Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

HIMARS: Ποιο είναι το δυνατό τους χαρακτηριστικό στις μάχες της Ουκρανίας

 


HIMARS. Οι Ουκρανοί θεωρούν ότι τα αμερικανικά συστήματα πυροβολικού επέτρεψαν στις δυνάμεις τους να ξεκινήσουν την αντεπίθεση στην Χερσώνα. Θωερούν ότι η χρήση τους αλλάζει την πορεία του πολέμου, και ζητούν από τις ΗΠΑ και άλλο εξοπλισμό. Για την ακρίβεια ζητούν «τουλάχιστον 100» HIMARS για να αντιστρέψουν τα ρωσικά κέρδη στην περιοχή του Ντονμπάς. 

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν υποσχεθεί να στείλουν νέο πακέτο όπλων. Χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες για το είδος των όπλων που θα σταλούν, αφήνουν να εννοηθεί ότι «θα είναι σε ευθυγράμμιση με τα προηγούμενα». Και άρα θα σταλούν και άλλα συστήματα. 

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γρίβα, Καθηγητή Γεωπολιτικής και σύγχρονων στρατιωτικών τεχνολογιών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν αξιοσημείωτη ακρίβεια κρούσης. «Οι Ρώσοι δεν έχουν τίποτα αντίστοιχο γιατί αυτά τα συστήματα αναπτύχθηκαν από τους Αμερικανούς ως ένα είδος πυροβολικού ελεύθερου σκοπευτή για χρήση σε δύσκολα περιβάλλοντα όπως η Φαλούτζα [στο Ιράκ], όπου έπρεπε να χτυπήσεις τον στόχο ακριβώς επειδή ήταν περικυκλωμένος από πολίτες», εξήγησε μιλώντας στο Aljazeera.

Το σύστημα HIMARS, λόγω του βεληνεκούς και της ακρίβειάς του, είναι ένα όπλο που χρησιμεύει στην επίθεση κατά στόχων που είναι βαθιά πίσω από την πρώτη γραμμή των μαχών, ανέφερε από την πλευρά του ο Αυστραλός απόστρατος στρατηγός και συγγραφέας, Μικ Ράιαν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταστρέψει κρίσιμους κόμβους επικοινωνιών, διοικητικές θέσεις , αεροδρόμια και σημαντικές εγκαταστάσεις logistics. Σε τέτοιους στόχους επικεντρώθηκαν οι Ουκρανοί τις τελευταίες εβδομάδες.

Παράλληλα, επειδή είναι ένα κινητό σύστημα, το HIMARS μπορεί επίσης να σταματήσει, να πυροβολήσει και στη συνέχεια να απομακρυνθεί γρήγορα. Αυτό διασφαλίζει ότι είναι ένα εξαιρετικά επιβιώσιμο οπλικό σύστημα σε μια εποχή όπου ο χρόνος μεταξύ ανίχνευσης και καταστροφής μπορεί να είναι μόλις λίγα λεπτά, συνέχισε ο Ράιαν, εξηγώντας ότι αυτή του η λειτουργία το βοηθά να κρατηθεί ασφαλές από τη ρωσική υπεροχή στο πυροβολικό. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ράιαν, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του HIMARS είναι ότι επέτρεψε στους Ουκρανούς να συνεχίσουν τον πόλεμο με τον προτιμώμενό τους τρόπο, τη στρατηγική της διάβρωσης. Η λογική αυτής της στρατηγικής θέλει τους Ουκρανούς να επιτίθενται όπου βλέπουν αδυναμίες στους Ρώσους, ενώ χρησιμοποιεί επίσης μέρος της μαχητικής τους δύναμης για να καθυστερήσει τις ρωσικές μάχιμες δυνάμεις. Αυτή η στρατηγική απέδωσε πολλά οφέλη στις πρώτες φάσεις του πολέμου, ωστόσο, οι συνθήκες στο Ντονμπάς δεν επέτρεψαν την εφαρμογή της, κάτι που μπόρεσε να κάνει σε αυτή τη φάση η αποστολή των συστημάτων HIMARS. 

Στο μεταξύ, όπως σημείωσε, εκτός από τις φυσικές επιπτώσεις, υπάρχει μια ψυχολογική επίδραση στους Ρώσους από τη χρήση των HIMARS. «Οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν δει τον αντίκτυπό του από πρώτο χέρι και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι νέοι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς έχουν ψυχολογικές επιπτώσεις στους Ρώσους, οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις σε μια δύναμη που ήδη υποφέρει από χαμηλό ηθικό». 

Παρόλα αυτά, ο Ράιαν προειδοποίησε ότι τα συστήματα HIMARS δεν είναι ένα θαυματουργό όπλο. «Έχει σημαντικό αντίκτυπο και θα συνεχίσει να το κάνει, αλλά από μόνα τους δεν θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο. Οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι πολύπλοκοι οργανισμοί με πολλές διαφορετικές δυνατότητες σε λειτουργία, εύρος, χρόνο και αντίκτυπο, όλα ενορχηστρωμένα από έξυπνους ανθρώπους. Το HIMARS είναι ένα μέρος αυτού του περίπλοκου πίνακα. Η ουκρανική στρατηγική για τη διάβρωση, που υποστηρίχθηκε πρόσφατα από το HIMARS, είναι το πώς πρέπει να πολεμήσουν οι έξυπνες στρατιωτικές οργανώσεις του εικοστού πρώτου αιώνα, εάν επιδιώκουν να κερδίσουν. Οι Ουκρανοί έχουν αποδειχθεί ότι είναι κύριοι της διάβρωσης σε αυτόν τον πόλεμο», κατέληξε. 

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου