Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Πόλεμος: Ο στρατηγικός στόχος των ουκρανικών δυνάμεων

 


Δύο είναι οι παράγοντες που χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο μέτωπο των συγκρούσεων στην Ουκρανία, στην παρούσα φάση. Οι σφοδρές μάχες που δίνονται στα ανατολικά, και ειδικά στην πόλη Μπαχμούτ, και η αναμονή των εαρινών επιχειρήσεων τόσο των ρωσικών όσο και των ουκρανικών δυνάμεων.

Στο μέτωπο του Μπαχμούτ η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξηγώντας πως από τη  μία πολλές περιοχές όπου διεξάγονται μάχες γεμίζουν με λάσπη, και από την άλλη οι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ολοκληρώσουν την περικύκλωση της πόλης.

«Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο εχθρός καταστρέφει συνεχώς ό,τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατευθούν οι θέσεις μας, να εξασφαλίσει οχύρωση και να ”χτίσει” άμυνα», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η υπεράσπιση του Μπαχμούτ έχει εγείρει ανησυχίες στη Δύση ότι θα μπορούσε να στοιχίσει στην προετοιμασία της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Σύμφωνα πάντως με τις για τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), οι ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες κατά μήκος της πρώτης γραμμής της περιφέρειας Ζαπορίζια υποδηλώνουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες για την Ουκρανία να πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση σε αυτή την στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Στο μεταξύ, Ουκρανικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν συνεχώς ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για εαρινή αντεπίθεση στη νότια Ουκρανία.

Η τελευταία τοποθέτηση ήρθε από τον Ουκρανό αναπληρωτή επικεφαλής της κύριας στρατιωτικής διεύθυνσης πληροφοριών (GUR) Βάντιμ Σκιμπίτσκι, οποίος δήλωσε στις 26 Φεβρουαρίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα είναι έτοιμες για μια αντεπίθεση την άνοιξη του 2023.

Ανέφερε μάλιστα ότι η διάσπαση του ρωσικού μετώπου μεταξύ της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ρωσίας αποτελεί ένα από τους στρατηγικούς στόχους της Ουκρανίας.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την Δύση είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για τον προσδιορισμό του χρόνου της ουκρανικής αντεπίθεσης.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου