Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Μόσχα: Θα εξετάσουμε προσεκτικά το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας

 


Η Ρωσία θα εξετάσει με «μεγάλη προσοχή» το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας,  που καλεί και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση και προειδοποιεί κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, και οι λεπτομέρειές του θα πρέπει να αναλυθούν λεπτομερώς, ανέφερε την Δευτέρα το Κρεμλίνο.

Το Πεκίνο ζήτησε ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ προέτρεψε όλα τα μέρη να αποφύγουν την πυρηνική κλιμάκωση και να τερματίσουν τις επιθέσεις κατά αμάχων, σε ένα έγγραφο θέσεων 12 σημείων για την Ουκρανία που δημοσίευσε την Παρασκευή, την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας.

Σχολιάζοντας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι αξίζουν προσοχής οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να φέρουν πιο κοντά την ειρήνη. «Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο σχέδιο των Κινέζων φίλων μας. Φυσικά, οι λεπτομέρειες πρέπει να αναλυθούν επιμελώς λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των διαφορετικών πλευρών. Αυτή είναι μια πολύ μακρά και έντονη διαδικασία», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία συνεχίζει τη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στην Ουκρανία και ότι, προς το παρόν, δεν βλέπει σημάδια που να υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ειρηνική επίλυση.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σε σχέση με τις αναφορές σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Κίνα εξετάζει την αποστολή drones στη Ρωσία.

Από την ουκρανική πλευρά, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την κινεζική πρόταση καλό σημάδι, αν και εμφανίστηκε επιφυλακτικός σημειώνοντας ότι θα ήταν αποδεκτή μόνο εάν οδηγούσε στην απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Ακόμα πιο δύσπιστοι εμφανίστηκαν οι ηγέτες της Δύσης υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο δεν έχει τη διεθνή αξιοπιστία για να ενεργήσει ως μεσολαβητής.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου