Σε εξέλιξη είναι από τις 18.00 το απόγευμα στο Χίλτον ακόμη μια συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για τα εναπομείναντα εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης.
Αρχικά το ραντεβού είχε προγραμματιστεί για τις 13:00, ωστόσο μετατέθηκε καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η προεργασία και συγκεκριμένα δεν είχαν καθαρογραφεί τα κείμενα της συμφωνίας, στα σημεία στα οποία υπήρξε σύγκλιση.
Οι δανειστές επέστρεψαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με καθαρογραμμένα τα κείμενα της συμφωνίας, δηλαδή το Μνημόνιο Αλληλοκατανόησης της Ευρωπαϊκής πλευράς και το Μνημόνιο Αλληκλοκατανόησης (MOU) των Ευρωπαίων Δανειστών και το Μνημόνιο Οικονομικών Πολιτικών (MEFP) εκ μέρους του ΔΝΤ, αφήνοντας σε αγκύλες τα θέματα που δεν έχει υπάρξει σύγκλιση.
Τα ανοικτά ζητήματα
Τα ζητήματα για τα οποία αναζητάται σημείο σύγκλισης ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς είναι 8 ή 9, μεγάλης ή μικρότερης σημασίας.
Συγκεκριμένα, το βάρος των συνομιλιών έχει πέσει στην επίλυση τεσσάρων σημαντικών θεμάτων και άλλων τεσσάρων μικρότερης σημασίας, τα οποία κυβερνητική πηγή απέφυγε να κατονομάσει.
Αυτά τα ζητήματα συζητιούνται ένα προς ένα με στόχο να προκύψει η οριστική μορφή των δύο μνημονίων, εάν είναι δυνατόν μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης.
Όπως τόνισε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών «τελειώσαμε όλους τους φακέλους. Δεν υπάρχει κάτι στο MOU ή στο MEFP που δεν έχουμε συζητήσει».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «Υπάρχουν 4-5 φάκελοι όπου δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια), υπάρχουν 4 φάκελοι με αρκετά σημαντικά ζητήματα, και 4-5 φάκελοι με μικρότερης σημασίας ζητήματα». Πρόσθεσε δε ότι «σε κάθε μεγάλο τομέα, ένα θέμα είναι σημαντικό».
Διαφορές σε εργασιακό, ασφαλιστικό και δημόσια διοίκηση
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα θέματα που δεν έχει υπάρξει σύγκλιση είναι το εργασιακό, το ασφαλιστικό, οι περικοπές στις συντάξεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και η μεταφορά των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Σε ό,τι αφορά στην λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η κυβέρνηση και οι θεσμοί αναζητούν μια συμβιβαστική λύση μέσα από τον προσδιορισμό συγκεκριμένου χρονικού εύρος της τουριστικής περιόδου με αύξησή του στους 5 μήνες από 4 που είναι σήμερα, και στον ορισμό των τουριστικών περιοχών, στις οποίες θα εφαρμόζεται το μέτρο των ανοικτών καταστημάτων.
Ανοικτά παραμένουν και ζητήματα της δημόσιας διοίκησης, και συγκεκριμένα η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η κινητικότητα και οι συμβασιούχοι.
Σε ερώτηση για το ζήτημα προσδιορισμού των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, ο κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι αυτό θα συζητηθεί και θα αποσαφηνιστεί “πακέτο” με το χρέος, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπεται το 3,5% του ΑΕΠ να διατηρηθεί για 4 χρόνια.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου