Διαστάσεις παίρνει η κόντρα που ξέσπασε για το προσφυγικό στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα όπου εκλήθη για εξηγήσεις από τους «53» ο Γ. Μουζάλας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου από τους «53» τον κατηγόρησε ότι εμαρμόζει « τις πολιτικές του Βερολίνου» και εκείνος της απάντησε ότι εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου τον εγκάλεσε και για το γεγονός ότι κατά την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία, η Ελλάδα αποδέχθηκε να επιστρέψουν πρόσφυγες στη χώρα μας, αφού το Βερολίνο αρνήθηκε να δεχτεί την επανασύνδεση οικογενειών.
Ακολούθησαν πληροφορίες ότι ο κ. Μουζάλας απείλησε ή κατ' άλλους δήλωσε πρόθεση παραίτησης κάτι που «μάζεψε» στη συνέχεια τόσο το Μαξίμου όσο και ο ίδιος.
Οι «53» επανήλθαν την Τρίτη με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους όπου καταγράφουν τη διαφωνία τους με το κείμενο απόφασης της Π. Γ και υποδεικνύουν τις άμεσες κινήσεις ώστε όπως αναφέρουν να «επαναφέρουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στις αφετηριακές θέσεις του κόμματος». Καταγράφουν δε και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο προσφυγικό .
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σήκωσε το γάντι και σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει πως δεν θα αλλάξει πολιτική και διαχείριση.
«Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ρεαλιστική οδός διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού και πάνω σε αυτήν θα κινηθούμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μουζάλα
«Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στην κατεύθυνση που η πραγματικότητα επιβάλλει και είναι σύμφωνη με την κυβερνητική μας πολιτική, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και όσων υπαγορεύει η κοινοτική και ελληνική νομοθεσία.
Τώρα είναι η ώρα να δραστηριοποιηθούμε με μεγαλύτερη ένταση για επίλυση δυσχερειών που αναπόφευκτα δημιουργούνται κατά την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.
Πρέπει να συνεχίσουμε να σεβόμαστε τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται καθώς και να καθιστούμε σαφές το πλαίσιο των υποχρεώσεών τους απέναντι στην πολιτεία.
Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ρεαλιστική οδός διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού και πάνω σε αυτήν θα κινηθούμε».
Το κείμενο των 53
Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν ομόφωνη καθώς όχι μόνο τα μέλη των 53, αλλά και άλλοι, εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις σε μια σειρά θέματα. Σε κάθε περίπτωση το κείμενο της απόφασης δεν ανταποκρίνεται στα συμπεράσματα και τον πλούτο του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στην 5ωρη συνεδρίαση του οργάνου, σημειώνουν μέλη των 53.
Μεταξύ άλλων, διαφωνίες εκφράστηκαν στα εξής ζητήματα:
Οι 53 και άλλοι, υποστήριξαν ότι το κείμενο δεν αποτυπώνει αυτό που πολλές φορές συλλογικά έχουμε πει πως το μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία μας και η πολιτική μας χρειάζεται να αναζητά συνεχώς τις αναγκαίες ρωγμές που θα αποδυναμώνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις, στην κατεύθυνση της προστασίας – υπεράσπισης των τμημάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την εφαρμογή τους.
Σχετικά με την επίσκεψη της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, πέρα από το γεγονός ότι δεν έγινε καμία συζήτηση στην Π.Γ., οι 53 θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη διπλωματικών επαφών στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, οφείλει να στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα, που δίνουν μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή, φιλοπολεμική, ξενοφοβική, σεξιστική και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.
Ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ξεκάθαρα υποστηρίχθηκε, όχι μόνο από τους 53 αλλά σχεδόν ομόθυμα, η επικέντρωση σε άμεσες κινήσεις που θα επαναφέρουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στις αφετηριακές θέσεις του κόμματος, αυτές που συνέβαλαν στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Συγκεκριμένα οι 53 υποστήριξαν:
Α. Άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά για τις ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με παιδιά, ασυνόδευτα και όσους έχουν πάρει τρίπτυχο.
Β. Ομόφωνα, ως φαίνεται, η ΠΓ κατέληξε στην πρόταση να περάσει η αρμοδιότητα, που αφορά στη φιλοξενία και προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων αποκλειστικά στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Γ. Κανένας μετανάστης – μετανάστρια δεν πρέπει να βρίσκεται σε κέντρο κράτησης, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς. Σε καμία περίπτωση η κράτηση δεν μπορεί να αφορά ανήλικους.
Δ. Επαναφορά, με νομοθετική πρωτοβουλία, του προηγούμενου πλαισίου για τις επιτροπές ασύλου.
Ε. Άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν σε δομές και ιδιαίτερα στα νησιά ενόψει μάλιστα και του χειμώνα.
ΣΤ. Άμεση υλοποίηση του προγράμματος επανένωσης οικογενειών και μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου