του Δημήτρη Β. Νικηφόρου
Σχετικά πρόσφατο άρθρο μου στο esos, που είχε τίτλο «Αντισυνταγματική η επιλογή Διευθυντών Σχολείων. Άραγε, το πάθημα θα τους γίνει μάθημα;», έκλεινε με μια ευχή: «Μακάρι αυτή τη φορά να υπερισχύσει η λογική και το πάθημα να τους γίνει μάθημα».
Κι όμως, αν κρίνω από το περιεχόμενο της νέας υπουργικής απόφασης για τη διαδικασία κρίσης και επιλογής των διευθυντών σχολείων, η ευχή αυτή δεν έπιασε τόπο.
Παραβλέπω προς το παρόν μια σειρά από ατέλειες ή παραλείψεις της υπουργικής απόφασης και στέκομαι σε κάτι πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, που αναφέρεται στον τρόπο διατύπωσης της γνώμης των «συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών».
Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ επιδίδεται και πάλι σε νομικές ακροβασίες, επιχειρώντας από τη μια να ικανοποιήσει ακραίες ιδεοληψίες και από την άλλη να πείσει τους εκπαιδευτικούς ότι μπορούν να ασκήσουν χωρίς φόβο (όχι χωρίς πάθος) το έργο της αξιολόγησης των συναδέλφων τους….
Ειδικότερα, παρά τις προβλέψεις του πρόσφατου νόμου (4473/17) περί «συγκεκριμένων ερωτήσεων» και «αιτιολογημένων πρακτικών», η εν λόγω υπουργική απόφαση ορίζει μεταξύ των άλλων ότι «τα φύλλα (αποτίμησης)συμπληρώνονται ανώνυμα …. και παραδίδονται στον πρόεδρο διπλωμένα με τρόπο ώστε να μην είναι εμφανές το περιεχόμενό τους».
Και το πιο εξωφρενικό απ’ όλα, «Ο πρόεδρος και οι εκπαιδευτικοί που τον συνεπικουρούν αποδελτιώνουν τις απαντήσεις … ο πρόεδρος συντάσσει το πρακτικό της ειδικής συνεδρίασης …. (που) αναγιγνώσκεται από τον πρόεδρο παρουσία όλων …και υπογράφεται από τον ίδιο και όλους τους συμμετέχοντες στην ειδική συνεδρίαση …»
Με τέτοιες κουτοπονηριές επιχειρούν, για άλλη μια φορά, να ρίξουν στάχτη στα μάτια και να πείσουν την κοινωνία ότι έτσι υπηρετούνται οι βασικές διοικητικές αρχές της διαφάνειας και της αιτιολόγησης.
Από την άλλη φαίνεται να αγνοούν τις παρ. 6-7 του άρθ. του ν. 2690/99 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας), που ορίζουν ότι: «6. Αν πρόκειται για συνεδρίαση οργάνου προς διατύπωση απλής γνώμης, στο οικείο πρακτικό καταχωρίζονται υποχρεωτικώς όλες οι επί μέρους γνώμες που διατυπώθηκαν και τέθηκαν σε ψηφοφορία. 7. Το πρακτικό συντάσσεται από το γραμματέα και επικυρώνεται από τον πρόεδρο».
Θεωρείται βέβαιο ότι, κατά την προσφιλή τους τακτική, το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν και πάλι να μας πείσουν ότι αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για μας που δεν έχουμε ούτε τις νομικές τους γνώσεις ούτε (υποτίθεται) τις δημοκρατικές τους ευαισθησίες. Αυτό, όμως, θα το δείξει ο καιρός…
essos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου