Ανάπτυξη 2%, χαμηλότερη σε σχέση με αυτή που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση για τη φετινή χρονιά, προβλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2018. Στην έκθεση για την ελληνική οικονομία που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα, ο Οργανισμός εκτιμά ότι η αναπτυξιακή πορεία θα συνεχιστεί και το 2019 αλλά με ρυθμό της τάξεως του 2,3%.
Για το 2018, ο ΟΟΣΑ «βλέπει» το πρωτογενές πλεόνασμα (σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης και όχι με βάση τον μνημονιακό ορισμό) στο 4%, πρόβλεψη αντίστοιχη με αυτή βάσει της οποίας έχει συνταχθεί ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς.
Για το 2019, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα συγκριτικά και με το 2018 αλλά και με το 2017 με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 3,6% (έναντι 4% του 2018 και 3,7% που είναι η εκτίμηση του ΟΟΣΑ για το 2017 η οποία όμως έχει ήδη διαψευστεί από τα επίσημα στοιχεία καθώς Ελληνική Στατιστική Αρχή και Eurostat τοποθετούν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4%).
Ως πιθανούς κινδύνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο ΟΟΣΑ αναφέρει την πιθανή αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος (δεδομένου ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον τουρισμό) αλλά και την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης από τη δέσμευση για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων κάτι που θα οδηγήσει και σε μικρότερη της απαιτούμενης ρύθμιση του χρέους.
Ως κίνδυνος, αναφέρεται και το ενδεχόμενο μιας «συστημικής κρίσης» η οποία θα δημιουργήσει την ανάγκη για μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία δεν θα καταστεί εφικτό να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα.
Αναλυτικά οι προβλέψεις
Αναλυτικά οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία όπως προκύπτει από την έκθεση που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα έχουν ως εξής:
1. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 2% για το 2018 (από 1,3% που βλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2017 τη στιγμή που η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει 1,4%) και στο 2,3% για το 2019
2. Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα είναι οριακά θετική για το 2018 στο 0,4% ενώ για το 2019 προβλέπεται αύξηση με ρυθμό 1,5%
3. Οι επενδύσεις, όπως αποτυπώνονται στον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου προβλέπεται να αυξηθούν με ρυθμό 7,9% για το 2018 και 8,1% για το 2019. Αρνητικός αναμένεται να είναι για φέτος ο ρυθμός των επενδύσεων στην κατοικία (-2,1%) ενώ ανάκαμψη προβλέπεται για το 2019 (+1%).
4. Οι εξαγωγές προβλέπεται ότι θα αυξηθούν με ρυθμό 5,9% για το 2018 και 4,4% για το 2019. Από την άλλη οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν με ρυθμό 4,1% για το 2018 και 4,6% για το 2019.
5. Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 20,4% για το 2018 και στο 19,4% για το 2019 από 21,5% που είναι η εκτίμηση του ΟΟΣΑ για το 2017.
6. Ο πληθωρισμός, θα τρέξει με ρυθμό 0,7% το 2018 (έναντι 1,1% το 2017) και 1,1% για το 2019.
7. Το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης εκτιμάται στο 4% για το 2018 και στο 3,6% για το 2019 κάτι που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα είναι πλεονασματικός και το 2018 (κατά 0,5%) αλλά και για το 2019 (κατά 0,4%).
8. Το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 172,5% του ΑΕΠ για το 2018 και να μειωθεί περαιτέρω στο 168,3% για το 2019.
Γκουρία: Οι προσπάθειες σας δικαιώνονται
«Οι προσπάθειες της Ελλάδας δικαιώνονται», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία επικαλούμενος τα στοιχεία της ετήσιας οικονομικής έρευνας του Οργανισμού για την Ελλάδα (Economic Survey of Greece 2018), την οποία παρέδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Τοποθετήθηκαν τα θεμέλια για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, και μάλιστα μακροπρόθεσμα», είπε ο κ. Γκουρία και συνεχάρη τον κ. Τσίπρα, λέγοντας: «Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, εσείς επαναφέρατε την Ελλάδα πίσω, από το χείλος του γκρεμού».
Υπενθύμισε δε, πως κάποτε γινόταν συζήτηση για "Grexit", ενώ τώρα γίνεται συζήτηση μόνο για "Exit" της Ελλάδας από το μνημονιακό πρόγραμμα.
«Ηρθε η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
«Η Ελλάδα έκανε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για να υπάρξει, πλέον, και ελάφρυνση του χρέους. Η Ελλάδα κατέκτησε το δικαίωμα αυτό που της αξίζει και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κυρίως και κάποιοι πολιτικοί λόγοι, κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί, βεβαίως και ζούμε και εμείς στην πραγματικότητα, τα κατανοούμε όλα αυτά, αλλά πρέπει να δοθεί μια ελάφρυνση. Γιατί σε όλες τις παραδοχές σχετικά με την ανάπτυξη υπάρχει πάντοτε και το θέμα του χρέους», υπογράμμισε.
Τσίπρας: Ελάφρυνση από μέτρα λιτότητας
«Η παρουσία του Γκούρια στην Ελλάδα βρίσκει τη χώρα σε εξαιρετικά σημαντική καμπή, καθώς βρισκόμαστε στο τέλος μιας μεγάλης περιπέτειας», τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Και πρόσθεσε:
«Συγκρουστήκαμε με βασικές παθογένειες της οικονομίας και καταφέραμε να φτάσουμε στο σημείο να δεχόμαστε από τον ΟΟΣΑ τα στατιστικά μεγέθη που αποδεικνύουν πως βρεθήκαμε σε εξαιρετικά θετικό σημείο».
«Η ελληνική οικονομία δεν έχει πλέον ανάγκη από επιπλέον μέτρα επιβάρυνσης αλλά ελάφρυνση σε ότι αφορά τα μέτρα της λιτότητας και ένα σχεδιασμένο πλάνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης της οικονομίας από περιττά βάρη», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Έχουμε το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο, γνωρίζουμε ότι θα είναι διαρκής η μάχη για να αφήσουμε πίσω οριστικά ένα αποτυχημένο παραγωγικό μοντέλο, διεφθαρμένες νοοτροπίες και κατεστημένες δυνάμεις που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία».
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου