Πλεόνασμα 1,75% ζητάει το μνημόνιο για το 2017; Στο 2% σχεδιάζει να ανεβάσει τον πήχη το υπουργείο Οικονομικών για να πείσει τις αγορές ότι στην Ελλάδα τα νούμερα πάνε καλά.
Με μια λεπτομέρεια: Το πρωτογενές πλεόνασμα που σχεδιάζει να «φουσκώσει» η κυβέρνηση κατά περίπου 300-400 εκατ. ευρώ πάνω από τον μνημονιακό στόχο, θα το πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι οι οποίοι το 2017 θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα μέτρα 4,3 δισ. ευρώ: από αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων μέχρι νέες περικοπές συντάξεων και επιδομάτων.
Είτε είναι φουσκωμένο το πλεόνασμα σε σχέση με τον στόχο είτε όχι, γεγονός είναι ότι θα στηριχτεί στο σκέλος των εσόδων. Τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να είναι αυξημένα κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά. Όσο για το ΑΕΠ, παρά τον νέο γύρο των επιβαρύνσεων, προβλέπεται ότι θα αυξηθεί του χρόνου κατά 2,7%. Θα προκύψει πρόσθετο εθνικό εισόδημα 6 δισ. ευρώ σε μια χρονιά που οι πολίτες θα καλούνται να πληρώνουν άλλο ένα πακέτο μέτρων; Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για τον προϋπολογισμό του 2017, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται μεθαύριο Δευτέρα στη Βουλή.
Ειδικά για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, η αλλαγή θα είναι δραματική καθώς πέρα από τις επιβαρύνσεις που θα επιφέρουν οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, θα ενεργοποιηθεί:
- Το δεύτερο κύμα περικοπών του ΕΚΑΣ το οποίο θα είναι ισχυρότερο από το πρώτο. Οι συνολικές περικοπές μέσα στο 2017 θα πρέπει να φτάσουν στα 550 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 200-250 εκατ. ευρώ που ήταν οι περικοπές του 2016. Το κούρεμα ή η πλήρης εξάλειψη του επιδόματος, θα φανεί μέσα στον Δεκέμβριο οπότε και είναι προγραμματισμένη η καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου. Για να μην μπλέξει για μια ακόμη φορά με αναδρομικές περικοπές του ΕΚΑΣ, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να κουτσουρέψει μέσα στο επόμενο διάστημα τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε το «κούρεμα» να γίνει από τον Ιανουάριο.
- Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το δηλωθέν εισόδημα το οποίο θα επιφέρει μεγάλες μειώσεις στους επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα άνω των 15-20.000 ευρώ.
- Η ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας που αυξάνει την επιβάρυνση ακόμη και πάνω από 1000 ευρώ για μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα.
- Η αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του φόρου στις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 26% στο 29%
- Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα: Ο ΕΦΚ στη βενζίνη αυξάνεται κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης ανεβαίνει κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.
- Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού: Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.
- Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ: Προβλέπεται η επιβολή φόρου στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.
- Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Στα υγρά αυτά θα επιβληθεί φόρος το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
- Επιβάλλεται φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό «χαράτσι» θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου