Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Τρία προαπαιτούμενα την ημέρα πρέπει να κλείνει η κυβέρνηση


tria-proapaitoumena-tin-imera-prepei-na-kleinei-i-kubernisi

Τα… μεγάλα –αναπτυξιακό σχέδιο, ρύθμιση χρέους, προστασία για την έξοδο της χώρας στις αγορές- μπορούν να περιμένουν. Από σήμερα κιόλας, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι υποχρεωμένη να ασχοληθεί με τη γνωστή… ρουτίνα των τελευταίων ετών: το κλείσιμο των προαπαιτούμενων. Στο Eurogroup της Παρασκευής συμφωνήθηκε οι επικεφαλής των θεσμών να επανέλθουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου προκειμένου να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, τα υπουργεία που εμπλέκονται στην 4η αξιολόγηση, θα πρέπει να είναι σε τακτική επαφή με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ώστε να προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα και να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχούς ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαίου.
Μια απλή διαίρεση δείχνει ότι κάθε ημέρα που θα περνάει από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να κλείνουν και τρία προαπαιτούμενα. Από τον κατάλογο των 88, φαίνεται ότι έχουν οριστικοποιηθεί περίπου 12. Άρα απομένουν 75 σε χρονικό διάστημα περίπου 25 ημερών. Στο οικονομικό επιτελείο δεν αποδέχονται αυτή τη λογική. Όπως υποστήριξε και ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup της Σόφιας, έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος σε πολλά από τα 88 προαπαιτούμενα η οποία όμως δεν έχει αποτυπωθεί λόγω του ότι υπολείπονται ορισμένες λεπτομέρειες για να κλείσει οριστικά το κάθε προαπαιτούμενο.
Για τη μεγάλη πλειοψηφία των προαπαιτούμενων, στο υπουργείο Οικονομικών δεν ανησυχούν και μιλούν για τεχνικά ζητήματα τα οποία θα προχωρήσουν. Βέβαια, υπάρχει ο… βραχνάς των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και φυσικά το μείζον θέμα που είναι το δημοσιονομικό. Στις αντικειμενικές αξίες, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει ότι υπάρχει πρόοδος. Μένει να φανεί πως θα μεταφραστεί αυτό στην πράξη. Εκκρεμούν και η δημοσίευση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η ψήφιση των νέων συντελεστών για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που απαιτηθούν αλλαγές για να διατηρηθεί η δημοσιονομική απόδοση του ΕΝΦΙΑ στα 3,2 δις. ευρώ.
Το δημοσιονομικό είναι πολύ πιθανό να εξαιρεθεί του καταλόγου των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να κλείσουν για να ανάψει το πράσινο φως για την σύνταξη του κειμένου συμμόρφωσης (compliance report). Και αυτό διότι οι δανειστές θα περιμένουν, εκτός απροόπτου, και τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς τα οποία θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουνίου. Το δημοσιονομικό θα καταλήξει στην οριστικοποίηση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου για την περίοδο 2019-2022

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου