Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Εξαγριωμένος καταζητούμενος, αληθινή ιστορία και κλασικές επανεκδόσεις

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr


Στιλάτο θρίλερ μυστηρίου, βιογραφική περιπέτεια, η συγκινητική ιστορία ενός σκακιστή, τρεις κωμωδίες –μια κοινωνική  από τον δημιουργό του «Άντρες με τα Όλα τους», μια γαλλική περί απιστίας και μια βρετανική με άγγιγμα Μόντι Πάιθον και, τέλος, ένα καυτό έγκλημα που αναζητεί λύση με τη μέθοδο της Άγκαθα Κρίστι έρχονται στους κινηματογράφους αυτήν την εβδομάδα.



«Διαρρήκτης Υψηλής Τέχνης»
Η ταινία που έκλεισε το Φεστιβάλ Βενετίας το 2019, παρουσιάζει την κλοπή ενός πολύτιμου πίνακα ζωγραφικής. Κλες Μπανγκ, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Ντόναλντ Σάδερλαντ και ο θρυλικός τραγουδιστής των Rolling Stones Μικ Τζάγκερ, πρωταγωνιστούν σε ένα στιλάτο θρίλερ μυστηρίου, με τον Ιταλό σκηνοθέτη Τζουζέπε Κατοπόντι πίσω από την κάμερα. Ο Τζάγκερ ενσαρκώνει έναν άπληστο συλλέκτη, ο οποίος αναθέτει στον χαρακτήρα του Μπανγκ -διάσημο κριτικό τέχνης, να κλέψει έναν πίνακα που φιλοτέχνησε ο γηραιός καλλιτέχνης που υποδύεται ο Σάδερλαντ. Η Ντεμπίκι ερμηνεύει τον ρόλο του δολώματος στην υπόθεση, η οποία περιπλέκεται επικίνδυνα απειλώντας άμεσα τις ζωές τους.
«Νεντ Κέλι: Ο Νο. 1 Καταζητούμενος»
Στη βιογραφική περιπέτεια του Τζάστιν Κερζέλ, ο εξαγριωμένος για την άδικη σύλληψη της μητέρας του Κέλι, ο οποίος σκληραγωγήθηκε μεγαλώνοντας με έναν διαβόητο παράνομο, στρατολογεί μια άγρια ομάδα μαχητών για να σχεδιάσει μια από τις πιο τολμηρές και αμείλικτες επιθέσεις που έγιναν ποτέ. Μια βίαιη σελίδα της αυστραλιανής ιστορίας ειπωμένη με μπρίο από τον σκηνοθέτη του «Μάκβεθ».
«Ρουά Ματ»
Ο Πιερ Φρανσούα Μαρτίν-Λαβάλ παρουσιάζει τη βιογραφία του Φαχίμ Μοχάμεντ, παγκόσμιου πρωταθλητή εφήβων στο σκάκι. Ο 8χρονος Φαχίμ φτάνει στο Παρίσι από το Μπαγκλαντές με τον πατέρα του, του οποίου όμως η αίτηση ασύλου απορρίπτεται και, έτσι, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά από ανυπέρβλητα εμπόδια. Τότε, ο Φαχίμ γνωρίζει τυχαία έναν κορυφαίο προπονητή στο σκάκι, ο οποίος όχι απλώς τον εκπαιδεύει αλλά του δίνει έναν σκοπό στη ζωή. Μάλιστα, μέσα από τη σκληρή δουλειά του, ο πιτσιρικάς αναδεικνύεται εξαιρετικά ταλαντούχος σκακιστής, φτάνει στο κορυφαίο επίπεδο και, επάξια,  διεκδικεί πρωταθλήματα.
«Γυναικεία Υπόθεση»
Με τους συντρόφους τους να υπηρετούν στο Αφγανιστάν, μια παρέα γυναικών σχηματίζει μια χορωδία στο σπίτι και ξαφνικά βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στα μέσα ενημέρωσης και στο παγκόσμιο κίνημα. Ο σκηνοθέτης του «Άντρες με τα Όλα τους», Πίτερ Κατανέο, παρουσιάζει μια κωμωδία που αναζητά διέξοδο από την ψυχολογική πίεση μέσα από το τραγούδι, με πρωταγωνίστρια την Κριστίν Σκοτ Τόμας.
«Πουλιά στον Αέρα»
Στη γαλλική κωμωδία του Ζαλίλ Λεσπέρ, δύο παντρεμένοι φίλοι –που ερμηνεύουν οι Ντάνι Μπουν και Γκιγιόμ Γκαλιέν- συνειδητοποιούν πως έχουν μπλέξει για τα καλά, όταν μαθαίνουν πως ο ένας επιχειρεί να αποπλανήσει τη σύζυγο του άλλου. Αγνοούν, όμως, πως οι γυναίκες τους έχουν τα δικά τους κρυφά σχέδια ώστε να τους τιμωρήσουν και να τους δώσουν ένα καλό μάθημα κατά της απιστίας.
«Ένα Ψάρι που το Έλεγαν Γουάντα»
Στην κλασική κωμωδία του Τσαρλς Κράιτον, με απολαυστικό πρωταγωνιστικό κουαρτέτο τους Τζέιμι Λι Κέρτις, Κέβιν Κλάιν, Τζον Κλιζ και Μάικλ Πάλιν, έπειτα από μία θεαματική ληστεία κοσμημάτων, τα διαφορετικά σχέδια των μελών της συμμορίας για τη μοιρασιά έχουν απρόσμενα αποτελέσματα. Όταν η συμμορία καταδίδει τον αρχηγό της στην αστυνομία, ένας κορυφαίος δικηγόρος αναλαμβάνει να τον υπερασπιστεί. Όμως, πριν τη σύλληψή του, ο αρχηγός είχε προλάβει να κρύψει τα κλοπιμαία. Η ερωμένη του και συνεργός, τότε, αποφασίζει να τον γοητεύσει, με την ελπίδα ότι θα μάθει πού βρίσκεται η πολύτιμη λεία.
«Έγκλημα Κάτω από τον Ήλιο»
Ένα ακόμη καυτό έγκλημα αναζητεί λύση,  με τη μέθοδο της Άγκαθα Κρίστι. Ποιος στραγγάλισε τη νεαρή κακομαθημένη σούπερ σταρ του Μπρόντγουεϊ ενώ έκανε ηλιοθεραπεία σ’ ένα απομονωμένο νησί της Μεσογείου; Όλοι οι ύποπτοι έχουν πολύ καλούς λόγους να επιθυμούν τον θάνατό της, έχουν όμως και εξίσου ισχυρά άλλοθι.
Ένα ακόμα σπουδαίο βιβλίο της διάσημης Βρετανίδας σε μια καταπληκτική κινηματογραφική μεταφορά με τον Πίτερ Ουστίνοφ, καλύτερο όσο ποτέ στον ρόλο του θρυλικού Βέλγου ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου