Πρόοδο σημειώνουν οι ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της χρηματοδότησης, της ποιότητας των asset και την κερδοφορία, αλλά η πλήρης ανάκαμψη είναι ακόμη μακριά, σύμφωνα με την Standard & Poor’s.
«Από τα μέσα του 2016, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει καταγράψει πρόοδο στην αντιμετώπιση αυτών που θεωρούμε ότι είναι και οι βασικές του αδυναμίες:
Τη μη ισορροπημένη δομή χρηματοδότησης και το αδύναμο προφίλ ρευστότητας, την εξαιρετικά ισχνή ποιότητα ενεργητικού και τις χαμηλές προοπτικές κερδοφορίας», σημειώνει η αναλύτρια του οίκου Regina Argenio. «Περιμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε αυτή την οδό σταδιακής βελτίωσης, αλλά κατά την άποψή μας είναι ακόμη μακριά μια αξιόλογη βελτίωση».
Ο οίκος εκτιμά ότι οι ζημίες από τα δάνεια θα παραμείνουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τα επόμενα 2-3 χρόνια, περίπου στο 10,3% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να εγγράφουν ζημίες από τη μη εξυπηρετούμενη έκθεσή τους. Περίπου το 51,6% της έκθεσης των τραπεζών ήταν μη εξυπηρετούμενο (με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2017) και ο οίκος θεωρεί ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να πετύχουν σημαντική μείωση.
Για να μπορέσει ο κλάδος να προχωρήσει, θα χρειαστεί διατηρήσιμη βελτίωση στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και την επακόλουθη επιστροφή στην εμπιστοσύνη από καταθέτες και επενδυτές.
Ωστόσο, το 2018 θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό έτος για τη χώρα και τον τραπεζικό της τομέα, καθώς αναμένεται έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, ακόμη και με την υπόθεση ότι οι μεταμνημονιακές συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες.
Η S&P προβλέπει πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2017, μετά από τρία τρίμηνα ανάπτυξης, και περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά ένα μέσο όρο 2,4% την περίοδο 2018-2021. Η πρόβλεψη εξαρτάται από μια περίοδο σχετικά σταθερών πολιτικών.
Προειδοποιεί δε ότι ενδεχόμενη αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μια περαιτέρω ελάφρυνση χρέους και τη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ, επιβαρύνοντας μεσοπρόθεσμα τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
fimotro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου