Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Αντιπολεμικοί «Αχαρνής» που διψούν για ειρήνη



Ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα του Αριστοφάνη, η κωμωδία «Αχαρνής», παρουσιάζεται σε απόδοση και σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου - Αργολίδα), στις 29 και 30 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Η ιστορία του έργου διαδραματίζεται στην Αθήνα  του 425 π.Χ., την έκτη χρονιά του Πελοποννησιακού Πολέμου. Κεντρικός ήρωας  είναι ο Δικαιόπολις, ένας ηλικιωμένος αγρότης, ο οποίος, αγανακτισμένος από την αδράνεια της πόλης παρά τον πόλεμο που συνεχίζεται, αποφασίζει να αυτενεργήσει και στέλνει προσωπικό αγγελιοφόρο στους Σπαρτιάτες, προτείνοντάς τους να συνάψουν ειρήνη. Έτσι, αρχίζουν να τον καταδιώκουν και οι πολεμοχαρείς Αχαρνείς, οι οποίοι θέλουν να εκδικηθούν τους Σπαρτιάτες, αλλά και ο αξιωματικός Λάμαχος, λίγο πριν φύγει για μία ακόμα μάχη. Θα καταφέρει ο Δικαιόπολις να τους πείσει για τα πλεονεκτήματα της ειρήνης;
Σαν ξέφρενο διονυσιακό πανηγύρι
Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Ο 19χρονος Αριστοφάνης παρουσιάζει την κωμωδία του, “Αχαρνής”, στα Λήναια του 425 π.Χ., στον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού Πολέμου, και αποσπά το πρώτο βραβείο. Στόχος του είναι να γελοιοποιήσει τον πόλεμο και τους πολεμοκάπηλους και να εκφράσει τη λαχτάρα των ανθρώπων για ειρηνική ζωή. Τοποθετεί τη δράση του έργου στην αγροτική περιοχή της Αττικής, Αχαρνές, το σημερινό Μενίδι.
Δεν ξεχνά πως η κωμωδία γεννήθηκε από λαϊκές λατρευτικές τελετές της γονιμότητας. Στους “Αχαρνής”, υπάρχουν αρκετές αναφορές στον Διόνυσο - σε μια σκηνή του έργου, ο αγρότης Δικαιόπολις και η οικογένειά του τελούν πομπή του φαλλού και τον υμνούν με ένα φαλλικό άσμα. Με έξοχες κωμικές σκηνές που κρατούν από τα μεγαρικά σκώμματα και τον ορμητικό και ολοζώντανο χορό των καρβουνιάρηδων από το Μενίδι, ο Αριστοφάνης μάς χαρίζει μια έξοχη κωμωδία σαν ξέφρενο διονυσιακό πανηγύρι.
Η παράστασή μας φιλοδοξεί να βρει τον δρόμο της μέσα από τις λαϊκές μας παραδόσεις, που συγγενεύουν ολοφάνερα με το διάχυτο στους “Αχαρνής” διονυσιακό πνεύμα».
Ταυτότητα παράστασης
Απόδοση - σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος, χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου - Κώστας Τσιάνος, σκηνογραφία - κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, μουσική: Γιώργος Ανδρέου, μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς, βοηθός σκηνοθέτη: Λουκία Στεργίου, artwork - σχεδιασμός προγράμματος: Κάρολος Πορφύρης, φωτογραφίες παράστασης: Ιωάννα Χατζηανδρέου, παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Τάκης Παπαματθαίου, Ιωάννης Παπαζήσης. Χορός: Νίκος Βατικιώτης, Αλέξανδρος Ζουγανέλης, Παναγιώτης Καμμένος, Παναγιώτης Κατσώλης, Κωνσταντίνος Κοράκης, Βαγγέλης Κυπαρίσσης, Ηρακλής Κωστάκης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Παύλος Παυλίδης, Μάριος Πετκίδης, Γρηγόρης Σταμούλης, Γιώργος Τσουρουνάκης, Χάρης Φλέουρας, Χάρης Χιώτης.
Πληροφορίες
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου, Επίδαυρος - Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026, 27530 22096. Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους. Τιμές εισιτηρίων: 8 έως 45 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου, καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, πολυχώρος  Yoleni’s, Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τηλεφωνικά: 210 3272000, ομαδικές κρατήσεις: 210 3222720, κρατήσεις ΑΜΕΑ: 211 7800056 (ώρες λειτουργίας: 9:00 - 17:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr και viva.gr.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου