Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να επιχείρησε να καθησυχάσει τις προηγούμενες ημέρες για την πορεία των εσόδων τον Ιούλιο, ωστόσο, τα αναλυτικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αποκάλυψαν πολλές και σημαντικές «τρύπες» τις οποίες το οικονομικό επιτελείο θα βρει μπροστά του κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους επόμενους μήνες.
«Μαξιλάρια» εσόδων που δημιουργήθηκαν για συγκυριακούς λόγους το πρώτο εξάμηνο, άρχισαν να ξεφουσκώνουν ταχύτατα ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι τα φυσικά πρόσωπα δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο σύνολό τους στο «βαρύ» εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος.
Υπολογίζεται ότι ο ένας στους πέντε δεν πλήρωσε με αποτέλεσμα ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων να αποδώσει 272 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με όσα είχαν προϋπολογιστεί. Μέσα σε ένα μήνα, η υπέρβαση του στόχου που είχε παρατηρηθεί στο πρώτο εξάμηνο στα φορολογικά έσοδα -730 εκατ. ευρώ- ξεφούσκωσε κατά 196 εκατ. ευρώ.
Ο Αύγουστος, ενδέχεται να φέρει περαιτέρω ξεφούσκωμα λόγω και της μετάθεσης της δόσης του ΕΝΦΙΑ. Όσο για τους επόμενους μήνες –Αύγουστο έως Δεκέμβριο- θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμοι καθώς θα πρέπει να εισπραχθούν πρόσθετοι φόροι 21 δισ. ευρώ ή περίπου 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα.
Ο Ιούλιος, ήταν ένας από τους πιο «δύσκολους» -ίσως ο δυσκολότερος μήνας- κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού καθώς έπρεπε να συγκεντρωθούν έσοδα αποκλειστικά από φόρους της τάξεως των 5,098 δισ. ευρώ. Τελικώς, εισπράχθηκαν, όπως προκύπτει από τα επίσημα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, περίπου 4,902 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να ανοίξει η «τρύπα» που προαναφέρθηκε ύψους 192 εκατ. ευρώ. Οι φόροι που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα τον Ιούλιο, ήταν οι εξής:
O φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 272 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι και το πιο ανησυχητικό στοιχείο για την πορεία των εσόδων το επόμενο διάστημα. Τον Ιούλιο, έπρεπε να εισπραχθεί η πρώτη δόση του φόρου που βεβαιώθηκε με τα εκκαθαριστικά και η οποία από μόνη της φτάνει στα 1,233 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η παρακράτηση φόρου που γίνεται απευθείας στους μισθούς και στις συντάξεις. Μια παρακράτηση μάλιστα η οποία ήταν αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή λόγω της ενεργοποίησης της νέας φορολογικής κλίμακας. Τελικώς, από τα 1,44 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, εισπράχθηκαν 1,168 δισ. ευρώ.
Η υπέρβαση του στόχου στο σκέλος των φορολογικών εσόδων κατά 730 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την «αποθεματοποίηση» καπνικών προϊόντων στην οποία προχώρησαν οι εταιρείες καπνού, ενόψει της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (και κατά συνέπεια του ΦΠΑ που επιβάλλεται επί του ειδικού φόρου) από την 1η Ιανουαρίου. Τον Ιούλιο, όχι μόνο σταμάτησε η αποθεματοποίηση αλλά συρρικνώθηκαν και οι αγορές από την πλευρά των εταιρειών οι οποίες κάλυψαν τη ζήτηση στην αγορά με τα προϊόντα που ήδη υπήρχαν στις αποθήκες τους. Το αποτέλεσμα ήταν να εισπραχθούν 160 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με αυτά που είχαν προϋπολογιστεί για τον συγκεκριμένο μήνα (σ.σ συγκεντρώθηκαν μόλις 153 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 313 εκατ. ευρώ).
Κάτω από τον στόχο, έκλεισαν τον Ιούλιο και τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρά το μπαράζ των μέτρων. Μπορεί τον Ιούλιο οι εταιρείες –μικρομεσαίες και μεγάλες- να πλήρωσαν για πρώτη φορά ΦΠΑ με βάση τον συντελεστή του 24%, μπορεί το νέο καθεστώς στα νησιά να είχε ήδη ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο, οι εισπράξεις όμως διαμορφώθηκαν 24 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.
Συγκεντρώθηκαν 1,493 δισ. ευρώ έναντι 1,517 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Δύο ήταν τα στοιχεία που επέδρασαν αρνητικά στις εισπράξεις: η μείωση των εσόδων από τον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών και η μείωση του ΦΠΑ από τις πωλήσεις καπνικών προϊόντων λόγω της αποθεματοποίησης που προαναφέρθηκε.
Από τον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών, συγκεντρώθηκαν 145 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 165 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα με τον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών, είναι εμφανές από τις αρχές του χρόνου και οφείλεται τόσο στη μείωση της κατανάλωσης, στην ολοένα και αυξανόμενη χρήση πετρελαίου κίνησης που υποκαθιστά τη βενζίνη αλλά και στη διατήρηση των διεθνών τιμών σε χαμηλά επίπεδα.
Η απόκλιση του ΦΠΑ καπνού έναντι του στόχου, έφτασε στα 40 εκατ ευρώ καθώς συγκεντρώθηκαν μόλις 30 εκατ. ευρώ έναντι 70 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Η «τρύπα» στον ΦΠΑ από καύσιμα και καπνό, καλύφθηκε εν μέρει από τα έσοδα του φόρου που επιβάλλεται στις λοιπές συναλλαγές (supermarket, εστιατόρια κλπ) και τα οποία έφτασαν στα 1,318 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,28 δισ. ευρώ.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου