Κορυφώνεται ο πυρετός διαβουλεύσεων για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και στο επίκεντρο βρίσκονται οι συναντήσεις του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα.
«Δημιουργική και παραγωγική» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.
Ο κ. Κοτζιάς μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Νίμιτς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, εξήγησε ότι ανέφερε στον ειδικό διαμεσολαβητή την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο και τη γνώμη του για το τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει, όπως επίσης διατύπωσε και τη σκέψη του σχετικά με τα θετικά σημεία των προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή που μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά αλλά και τα σημεία που προβληματίζουν, προτείνοντας ωστόσο εναλλακτικές μεθόδους.
«Νομίζω ότι καλή τη πίστει πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι αφήνει «τα άλλα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο».
Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, είπε ότι αυτή θα γίνει «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας». Επίσης, ανέφερε ότι η «άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ο κ. Κοτζιάς απάντησε «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», υπογραμμίζοντας ότι «θέλει πολλή δουλειά». Διευκρίνισε ότι «εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή».
Αποσαφήνισε επίσης, ερωτηθείς, ότι «δεν έχει χρονοδιάγραμμα», ότι μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και μετά τον Ιούνιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς το είχαμε πει αυτό, όχι σε σχέση με τρίτους παράγοντες, σε σχέση να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία και η πΓΔΜ, με τις ελληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019».
"Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί. Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα", τόνισε ο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό, Νίκο Κοτζιά.
Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του πρόβληματος». «Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.
Κουμουτσάκος: Η λύση για το Σκοπιανό πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετηΝωρίτερα ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας", τονίζει σε δηλώσεις του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Σκοπιανό.
"Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει:
Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα.
Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία.
Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους", αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος, για να συμπληρώσει:
"Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος".
Στα Σκόπια αύριο ο Νίμιτς
Τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του ονοματολογικού θα μεταφέρει, μεταξύ άλλων, στα Σκόπια ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στη γειτονική χώρα.
Οι ελληνικές προτάσεις, που παρουσιάστηκαν στον κ. Νίμιτς από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, είναι μέρος του συμφώνου για λύση-πακέτο που συντάσσει η Αθήνα και θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου.
"Έχουμε αναλάβει η ελληνική πλευρά να ετοιμάσουμε ένα σύμφωνο. Σε αυτό το σύμφωνο θα συμπεριληφθούν όλα τα θέματα που είναι ανοικτά σε σχέση με το όνομα, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον αυτής της χώρας, την ένταξη της σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και πολιτικές... Το σύμφωνο το ετοιμάζουμε εμείς και νομίζω μέσα στον Φλεβάρη θα μπορέσουμε να τους το παρουσιάσουμε" δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών στην ΕΡΤ και σημείωσε:
"Στο Σκοπιανό έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για τη Μακεδονία, σύνθετη -όπως έχουν συμφωνήσει όλοι-, αυτή να μην είναι στην αγγλική να είναι στις γλώσσες αυτής της χώρας. Η γλώσσα αυτής της χώρας θα πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη μας, αμετάφραστη".
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου