Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Γαλλία - εργασιακά: Ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις, μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις



Ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για απόλυση και μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις για να προσαρμόζουν τους μισθούς και το ωράριο εργασίας στις συνθήκες της αγοράς ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, στο πλαίσιο της εργασιακής μεταρρύθμισης, πρώτου κρίσιμου πολιτικού «κρας τεστ» για την προεδρία Μακρόν.

Η μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί το πρώτο μείζον πολιτικό μέτρο του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά την εκλογή του τον Μάιο, αποτελεί επίσης την πρώτη μεγάλη δοκιμασία των σχεδίων του να μεταρρυθμίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Επί δεκαετίες κυβερνήσεις της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς προσπαθούσαν να μεταρρυθμίσουν την αυστηρή εργατική νομοθεσία της Γαλλίας, όμως πάντα έβαζαν νερό στις μεταρρυθμίσεις τους, καθώς βρίσκονταν αντιμέτωποι με μαζικές διαδηλώσεις.



Η υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις ως «αλλαγή των εργασιακών κανόνων σε κλίμακα άνευ προηγουμένου».
Ο κ. Φιλίπ δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να καταπολεμηθεί η επίμονα υψηλή ανεργία.
«Η αλήθεια είναι ότι για τα αφεντικά, ιδιαίτερα μικρών εταιρειών, και για τους ξένους επενδυτές, η υφιστάμενη εργατική νομοθεσία θεωρείται τροχοπέδη για τις προσλήψεις και την επένδυση», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Απλή πλειοψηφία
Τα διατάγματα δίνουν στις εταιρείες περισσότερη ισχύ ώστε να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία.
Η αποζημίωση για απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για απασχόληση δύο ετών στην εταιρεία και το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται ο εργαζόμενος στην εταιρεία, λένε συνδικάτα.
Σε μια παραχώρηση προς τα συνδικάτα, η κανονική αποζημίωση απόλυσης αυξάνεται, από 20% του μισθού για κάθε χρόνο στην εταιρεία, σε 25%.
Η κυβέρνηση, η οποία είχε ήδη τη στήριξη του κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση, διεξήγε επί εβδομάδες διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα.
Απογοήτευση για τα αριστερά συνδικάτα
«Όλοι οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέ, επικεφαλής του αριστερού συνδικάτου CGT, αφού η κυβέρνηση παρουσίασε τα διατάγματα στα συνδικάτα και τους εργοδότες.
Ο ίδιος δήλωσε ότι το συνδικάτο του θα προχωρήσει στα σχέδιά του να οργανώσει διαδήλωση διαμαρτυρίας στις 12 Σεπτεμβρίου.
Το μεγαλύτερο γαλλικό συνδικάτο, η σοσιαλδημοκρατική CFDT, ανακοίνωσε ότι είναι απογοητευμένη απ' αυτή τη «χαμένη ευκαιρία» για τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, ωστόσο δήλωσε ότι δεν θα καλέσει σε απεργία εναντίον των μεταρρυθμίσεων.
«Η μεταρρύθμιση δεν βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της CFDT Λοράν Μπερζέ, αλλά πρόσθεσε: «Το να βγούμε στους δρόμους δεν είναι ο μόνος τρόπος δράσης για τα συνδικάτα».
Στόχος η ευελιξία
Η μεταρρύθμιση θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία ιδιαίτερα στις μικρές εταιρείες, καθώς επιτρέπει σε εταιρείες με λιγότερους από 50 εργαζομένους να διεξάγονται άμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εργοδότες και αντιπρόσωπο του προσωπικού, ο οποίος δεν θα είναι απαραίτητο να είναι μέλος συνδικάτου.
Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις είναι ένα τεστ της πρόθεσης του κ. Μακρόν να πιέσει για μεταρρυθμίσεις που έχουν διχάσει τους Γάλλους ψηφοφόρους, αλλά τις οποίες παρακολουθούν από κοντά επενδυτές και χώρες όπως η Γερμανία, που θέλουν να δουν μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται καθώς η δημοτικότητα του 39χρονου προέδρου της Γαλλίας σημειώνει σημαντική πτώση.
Οι πρώτες ανακοινώσεις του περιλάμβαναν μεταρρύθμιση του φόρου μεγάλης περιουσίας και μικρή περικοπή στα επιδόματα στέγασης, με αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να αισθάνονται ότι οι πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν ευνοούν τους πλούσιους, αναφέρουν υπεύθυνοι εταιρειών δημοσκοπήσεων.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου