Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Η επόμενη χώρα που θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο από τη Ρωσία

 


Η Ρωσία έχει σταματήσει τις παροχές φυσικού αερίου σε Πολωνία, Βουλγαρία και Φινλανδία, τις χώρες δηλαδή που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το διάταγμα του Κρεμλίνου για πληρωμές σε ρούβλια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαβεβαιώνει, στο μεταξύ, ότι ετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πλήρους κατάρρευσης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, με την Επίτροπο Ενέργειας να έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε χώρα κινδυνεύει να αποκοπεί από τη Μόσχα.

Ποια θα είναι όμως η επόμενη χώρα που θα αποκοπεί από το ρωσικό φυσικό αέριο; Ενδέχεται να είναι η Δανία, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της χώρας αρνείται να υποχωρήσει πληρώνοντας σε ρούβλια.

Η κρατική διαχειρίστρια φυσικού αερίου της Δανίας, Orsted, προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η  Gazprom να διακόψει τις ροές της Δανίας, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά. Η προθεσμία πληρωμής λήγει την Τρίτη και η εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ, ανέφερε.

«Υπάρχει κίνδυνος η Gazprom Export να σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Orsted», αναφέρεται στη δήλωση της εταιρείας.

Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διχαστεί σχετικά με το πώς να χειριστούν το αίτημα της Μόσχας να γίνονραι όλες οι πληρωμές για τα καύσιμα στο τοπικό νόμισμα και οι διάφορες  επιχειρήσεις έχουν ανταποκριθεί διαφορετικά στο αίτημα.

Ο κολοσσός αιολικής ενέργειας στη Δανία διαθέτει συμβόλαιο μακροπρόθεσμου ορίζονται για 20 τεραβατώρες ετησίως με την Gazprom που πρόκειται να λήξει στο τέλος της δεκαετίας. Αυτό είναι περίπου το 1,3% του φυσικού αερίου που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία πέρυσι και περισσότερο από το 80% των 24 τεραβατώρων φυσικού αερίου που εισήγαγε η Δανία πέρυσι. Η Orsted δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι σχεδίαζε να αγοράσει πολύ λιγότερο φυσικό αέριο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από το συμβόλαιό της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου