Στα χέρια του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού ΟικονομικώνΓιώργου Χουλιαράκη βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες οι προβλέψεις των υπηρεσιακών παραγόντων όσον αφορά στην πορεία των φορολογικών εσόδων κατά τη διάρκεια του 2017.
Οι προετοιμασίες στο υπουργείο Οικονομικών για την σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή μπαίνουν στην τελική ευθεία καθώς η ημερομηνία κατάθεσης (πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη) είναι δεσμευτική.
Ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς, θα φέρει ακόμη περισσότερους φόρους σε σχέση με τον φετινό με τα έσοδα αποκλειστικά από φόρους να εκτιμώνται σε περίπου 47- 48 δις. ευρώ έναντι περίπου 44,5 δις. ευρώ που αναμένεται να είναι τα φορολογικά έσοδα της φετινής χρονιάς, εφόσον φυσικά επιτευχθούν οι στόχοι στους δύσκολους μήνες που απομένουν.
Η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τουλάχιστον 2,5 δις. ευρώ θα στηριχτεί σε δύο δεδομένα:
Στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς θα είναι «φορτωμένος» με νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 4,3 δις. ευρώ το μεγαλύτερο μέρος των εκ των οποίων είναι φορολογικά (σ.σ μόνο 1,4 δις. ευρώ αφορούν σε μειώσεις συντάξεων και καταργήσεις ΕΚΑΣ)
Στην πρόβλεψη ότι η χώρα θα επανέλθει στην ανάπτυξη. Προβλέπεται θετική μεταβολή του ΑΕΠ κατά 2,7% ποσοστό που αν επιβεβαιωθεί θα στείλει το ελληνικό ΑΕΠ στα 181 δις. ευρώ έναντι περίπου 175 δις. ευρώ το 2016.
Το πώς θα έρθει η ανάπτυξη την ώρα που θα ενεργοποιούνται νέα μέτρα 4,2 δις. ευρώ είναι και το μεγάλο ερώτημα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς το οποίο για να απαντηθεί προϋποθέτει μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές αλλά και στις επενδύσεις (σ.σ αυτές είναι οι δύο κινητήριες δυνάμεις που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα φέρουν την πρόσθετη ανάπτυξη).
Σε κάθε περίπτωση, το βασικό ζητούμενο θα είναι η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ έναντι μόλις 0,5% το 2016. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να εκτιναχθεί από τα 900 εκατ. ευρώ φέτος στα 3,2 δις. ευρώ το 2017.
Τα έσοδα της επόμενης χρονιάς θα «στηριχτούν» σε νέα εισπρακτικά μέτρα συνολικού ύψους περίπου 4,3 δις. ευρώ. Τα 1,4 δις. ευρώ είναι προγραμματισμένα να προέλθουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα 1,4 δις. ευρώ από το νέο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων και τα 1,5 δις. ευρώ από τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στους έμμεσους φόρους, κατά κύριο λόγο στον ΦΠΑ αλλά και στη φορολογία των καυσίμων.
Για να συγκεντρωθούν τα φορολογικά έσοδα των 47-48 δις. ευρώ έμφαση θα δοθεί κατά κύριο λόγο στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, στον ΦΠΑ και στον ειδικό φόρο των καυσίμων. Ειδικότερα:
1. Στον ΦΠΑ τα έσοδα θα προϋπολογιστεί ότι θα ξεπεράσουν τα 15 δις. ευρώ μέσα στο 2017 τη στιγμή που για το 2016, προβλέπεται να εισπραχθούν περίπου 14,376 δις. ευρώ. Η πρόβλεψη για σημαντική αύξηση θα γίνει εξαιτίας των ακόλουθων λόγων:
· Θα επεκταθεί σε όλα τα νησιά το κανονικό σύστημα του ΦΠΑ. Από τις αρχές του έτους δεν θα υπάρχει πλέον ειδικό καθεστώς κάτι που σημαίνει ότι σε ολόκληρο το Αιγαίο θα ισχύουν οι συντελεστές 13% και 24%.
· Θα ισχύσει για έναν ολόκληρο χρόνο –και όχι για ένα επτάμηνο όπως συνέβη μέσα στο 2016- ο αυξημένος κανονικός συντελεστής του 24% κάτι που από μόνο του εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα ταμεία περίπου 400 εκατ. ευρώ.
· Θα αυξηθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα καύσιμα καθώς ο συντελεστής του 24% θα επιβάλλεται επί υψηλότερης τιμής (λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου)
· Ο 4ος λόγος αφορά στην ενίσχυση των εσόδων λόγω της πρόβλεψης για ανάπτυξη. Η αύξηση του ΑΕΠ, εκτιμάται ότι σε ένα μεγάλο βαθμό θα προέλθει και από την τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κάτι που εκτιμάται ότι θα φέρει και περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ.
2. Στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η πρόβλεψη για το 2017, θα ξεπεράσει τα 8,5-9 δις. ευρώ έναντι 7,834 δις. ευρώ που είναι η πρόβλεψη για το 2016. Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και η νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, αναμένεται να αποφέρει τα πρόσθετα έσοδα.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου