά πέρασε έξι μήνες "βουτώντας σε πολύ σκοτεινές τρύπες" περιεχομένου της κουλτούρας incel στο διαδίκτυο. Τον έκανε να συνειδητοποιήσει, όπως είπε, ότι η ζοφερή κοσμοθεωρία του incel –ότι δηλαδή, η πεποίθηση ότι το 80% των γυναικών έλκονται από το μόλις 20% των ανδρών, άρα τα αγόρια πρέπει να χειραγωγούν τα κορίτσια αν θέλουν να βρουν σεξουαλικούς συντρόφους - μπορεί να φαίνεται "απίστευτα ελκυστική" σε πολλούς νέους άνδρες.
Η έρευνα, είπε ο Θορν, τον κατατρόμαξε καθώς σκέφτηκε ότι ο γιος του, ηλικίας μόλις 8 ετών, θα "συναντούσε" τέτοιες ιδέες όταν αποκτούσε ένα smartphone.
Ένα επεισόδιο, 11 λήψεις, ένα μόνο πλάνο
Οι ηθοποιοί πέρασαν δύο εβδομάδες κάνοντας πρόβες για ένα επεισόδιο, το 3ο το οποίο, είναι ένα μόνο πλάνο που διαρκεί περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια βιντεοσκόπησαν 11 λήψεις και ο σκηνοθέτης επέλεξε την τελευταία. Μοντάζ δεν υπάρχει.
Παρόλο που ο Θορν έχει ζητήσει νόμους για τον περιορισμό της χρήσης smartphone σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι η σειρά του δεν επέρριψε ευθύνες ποτέ αποκλειστικά στην τεχνολογία. Στο "Adolescence", όπως είπε, το σχολείο του αγοριού υποχρηματοδοτείται και οι δάσκαλοι είναι πολύ αγχωμένοι και καταπονημένοι για να σταματήσουν τον εκφοβισμό (bullying). Η αστυνομία αγνοεί πώς οι έφηβοι μιλούν μεταξύ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι φίλοι και η οικογένεια του αγοριού αγνοούσαν τι μπορούσε να κάνει.
Υπάρχει ένα παλιό ρητό στη Βρετανία που λέει ότι "χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί", αλλά ο Θορν είπε επίσης ότι "χρειάζεται ένα χωριό για να καταστρέψει ένα παιδί".
Πρόσθεσε ότι ήθελε απλώς το "Adolescence" "να πείσει αυτό το χωριό να βοηθήσει αυτά τα παιδιά".
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου