Η Αθήνα «καίει» άγνωστο για ποιο λόγο και το ορόσημο της 15ης Ιουνίου για το θέμα του χρέους και της εκταμίευσης της δόσης με κυβερνητικές πηγές να διαρρέουν πάλι τα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης - αν χρειαστεί - στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε στις 22 Ιουνίου.
Τις διαρροές από το Μαξίμου ενός νέου κύκλου διαπραγμάτευσης για πολιτική λύση ακολούθησαν οι αναφορές του Νίκου Παππά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Κυριακής.
Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ωστόσο -όπως είπε- αν δεν υπάρξει, το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, στις 22 Ιουνίου.
Η ημερομηνία αυτή πλησιάζει επικίνδυνα - για μια ακόμη φορά - στα μέσα Ιουλίου οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει δόσεις και ομόλογα άνω των 7 δισ. ευρώ.
Το Μαξίμου φαίνεται να ποντάρει (ξανά) στο γεγονός ότι οι αποπληρωμές είναι κυρίως προς την ΕΚΤ και θεωρεί βέβαιο ότι η δόση θα εκταμιευθεί ούτως ή άλλως ακόμη και αν τα πράγματα τρενάρει ή εκβιάσει η ελληνική πλευρά. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι να φτάσουμε πάλι στα μέσα Ιουλίου υπό καθεστώς ασφυξίας το οποίο πληρώνει η οικονομία και αγορά μεταχρονολογημένο και ακριβότερο.
Πάντως κυβερνητικά στελέχη με πρώτο και καλύτερο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αποκλείουν αυτό το κακό σενάριο και επικαλούνται τις συζήτησεις που γίνονται εκτός Ελλάδας και όσα γράφουν οι ξένες εφημερίδες δηλ. οι γερμανικές κατά της στάσης του Σόιμπλε.
Απο την Πρέβεζα ο ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε δικαιωμένος και υπερασπίστηκε την απόφαση να αρνηθεί την συμφωνία στο προηγούμενο Eurogroup
«Ευελπιστούμε με καλούς όρους για μια καλύτερη συμφωνία» είπε και συνέχισε «Νομίζω ότι οι εξελίξεις μετά από το Eurogroup της 22/5 που ειδικά σε εφημερίδες εκτός Ελλάδας και σε συζητήσεις που γίνονται από τους πολιτικούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης, φαίνεται ότι ήταν σωστή η απόφασή μας να μην δεχτούμε αυτή τη συμφωνία».
Αλλα στελέχη της κυβέρνηση λένε ότι το κλίμα δεν είναι όπως το 2015 και τώρα έχουμε την στήριξη πολλών υπουργών πχ της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Την ίδια στιγμή από πηγές της κυβέρνησης διαρρέεται ( ξανά) ότι η γερμανίδα καγκελάριος στο ολιγόλεπτο τετ α τετ που είχε με τον Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ άφησε στον πρωθυπουργό να καταλάβει ότι στο Eurogroup δεν μπορεί να παρέμβει προς λύση αλλά στην σύνοδο Κορυφής μπορεί! Στο Μαξίμου προβάλλουν ιδιαίτερα την στήριξη που παρέχει ο νέος γάλλος πρόεδρος στην «καθαρή λύση για το χρέος». Κάτι για το οποίο όπως λένε κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα.
Οι «διαβεβαιώσεις» και οι «διαψεύσεις»
Η πίστη που δείχνει ο Αλέξης Τσίπρας στις διαβεβαιώσεις της Μέρκελ και των άλλων ευρωπαίων δεν φαίνεται να κλονίζεται παρά το γεγονός όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή» ότι προσφάτως διαψεύστηκε.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης του το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε να μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι με αυτά που μπορούσαν να αποδεχθούν ορισμένα κράτη-μέλη για το χρέος, το ΔΝΤ δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε θετική ανάλυση βιωσιμότητας και ενδεχομένως να ήταν προτιμότερο να μείνει ανοιχτό το θέμα για μετά τις γερμανικές εκλογές, οπότε οι πολιτικές συνθήκες θα ήταν προσφορότερες για την επίτευξη συμφωνίας.
Ο κ. Τσίπρας ένιωσε ότι του τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα είχε διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές- κυρίως από την Ανγκελα Μέρκελ- ότι αν ψηφιστούν τα μέτρα, οι Ευρωπαίοι θα έκαναν το καθήκον τους, δηλαδή ό,τι μπορούσαν για το χρέος, ώστε να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ. Κάτι για το οποίο απαιτείται να αξιολογήσει ως βιώσιμο το χρέος το ΔΝΤ.
Ποια είναι η καθαρή λύση ( τώρα) για το Μαξίμου
Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση προβάλλουν ως καθαρή λύση ότι μπορεί να επιφέρει
* ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (QE).
* και πλήρη δέσμευση του ΔΝΤ και χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα τώρα. Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μετά τις γερμανικές εκλογές να απαιτηθεί η υπογραφή ενός νέου μνημονίου Ελλάδας-Ταμείου.
«Το ΔΝΤ να αποφασίσει τώρα αν μένει ή φεύγει», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας .
O Γιώργος Σταθάκης επισημαίνει ότι η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία για να υπάρξει συμφωνία, όχι μόνο για να συμμετάσχει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση αλλά και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ «καθώς εάν αυτό δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση από το Γερμανικό Κοινοβούλιο - κάτι που ουδείς δείχνει να επιθυμεί»
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου