Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία έφερε σημαντική δημοσκοπική ανάσα για τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες: στη νέα εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των Stern/RTL, το SPD κερδίζει 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα και σκαρφαλώνει από το 21% στο 26%.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που συγκεντρώνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα από τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2013.
Το SPD έχει καταφέρει έτσι να μειώσει στο μισό τη διαφορά που το χωρίζει από την χριστιανική ένωση, τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), που χάνουν δυο μονάδες και λαμβάνουν 35%.
Επιστρέφουν παραδοσιακοί ψηφοφόροι του SPD
Δυο ποσοστιαίες μονάδες χάνουν και οι Πράσινοι (Grüne) που υποχωρούν στο 8%, πίσω από την Αριστερά (Die Linke), η οποία διατηρεί το 9% της περασμένης εβδομάδας. Μια μονάδα χάνει την ίδια ώρα το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που με 11% εμφανίζεται τρίτη δύναμη, ενώ οριακά πάνω από το εκλογικό όριο του 5% βρίσκεται το κόμμα των Φιλελευθέρων με 6%. Ο αριθμός των αναποφάσιστων και όσων δηλώνουν ότι θα απόσχουν από την εκλογική διαδικασία κυμαίνεται στο 24%.
Όπως προκύπτει, η υποψηφιότητα Σουλτς έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο ρεύμα μετακίνησης ψηφοφόρων προς το SPD απ΄ ό,τι η υποψηφιότητα του Πέερ Στάινμπρουκ πριν από τέσσερα χρόνια. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας τότε είχε αποφέρει στους Σοσιαλδημοκράτες τέσσερις επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκύλνερ αποδίδει την εξέλιξη στη μεγαλύτερη κινητοποίηση των ψηφοφόρων: «Ένα μέρος των πρώην ψηφοφόρων του SPD που είχαν μετακινηθεί στο στρατόπεδο των αναποφάσιστων ή της αποχής, επιστρέφει και πάλι στο κόμμα».
Νίκη της Άγκελα Μέρκελ «βλέπουν» οι πολίτες
Την ίδια ώρα το SPD ανακάμπτει σημαντικά και στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου. Εάν ο καγκελάριος εκλεγόταν απευθείας από τους πολίτες, το 33% των ψηφοφόρων θα αποφάσιζε υπέρ του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου ενώ το 42% υπέρ της Άγκελα Μέρκελ. Πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σουλτς, ο φερόμενος μέχρι την περασμένη εβδομάδα επικρατέστερος ως υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία νυν πρόεδρος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λάμβανε μόλις 14-17%.
Την ίδια ώρα πάντως μόλις το 28% των ερωτηθέντων και το 42% των οπαδών του SPD εκτιμούν ότι ο Μάρτιν Σουλτς μπορεί να γίνει ο επόμενος καγκελάριος. Οι περισσότεροι πολίτες και συγκεκριμένα το 61% πιστεύουν ότι η Άγκελα Μέρκελ θα επανεκλεγεί στην καγκελαρία για άλλα τέσσερα χρόνια. Ακόμη και στις τάξεις των οπαδών του SPD, το 52% δεν θεωρούν πιθανή μια νίκη του υποψηφίου τους.
Ο Σουλτς ζητάει αυξήσεις για τους εργαζόμενους
Ο κεντροαριστερός υποψήφιος για τη καγκελαρία της Γερμανίας Μάρτιν Σουλτς ζήτησε υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις για τους εργαζομένους, σε μια ασυνήθιστη κίνηση για μια χώρα όπου οι μισθοί παραδοσιακά αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης των εργοδοτών και των συνδικαλιστών χωρίς πολιτική παρέμβαση.
Η πρόταση του Σουλτς για υψηλότερους μισθούς έρχεται μία εβδομάδα μετά την ανάδειξή του ως υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών απένταντι στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, μια κίνηση-έκπληξη που είδε τη στήριξη για το κόμμα του SPD να σημειώνει άλμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Forsa που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Έχουμε να καλύψουμε μεγάλη απόσταση σε ό,τι αφορά τους μισθούς»,δήλωσε ο Σουλτς σε συνέντευξή του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.
Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι τα κέρδη των γερμανικών εταιριών έχουν αυξηθεί ταχύτερα τις τελευταίες δεκαετίες συγκριτικά με το εισόδημα των εργαζομένων.
«Τα συνδικάτα και οι διοικήσεις θα πρέπει να το θυμούνται αυτό στις επικείμενες μισθολογικές διαπραγματεύσεις», πρόθεσε ο Σουλτς. Ο Σουλτς ζήτησε υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε πλεόνασμα του προϋπολογισμού 6,2 δισεκ. ευρώ το 2016, και ενώ διεξάγεται συζήτηση για το εάν το πλεόνασμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή παλαιού χρέους ή την αύξηση των δημοσίων δαπανών, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις.
Οι πραγματικοί μισθοί για τα 19 εκατ. εργαζομένους με συλλογικές συμβάσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 1,9% το 2016, σύμφωνα με μελέτη του Ιανουαρίου. Αυτό συγκρίνεται με μέση αύξηση των πραγματικών μισθών 2,4% το 2015 και 2,2% το 2014.
Το μεγαλύτερο συνδικάτο υπαλλήλων της Γερμανίας Verdi έχει ζητήσει αύξηση μισθών 6% για τους περισσότερους από 2 εκατ. εργαζομένους του δημόσιου τομέα.
Ένας δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεις οδήγησε χθες σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα τα συνδικάτα να απειλούν με απεργίες σε σχολεία, νοσοκομεία, την αστυνομία και άλλα διοικητικές υπηρεσίες τις επόμενες εβδομάδες. Ένας νέος γύρος συνομιλιών αναμένεται στις 16 Φεβρουαρίου.
Πηγή: Deutsche Welle/AΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου