Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Ουκρανία: Ποιες περιοχές θα χαλαρώσουν λόγω Σεβεροντονιέτσκ

 


Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειες να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Σεβεροντονιέτσκ, στην επαρχία Λουχάνσκ. Οι κάτοικοι της ουκρανικής πόλης έχουν μείνει χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα καθώς το Σεβεροντονιέτσκ έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ρωσικών επιθέσεων στα ανατολικά λόγω της στρατηγικής της σημασίας για την περιοχή. Πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για τη νέα Μαριούπολη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, Σερχίι Γκαϊντάι, περίπου το 90% των σπιτιών στην πόλη έχουν υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς.  Παράλληλα, δεν υπάρχει φυσικό αέριο, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στην πόλη και οι μόνες γραμμές επικοινωνίας που έχουν επί του παρόντος οι ουκρανικές αρχές είναι με ένα ανθρωπιστικό κέντρο στο Σεβεροντονιέτσκ και ένα νοσοκομείο μέσω Starlink (του Έλον Μασκ).

Σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη για το Σεβεροντονιέτσκ και το Λυσιχάνσκ, με τον Γκαϊντάι να περιγράφει την κατάσταση ως «πολύ δύσκολη». Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς καθώς τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν στις παρυφές της Σεβεροντονέτσκ.

Η Μόσχα έχει στείλει χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή, και επιτίθενται σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ και Λισιχάνσκ. Η πτώση των δύο περιοχών θα έθετε ολόκληρη την επαρχία Λουγκάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο. 

Παρά τις έντονες μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έκαναν καμία επιβεβαιωμένη προέλαση την Κυριακή 28 Μαΐου, σημειώνει σε ανάλυσή του το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου. Μάλιστα οι αναλυτές του αμερικανικού think tank εκτιμούν ότι πιθανότατα η πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων στις έντονες αστικές μάχες, θα είναι αργή.

Η ρωσική εκστρατεία στην ανατολική Ουκρανία, η οποία προηγουμένως είχε στόχο να καταλάβει το σύνολο των περιφερειών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, στηβ απρούσα φάση είναι εστιασμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Σεβεροντονιέτσκ, σημειώνουν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας πως γι αυτόν το λόγο τα ρωσικά στρατεύματα είναι απίθανο να είναι σε θέση να διεξάγουν πολλαπλές ταυτόχρονες επιχειρήσεις. Θεωρούν μάλιστα ότι πιθανότατα τις επόμενες ημέρες θα υποβαθμίσουν περαιτέρω τις προελεύσεις νοτιοανατολικά του Ιζιούμ και δυτικά του Λιμάν ώστε να συγκεντρώσουν τις διαθέσιμες δυνάμεις στο Σεβεροντονιέτσκ.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου