Ο Έλληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες ανακοίνωσε την αναστολή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα οποία δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΦΠΑ θα παραμείνει «παγωμένος» τουλάχιστον για όσο είναι ο ίδιος πρωθυπουργός και όσο διαρκεί η κρίση στα νησιά.
Παράλληλα, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.
«Με την Γερμανία και την Ισπανία, η Ελλάδα προχώρησε σε μια πολιτικά δεσμευτική συμφωνία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής για τη συντονισμένη και συλλογική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης σε πλαίσιο αρχών», δήλωσε Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό
Όπως είπε: «Η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα τα 2,900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα, που έχει ήδη αποδεχθεί. Και βεβαίως θα εξετάσει θετικά τα εκατοντάδες υπόλοιπα. Με βάση τις επανενώσεις, το τελικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, θα διαμορφωθεί εξαιρετικά θετικό».
«Είχαμε μια δύσκολη Σύνοδο Κορυφής, ακριβώς γιατί δεν ισχύει ότι μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αρχές και αξίες. Αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε. (αλληλεγγύη, ουμανισμός, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο) δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28», δήλωσε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βαθιά διχασμένη» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:«Χθες υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια Ευρωπαϊκή λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και σε εκείνες που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών».
Όπως ανέφερε από την ελληνική πλευρά τονίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, να αφορά τόσο τις σχέσεις με τρίτες χώρες, τη διαχείριση των συνόρων, όσο και την εσωτερική διάσταση - να βασίζεται στις αξίες μας.
«Τονίστηκε, μετά από δική μας παρέμβαση, η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ/Τουρκίας. Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα - την οποία έχει αναστείλει - και τη συμφωνία ΕΕ/Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, συμφωνήθηκε ότι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου & ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Προκρίθηκε, όπως είπε, η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες τις Αφρικής με έμφαση στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης.
Πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή.
Επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό, καλωσορίστηκε, όπως και χθες στο πλαίσιο του PES, η συμφωνία των Πρεσπών με την πΓΔΜ η οποία - μαζί με την συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ - "αναδείχθηκε ως εξαιρετικό παράδειγμα προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας στην πολύπαθη περιοχή μας".
Σημείωσε ότι τα ίδια μηνύματα έλαβε και στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόσο στην κατ'ιδίαν συνάντησή τους όσο και στην ενημέρωση στη Σύνοδο, τόνισε ότι η γειτονική μας χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ "μόνο υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της Αναθεώρηση".
Όχι της Αυστρίας στην κατανομή προσφύγων
Η Αυστρία δεν θέλει να συμμετάσχει στην κατανομή προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα έχει υποδεχθεί δυσανάλογα πολλούς ανθρώπους, «σαφώς πολύ περισσότερους από άλλες χώρες», και τώρα τίθεται θέμα μείωσης της εισροής, αποσαφήνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλώντας το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ συμφώνησε στη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων εκτός της ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αυτή η ιδέα πέρασε τώρα» και ότι πέραν αυτού υπάρχουν ρυθμίσεις για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη διάσωση προσφύγων.
Ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, έκανε λόγο για «μακρές και έντονες συζητήσεις» στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας πως υπάρχουν ακόμη πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στην μεταναστευτική πολιτική.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία για προαιρετικά κέντρα προσφύγων και για κατανομή προσφύγων εντός της ΕΕ, αναφέροντας ότι εάν κράτη, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, το επιθυμούν, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν "κλειστά κέντρα", ενώ παρατήρησε πως «εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία για υποχρεωτικές ποσοστώσεις».
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ευχαριστημένος για το γεγονός, όπως είπε, ότι τώρα γίνεται εστίαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και ότι υπάρχει μία προθυμία για εντονότερη συνεργασία με τη λιβυκή ακτοφυλακή, ενώ επισήμανε πως οι χώρες της "Ομάδας του Βίσεγκραντ" (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), η Δανία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία και η Αυστρία, ζήτησαν περισσότερη δραστηριοποίηση στα εξωτερικά σύνορα.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου