Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Ποιοι υπουργοί πήραν ... δώρο έναν "κόφτη" από τον Χουλιαράκη


poioi-upourgoi-piran--dwro-enan-kofti-apo-ton-xouliaraki

Ένα νέο déjà vu ζει η ελληνική κυβέρνηση με την ανακοίνωση από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Γ. Χουλιαράκη, των μνημονίων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των υπόλοιπων υπουργείων, που παραπέμπει  αυτή την φορά στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου το 2012-2013. Και τότε είχαν υπογραφεί πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων και του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθώς και του υπουργείου Οικονομικών, κατ' εντολή των δανειστών, για να εφαρμοστεί η μείωση των οργανικών δομών και ο περιορισμός των εργαζομένων σε όλη την κρατική διοίκηση.

Αυτήν την φορά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επαναφέρει την ιδέα των μνημονίων συνεργασίας για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Έτσι εάν παρατηρηθεί απόκλιση από τον στόχο του 1,75% πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 τα υπουργεία θα κληθούν να  πραγματοποιήσουν περικοπές προκειμένου να παραμείνουν εντός των μνημονιακών στόχων. Όπως αναφέρει η εγκύκλιος Χουλιαράκη ο υπουργός καλείται να εφαρμόζει συγκεκριμένες (θα αναγράφονται στο μνημόνιο συνεργασίας) «διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους στόχους».
Το στοιχείο των περικοπών είναι κοινό στην σύγκριση μεταξύ της κυβέρνησης Σαμαρά και της κυβέρνησης Τσίπρα καθώς δεν υπάρχει …λίπος στον κρατικό μηχανισμό από το οποίο θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές. Το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγξει τα υπόλοιπα υπουργεία εάν «κινούνται» στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί από το Μνημόνια, διαφορετικά θα επιβάλλει μέτρα όπως:
Περιορισμός μη μισθολογικών δαπανών: στον τομέα του περιορισμού δαπανών έχουν περιοριστεί τα λειτουργικά έξοδα σε σημαντικό βαθμό από το 2010 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα επιμείνει στην εφαρμογή διαδικασιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι από την κατανάλωση χαρτιού και την γραφειοκρατία. Στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης υποστηρίζουν αυτές οι διαδικασίες θα χρειαστούν χρόνο για να αποδώσουν τα αναμενόμενα οπότε η κυβέρνηση αναμένεται να στραφεί σε πιο αποτελεσματικές μεθόδους μεταξύ των οποίων είναι:
Μείωση του προσωπικού: η μείωση του προσωπικού είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να περικόψει το μισθολογικό κόστος. Όμως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα κάνει απολύσεις οπότε οι επόμενες κινήσεις στις οποίες μπορεί να προβεί για την μείωση του προσωπικού ενός υπουργείου είναι οι εθελοντικές μετατάξεις και αν αυτές δεν στεφθούν με επιτυχία τότε οι υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού σε άλλα υπουργεία ή φορείς που καταγράφουν ελλείψεις σε προσωπικό.
Μείωση των δομών με κατάργηση υπηρεσιών και φορέων: Παράλληλα ένα από τα μέτρα που συνεπάγεται και μετακινήσεις προσωπικού θα είναι η μείωση των δομών μέσω καταργήσεων υπηρεσιών ή εποπτευόμενων φορέων. Η κατάργηση ΝΠΙΔ συνεπάγεται και την μετακίνηση του προσωπικού στα υπουργεία οι οποίες εκλαμβάνονται ως νέες προσλήψεις με αποτέλεσμα να μπει φρένο στους διορισμούς που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Πάγωμα προσλήψεων: το πάγωμα των προσλήψεων θα είναι το πρώτο μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση απομακρύνεται από τους οικονομικούς στόχους. Ένα νέο πάγωμα διορισμών θα διαμορφώσει συνθήκες περαιτέρω ιδιωτικοποίησης δημοσίων υπηρεσιών προκειμένου να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι δανειστές για την λειτουργία του Δημόσιου τομέα. 
Νέα φέσια στον ιδιωτικό τομέα: μετά τον Μάρτιο και υπό την προϋπόθεση ότι καταγράφονται αποκλίσεις από τους οικονομικούς στόχους τότε δεν αποκλείεται να αυξηθούν τα φέσια του Δημοσίου προς τους προμηθευτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εγκύκλιο Χουλιαράκη για τα Μνημόνια Συνεργασίας με τα υπουργεία αναφέρεται ότι  ο υπουργός που συνυπογράφει το μνημόνιο συνεργασίας είναι υπεύθυνος ώστε να διασφαλίζεται η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και φροντίζει για τη λήψη μέτρων και πως δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση εάν δεν εξασφαλίζεται ότι υφίστανται οι απαραίτητοι πόροι για την πληρωμή της. Είναι υποχρεωμένος να μεριμνά για την υπογραφή αντίστοιχων μνημονίων με τους εποπτευόμενους φορείς και τη λήψη κάθε άλλου πρόσφορου και αναγκαίου μέτρου, μεταξύ των οποίων και η προσαρμογή των πιστώσεων των εξόδων του φορέα σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων. Τέλος, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων του εκτέλεσης του προϋπολογισμού του, όπως έχουν τεθεί και συμφωνηθεί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου