Τα βιβλιοπωλεία Public και οι Εκδόσεις Πατάκη προσκαλούν το κοινό την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος στην παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Κυπριανού «Στην μάχη της Ιστορίας, όπως την έζησα» (Α’: 1932-1959) (Επιμέλεια – Έρευνα – Τεκμηρίωση Γιώργος Κ. Τσαλακός).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της Kυβέρνησης και υπουργός Eξωτερικών, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής ΑΠΘ
Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, βουλευτής Α΄ Αθηνών, πρώην υπουργός
Γιώργος Τσαλακός, δημοσιογράφος
Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Δώρα Αναγνωστοπούλου
Public
Καραγεώργη Σερβίας 1, πλατεία Συντάγματος
Τηλ.: 210.81.81.333
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μέσα από τον τόμο αυτό και την αφήγηση του αείμνηστου Προέδρου Σπύρου Κυπριανού, εξιστορούνται γεγονότα της περιόδου 1932-1959, δηλαδή από την γέννησή του μέχρι τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο παρών τόμος προσφέρει στην ιστορική έρευνα πολλά άγνωστα στοιχεία και αναλύει τις ανυπέρβλητες δυσκολίες του αγώνα, τις παγίδες και τους ωμούς εκβιασμούς της βρετανικής κυβέρνησης των Συντηρητικών, τα αδιέξοδα και την ανάγκη λήψης δυσκολότατων αποφάσεων, μέσα σε ασφυκτικά πλαίσια και πιέσεις. Συνολικά, παρατίθενται τα γεγονότα και τα παρασκήνια που οδήγησαν στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Σπύρος Κυπριανού γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1932 στην Λεμεσό της Κύπρου. Μετά την ανεξαρτησία, έγινε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου (1960-1972), μέσα στις τότε εξαιρετικά αντίξοες ψυχροπολεμικές διεθνείς συγκυρίες.
Από το 1964 και εξής ο Κυπριανού ανέλαβε καθοριστικές διεθνείς διπλωματικές αποστολές για την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών και της υπόσκαψης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών (1967), άρχισε η υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Μακαρίου και από την Χούντα των Αθηνών. Από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο Κυπριανού αγωνίστηκε σθεναρά ενάντια και στον νέο αυτό κίνδυνο. Το 1972, έπειτα από απαίτηση της Χούντας προς τον Μακάριο για αποπομπή του, ο Κυπριανού υπέβαλε την παραίτησή του από υπουργός Εξωτερικών. Ο Μακάριος την έκανε αποδεκτή, προσπαθώντας να βελτιώσει τις σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας. Στην δήλωση παραίτησης, ο Κυπριανού επεσήμανε προφητικά, δύο χρόνια πριν το πραξικόπημα και την εισβολή, τον θανάσιμο κίνδυνο διχοτόμησης που διέτρεχε η Κύπρος.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου