Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει, διευκρινίζει το γερμανικό ΥΠΕΞ


«Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει» επισήμανε στο ΑΜΠΕ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, διευκρίζοντας προηγούμενη δήλωση του εκπροσώπου του Μάρτιν Σέφερ, για τις σχετικές αναφορές Ερντογάν.
Νωρίτερα, ο κ. Σέφερ εξέφρασε τη θέση πως «οι διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να λυθούν ειρηνικά». Σημείωσε πως η γερμανική πλευρά «απέχει μια έκφρασης άποψης», ενώ σε ερώτηση αν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά, δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση.
Συγκεκριμένα, κληθείς να τοποθετηθεί για τη δήλωση του Τούρκου προέδρου, είχε απαντήσει:
«Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε. Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω γι' αυτό, ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».
Σε επισήμανση ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε νησιά και όχι σε σύνορα, ανέφερε: «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του κ. Ερντογάν και δυστυχώς δεν μου είναι δυνατό να αντιδράσω σε αυτό».
Ερωτηθείς εάν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά, απάντησε: «Επαναλαμβάνω αυτό που είπα».
Γ. Κουμουτσάκος: Επικίνδυνη η όποια υπόνοια αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης
Αντιδρώντας στις πρώτες δηλώσεις από πλευράς γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε πως «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι θεμελιώδης διεθνής συμφωνία, πάνω στην οποία στηρίζεται η ειρήνη στην, κατά τα άλλα, εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση αφήνει ακόμα και απειροελάχιστη υπόνοια αμφισβήτησής της είναι εξόχως επικίνδυνη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη σε αυτήν την περιοχή» και επισήμανε πως «αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το διασφαλίζουν όλοι: Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά από τα οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη της Λωζάνης». 

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου