Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Αλλαγή εργολάβου στο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας- Επιλέχθηκε ρωσική εταιρεία

 


Η Akkuyu Nukleer, η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που ελέγχεται από τη ρωσική κρατική Rosatom, ακύρωσε τη σύμβασή της με τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία και αντί αυτής επέλεξε μία ρωσική για τις υπόλοιπες εργασίες στον πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας, αξίας 20 δισ. δολαρίων. 

Η σύμβαση με την IC Ictas που εδρεύει στην Άγκυρα ακυρώθηκε και υπογράφηκε συμφωνία με την TSM Enerji Insaat, δήλωσε η Akkuyu Nukleer το Σάββατο, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τον λόγο της ακύρωσης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι εργολάβοι που συμμετέχουν στο έργο θα πρέπει να έχουν την «ικανότητα» να λειτουργούν σε «έντονο ρυθμό».

Η TSM Enerji με έδρα τη Μερσίνη, η οποία θα αντικαταστήσει την IC Ictas, ανήκει σε τρεις ρωσικές εταιρείες, σύμφωνα με το τουρκικό εμπορικό μητρώο.

Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η IC Ictas κατηγόρησε τη Rosatom ότι προσπαθεί να «μειώσει την τουρκική εταιρική παρουσία» στο έργο. Στη δήλωσή της το Σάββατο, η διευθύνουσα σύμβουλος της Akkuyu Nukleer, Αναστασία Ζοτέεβα, απάντησε ότι ο αριθμός των τουρκικών εταιρειών και εργαζομένων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η Τουρκία αποφάσισε να κατασκευάσει το πυρηνικό εργοστάσιο ισχύος 4.800 μεγαβάτ στο Ακούγιου  για να μειώσει την εξάρτησή της από την εισαγόμενη ενέργεια. Υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία το 2010 για την κατασκευή του εργοστασίου. Δεν είναι σαφές εάν η αλλαγή του εργολάβου θα οδηγήσει σε καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα για το εργοστάσιο. Η Τουρκία ελπίζει να τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος από τους τέσσερις αντιδραστήρες το 2023.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Rosatom έστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισε. δολάρια στην Akkuyu Nukleer. Παράλληλα, προγραμματίζονται νέες μεταφορές χρημάτων για αυτή και την επόμενη εβδομάδα.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου