Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Εκλογές στην Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο κρίσιμο γύρο

 


Τα μάτια της διεθνούς διπλωματίας, στραμμένα στην Γαλλία και τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σε μια ιστορική αναμέτρηση της ακροδεξιάς με τις μετριοπαθείς δυνάμεις. Οι κάλπες άνοιξαν πριν από λίγο και οι Γάλλοι θα σπεύσουν για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, δεν θα κερδίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ωστόσο, προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, το ενδεχόμενο επικράτησης του ακροδεξιού κόμματος. Ο Πρόεδρος Μακρόν, πάντως, έχει δεσμευτεί ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα παραμείνει Πρόεδρος μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στη Γαλλία δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά δεν θα κερδίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Με δραματική τους επιστολή 1.000 ιστορικοί ζητούν να μην ψηφιστεί η ακροδεξιά γιατί αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία, ενώ η γαλλική εφημερίδα Liberation τονίζει πως «Υπάρχει χρόνος για να πούμε όχι στον Μπαρντελά».

Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν στράφηκε κατά του διεθνούς ποδοσφαιριστή Κιλιάν Εμπαπέ, λέγοντας «να σταματήσουν οι εκατομμυριούχοι ποδοσφαιριστές να λένε στον κόσμο πώς θα ψηφίσει».

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου