Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

Ένα τρίχρονο κοριτσάκι ανακάλυψε ενώ περπατούσε αρχαία σφραγίδα – Στο σημείο που ο Δαβίδ πάλεψε με τον Γολιάθ, σύμφωνα με τη Βίβλο

 


Η τρίχρονη Ziv Nitzan περπατούσε με την οικογένειά της κοντά στην Τελ Αζέκα όταν μάζεψε μια μικρή πέτρα από κάτω. Οι αδελφές της παρατήρησαν πως η πέτρα είχε το σχήμα ενός σκαραβαίου. Είχε ανακαλύψει ένα εύρημα ηλικίας 3.800 ετών.

Μία αναπάντεχη ανακάλυψη

Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων, την Τρίτη ανακοίνωσε πως, ένα τρίχρονο κορίτσι από το Ισραήλ, βρήκε ένα φυλαχτό σε σχήμα σκαραβαίου από τη Χαναάν, ηλικίας 3.800 ετών στην Τελ Αζέκα, κοντά στη Bet Shemesh.

H Ziv Nitzan, από την Moshav Ramot Meir, περπατούσε με τους γονείς και τις δύο αδελφές της στους πρόποδες του λόφου του αρχαιολογικού χώρου, όταν μάζεψε μια μικρή πέτρα.

“Περπατούσαμε και η Ziv έσκυψε – από όλες τις πέτρες που ήταν μπροστά της, εκείνη σήκωσε αυτή τη συγκεκριμένη”, εξήγησε η αδελφή της Ziv, η Omer Nitzan, σε δήλωση που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων.

“Αφού την έτριψε και την καθάρισε, προσέξαμε πως ήταν μία διαφορετική πέτρα. Φώναξα τους γονείς μου για να δουν την όμορφη πέτρα και καταλάβαμε ότι έχουμε κάνει μια αρχαιολογική ανακάλυψη. Αμέσως επικοινωνήσαμε με την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων και το αναφέραμε”.


Η σημασία του σκαραβαίου στην αρχαία Αίγυπτο

Τα φυλαχτά – σκαραβαίοι, έχουν προέλευση από την αρχαία Αίγυπτο, όπου τα σκαθάρια λατρεύονταν ως ιερά σύμβολα της αναγέννησης.

Οι Αιγύπτιοι πίστευαν πως τα σκαθάρια ενσάρκωναν τη νέα ζωή – επειδή εκκόλαπταν τα αυγά τους μέσα στην κοπριά – δημιουργώντας ζωή μέσα από τη σήψη.

Την εποχή αυτή, οι σκαραβαίοι χρησιμοποιούνταν ως σφραγίδες και φυλαχτά”, εξηγεί η Δρ. Daphna Ben-Tor, ειδική στη μελέτη των αιγυπτιακών συμβόλων και ιδιαίτερα των σκαραβαίων, σε δήλωσή της. “Τα έχουμε συναντήσει σε τύμβους, σε δημόσια κτίρια και σε ιδιωτικές οικίες. Καμιά φορά, ήταν σύμβολα που αντανακούν θρησκευτικές πεποιθήσεις ή κοινωνικές αντιλήψεις“.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Oded Lipschits,η Noga, η Ziv και η Omer Nitzan, και ο αρχαιολόγος της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, Semyon Gendler. Φωτογραφία: Emil Aladjem/Israel Antiquities Authority
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Oded Lipschits,η Noga, η Ziv και η Omer Nitzan, και ο αρχαιολόγος της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, Semyon Gendler. Φωτογραφία: Emil Aladjem/Israel Antiquities Authority

 

Η Ben-Tor μελέτησε το τεχνούργημα που ανακαλύφθηκε στην περιοχή Τελ Αζέκα και κατέληξε στο συμπέρασμα πως σχετίζεται πολιτιστικά με τους Χαναναίους, τον αρχαίο λαό που αναφέρεται στη Βίβλο και σε ιστορικά αρχεία, πάνω από 3.500 χρόνια, ένα βασίλειο που έζησε στην ανατολική Μεσόγειο με τη δομή πόλης – κράτους, καθώς και με παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα.

Η Tel Azeka αναφέρεται στη Βίβλο ως η τοποθεσία της εμβληματικής μάχης ανάμεσα στον Δαβίδ και τον Γολιάθ, τον γίγαντα των Φιλισταίων (Σαμουήλ Ι 17:1). Στο σημείο, τα τελευταία 15 χρόνια πραγματοποιούνται ανασκαφές από μελετητές του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
“Τα ευρήματα της ανασκαφής, δείχνουν πως, κατά τη διάρκεια της Μέσης και της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (2.000 – 1.000 π.Χ.), εδώ στην Τελ Αζέκα, ευημερούσε μία από τις πιο σημαντικές πόλεις στην πεδιάδα της Ιουδαίας”, εξηγεί ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, και επικεφαλής των ανασκαφών στην Τελ Αζέκα, ο Oded Lipschits.

Ο σκαραβαίος που βρήκε η Zin ενσωματώνει την μακρά ιστορία των ευρημάτων από την Αίγυπτο και τη Χαναάν που έχουν ανακαλυφθεί εδώ, τα οποία αποδεικνύουν τους στενούς δεσμούς και τις πολιτιστικές επιρροές μεταξύ της Χαναάν και της Αιγύπτου την περίοδο αυτή”.

Ο σκαραβαίος θα τεθεί σε μια ειδική έκθεση της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων το Πάσχα, στην πανεπιστημιούπολη Jay and Jeanie Schottenstein, μαζί με άλλα αρχαία ευρήματα από την αρχαία Αίγυπτο και τη Χαναάν.

Ένα νήπιο ανακάλυψε σφραγίδα της Χαναάν στο σημείο που ο Δαβίδ πάλεψε με τον Γολιάθ, σύμφωνα με τη Βίβλο. Φωτογραφία: Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων
Ένα νήπιο ανακάλυψε σφραγίδα της Χαναάν στο σημείο που ο Δαβίδ πάλεψε με τον Γολιάθ, σύμφωνα με τη Βίβλο. Φωτογραφία: Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων

“Στις ξεναγήσεις του κοινού, θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά εντυπωσιακά αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία σφραγίδες των φαραώ, αιγυπτιακών αγαλμάτων, τελετουργικά αγγεία και στοιχεία της επιρροής του πολιτισμού της Αιγύπτου στη γη του Ισραήλ”, αναφέρει ο διευθυντής της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων Eli Escusido σε δήλωσή του.

Στην τρίχρονη Ziv Nitzan απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από την Αρχαιολογική Αρχή Αρχαιοτήτων.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου