Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
etriiri@naftemporiki.gr
etriiri@naftemporiki.gr
Tα τραπεζικά κέρδη θα πρέπει να είναι σε θέση να αντέξουν στα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια της Ευρωζώνης για μια δεκαετία, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λίγες μόλις ημέρες αφότου οι διαμορφωτές πολιτικής της απέκλεισαν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.
Ορισμένες τράπεζες έχουν διαμηνύσει ότι η διατήρηση της κερδοφορίας με τόσο χαμηλά επιτόκια είναι αδύνατη, κάτι που οδήγησε την ΕΚΤ σε ενέργειες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας καθώς οι πιο αδύναμες τράπεζες δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν φτηνό χρήμα στην πραγματική οικονομία. «Αν και η διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για μεγάλο διάστημα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην κερδοφορία των τραπεζών, οι σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις υφίστανται μετά από μια σχετικά μακρά χρονική περίοδο, μετά από πέντε έτη και τείνουν να αντισταθμίζονται από βελτιώσεις στις μακροοικονομικές συνθήκες που συνδέονται με τα χαμηλά επιτόκια» αναφέρει η μελέτη.
Η απόδοση επί του μετοχικού κεφαλαίου στις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης που τελούν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ αυξήθηκε στο 7,10% στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου από 5,36% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ.
Η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει βελτίωση για 18ο συνεχόμενο τρίμηνο, παρουσιάζοντας τις καλύτερες επιδόσεις της από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, με το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης να αποδίδεται στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του αρνητικού επιτοκίου από το 2014.
Η ΕΚΤ υποσχέθηκε να διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον επίπεδο μέχρι την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, με τις αγορές να βλέπουν την πρώτη αύξηση το νωρίτερο στις αρχές του 2019.
Υποστηρίζοντας το επιχείρημα, η μελέτη επισημαίνει ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν αυξηθεί μετά από όλες τις εξαγγελίες ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που σημαίνει καλύτερες προσδοκίες και θετικό αντίκτυπο έναντι πιστωτικού κινδύνου.
Εκτός από τα χαμηλά επιτόκια, «αγκάθι» για τις τράπεζες αποτελεί και η συσσώρευση «κόκκινων» δανείων, ένα θέμα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους τραπεζικούς κύκλους τον τελευταίο καιρό, από τη στιγμή που η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τους πιστωτικούς ομίλους προκειμένου να μειώσουν τα επισφαλή τους δάνεια.
Οι ιταλικές τράπεζες είναι τα μέγιστα επιβαρυμένες από τη συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ύψος των οποίων έχει ξεπεράσει τα 210 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, στην Ισπανία οι τράπεζες έχουν συσσωρευμένα επισφαλή δάνεια αξίας 106 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ έχει στρέψει το βλέμμα της στη UniCredit, παρακολουθώντας την πώληση επισφαλών δανείων αξίας 17,7 δισ. ευρώ της ιταλικής τράπεζας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η τιμή που ανέφερε η τράπεζα είναι διογκωμένη από προμήθειες, οι οποίες δεν θα έπρεπε να υφίστανται, σύμφωνα με πηγές.
Τον Ιανουάριο, η UniCredit είχε αφήσει να εννοηθεί ότι συμφώνησε να πωλήσει την πλειονότητα των επισφαλών δανείων της σε μία μέση τιμή αντίστοιχη με το 13% της συνολικής λογιστικής της αξίας, ποσοστό που είναι τώρα αμφισβητούμενο.
Η Bankia
Η ισπανική κρατικά ελεγχόμενη τράπεζα Bankia ανακοίνωσε μείωση των καθαρών κερδών της στο τρίτο τρίμηνο κατά 10%, παρουσιάζοντας ωστόσο κάποια πρόοδο στη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου με τα επισφαλή της δάνεια. Η αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων της μειώθηκε στο 8,8% στα τέλη Σεπτεμβρίου συγκριτικά με το 9,1% του αμέσως προηγούμενου τριμήνου.
Η ισπανική κρατικά ελεγχόμενη τράπεζα Bankia ανακοίνωσε μείωση των καθαρών κερδών της στο τρίτο τρίμηνο κατά 10%, παρουσιάζοντας ωστόσο κάποια πρόοδο στη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου με τα επισφαλή της δάνεια. Η αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων της μειώθηκε στο 8,8% στα τέλη Σεπτεμβρίου συγκριτικά με το 9,1% του αμέσως προηγούμενου τριμήνου.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου