Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από την πρόταση για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις που κατέθεσε η Τουρκία το απόγευμα της Τετάρτης, κατά τη δεύτερη συνάντηση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα.
Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης αμέσως μετά το πέρας των συνομιλιών. Παράλληλα, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν τρία ερωτήματα επί θεμάτων που άπτονται της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων κι όπως είπε η πλευρά μας θα απαντήσει την Πέμπτη κατά τη δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης.
Η τουρκική πρόταση αφορά τέσσερις πτυχές της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και συγκεκριμένα: Σύστημα εγγυήσεων, σύσταση συμμαχίας, αποχώρηση μέρους των τουρκικών στρατευμάτων και τέλος τρόπους εφαρμογής της λύσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται για νέες αλλά για γνωστές θέσεις της τουρκικής πλευράς που έχουν να κάνουν μόνο με κάποια διαφοροποίηση των συνθηκών Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.
Σχετικά με τα τρία ερωτήματα που έθεσε προς όλες τις πλευρές ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο αφορά το τι πρέπει να γίνει με τη Συνθήκη Εγγυήσεων, το δεύτερο ποιος θα είναι ο μηχανισμός με τον οποίο θα εφαρμοστεί η λύση και τρίτο πως μπορούν να απαντηθούν οι ανησυχίες και των δύο πλευρών Ε/κ και Τ/κ».
Μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε: «Δεν είναι ώρα για ατάκες, είναι ώρα για σοβαρή δουλειά. Ετέθησαν τρία ερωτήματα από πλευράς Ηνωμένων Εθνών που θα απαντήσουμε αύριο», δήλωσε ο ΠτΔ, λέγοντας ότι αυτά άπτονται επί των θεμάτων τως Ασφάλειας και των Εγγυήσεων
«Όσον αφορά την τουρκική πρόταση αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν μας ικανοποιεί καθόλου», κατέληξε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι «παλεύουμε συστηματικά να λύσουμε το πρόβλημα του Κυπριακού», προσθέτοντας ότι «παλεύουμε να ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση των σημαντικών θεμάτων της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων ακι και να ανοίξει ο δρόμος να αλλάξει αυτό το παρωχημένο σύστημα εγγυήσεων».
«Εμείς», συνέχισε «θεωρούμε ότι έχει γίνει ένα σπουδαίο βήμα, ότι όλοι παραδέχονται και αποδέχονται ότι το ζήτημα Εγγυήσεων κι Ασφάλειας της Κύπρου είναι θεμελιακό θέμα του Κυπριακού».
Λακωνικός εμφανίστηκε κατά την αποχώρησή του από τον χώρο των συνομιλιών ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας απλά: «Όχι δηλώσεις σήμερα».
«Ήταν μια πολύ εποικοδομοτική πρώτη ημέρα», ανέφερε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Τέλος, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις τις επόμενες ημέρες στο Κραν Μοντάνα θα συνεχιστούν στη βάση των θέσεων που έχουν εκφράσει οι διαφορετικοί συμμετέχοντες στη διαδικασία.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το έγγραφο που προετοιμάστηκε από την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών μετά από την ολοκλήρωση των διεργασιών την Τετάρτημ ο κ. Άιντε ανέφερε ότι «δεν το χρειαζόμαστε γιατί αυτό που χρησιμοποιούμε τώρα είναι αυτό που τίθεται στο τραπέζι εδώ και ήδη έχουμε τα συστατικά για την συνεχιζόμενη συζήτηση, τα οποία έχουν παρουσιαστεί από τους διάφορους συμμετέχοντες, από την Ελλάδα, από την Τουρκία, από το Ηνωμένο Βασίλειο, από τους Ελληνοκύπριους, από τους Τουρκοκύπριους».
«Αυτό είναι που χρειαζόμαστε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «με αυτά τα συστατικά μπορούμε να έχουμε μια συζήτηση τις επόμενες ημέρες».
Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα βρίσκεται στο Κραν Μοντάνα την Παρασκευή.
Ερωτηθείς κατά πόσοι θεωρεί ότι είναι δυνατό να υπάρξει επιτυχής κατάληξη, είπε ότι «αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε». Είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε, πρόσθεσε, αναχωρώντας.
Το πρόγραμμα της Πέμπτης
Την Πέμπτη, η συζήτηση στο Κραν Μοντάνα θα συνεχιστεί με το θέμα των εγγυήσεων και με την ίδια διάταξη όπως και την Τετάρτη.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί για τα άλλα θέματα.
Σε μία άλλη εξέλιξη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες θα μεταβεί την Παρασκευή στο Κραν Μοντάνα για να συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης.Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Γκουτέρες προγραμμάτισε την επιστροφή του στην Νέα Υόρκη για την ερχόμενη Τετάρτη.
Η πρώτη ημέρα της Διάσκεψης ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:00 της Τετάρτης με αποκλειστικό θέματα την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, όπου συζητήθηκεί η ουσία των θεμάτων και να γίνει υποβολή προτάσεων και ιδεών.
Την ίδια ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη, συζητήσεις σε δεύτερο τραπέζι, επί των δικοινοτικών θεμάτων που εκκρεμούν.
Νωρίς το απόγευμα και πριν την έναρξη της απογευματινής συνάντησης, μετά τη δήλωση του Άιντε ότι το έγγραφο δεν έχει αποσυρθεί, έγιναν διαβήματα από την ε/κ πλευρά προς τα Ηνωμένα Έθνη και αναμένεται σε λίγο νέα αντίδραση από μέρους του διεθνούς οργανισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρωινή συνάντηση δεν υπήρξε καμία έκπληξη ή αιφνιδιασμός.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στην παρέμβασή του, έδωσε έμφαση στην πρότασή του, όπως είχε τεθεί και προηγουμένως. Ο ΠτΔ σημείωσε πως τα κακά της Κύπρου είναι ακριβώς λόγω της ύπαρξης της συνθήκης εγγυήσεων. Συγκεκριμένη πρόταση για κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων, κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Κοτζιάς.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου