Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Περιθώριο 50 ημερών για συμφωνία δίνουν οι δανειστές


Περιθώριο 50 ημερών για συμφωνία δίνουν οι δανειστές | in.gr

Με αντίπαλο τον χρόνο βρίσκεται για μια ακόμη φορά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού μέχρι τις 21 Ιουνίου θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και συμφωνία – πακέτο, που θα περιλαμβάνει μέτρα ελάφρυνσης χρέους και θα ξεκαθαρίζει το είδος της μετα-μνημονιακής εποπτείας.

Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για να συζητήσουν για την τέταρτη αξιολόγησης η οποία και θεωρείται προϋπόθεση για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους. Θα έχουν περιθώριο έως τις 24 Μαΐου – όταν συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup – ώστε να συμφωνήσουν για τα 88 προαπαιτούμενα.
Στόχος είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία (SLA) πριν το Eurogroup, για να «τηρηθεί» το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα που οδηγεί σε συνολική πολιτική συμφωνία στις 21 Ιουνίου.

Πιέζει η ΕΚΤ για το χρέος

Στο χθεσινό Eurogroup της Σόφιας δεν υπήρξε καμία πρόοδος σχετικά με το θέμα του χρέους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τους FT ασκεί πιέσεις στην νέα κυβέρνηση της Γερμανίας να δεχθεί γενναία και «αυτοματοποιημένα» μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, στηρίζοντας τις εκκλήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενόψει της αποχώρησης από το πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι.
Μιλώντας μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, δήλωσε πως οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με επικεφαλής το Βερολίνο, πρέπει τελικά να συμφωνήσουν «σε ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για το χρέος» προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών, μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.
Η παρέμβαση αυτή της ΕΚΤ λαμβάνει χώρα τη στιγμή που αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία σχετικά με το επίπεδο του πολιτικού ελέγχου που θα πρέπει να διατηρήσουν οι πιστωτές απέναντι στον μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους, που θα προσαρμόζει τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους ανάλογα με την οικονομική απόδοση της χώρας.

Η εποπτεία

Στις 21 Ιουνίου θα γίνει η αναλυτική συζήτηση για το εύρος και τις συνθήκες της «ενισχυμένης εποπτείας» όπως την προσδιόρισε ο επίτροπος Μοσκοβισί, εφόσον όμως έχουν εξελιχθεί ομαλά.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος «θα έχουμε μια ενισχυμένη παρακολούθηση που ουδεμία σχέση έχει με πιστοληπτική γραμμή. Δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις».
Οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος εγείροντας ερωτηματικά για το τι θα συμβεί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου