Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Γερμανία: 25.000 άτομα στις «λίστες εχθρών» της ακροδεξιάς



Λίστες με ονόματα, τηλεφωνικούς αριθμούς και διευθύνσεις 25.000 ατόμων διατηρούν ακροδεξιές οργανώσεις στη χώρα σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού δημοσιογραφικού δικτύου Redaktionsnetzwerk Deutschland.
 Από έρευνες και συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στον ακροδεξιό χώρο από το 2011 μέχρι πρόσφατα οι γερμανικές αρχές ασφαλείας ανακάλυψαν καταλόγους με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις περίπου 25.000 ατόμων που φέρουν τον χαρακτηρισμό «εχθροί».
Οι πληροφορίες αυτές βασίζονται σε απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε κοινοβουλευτική ερώτηση του κόμματος της Αριστεράς στην ομοσπονδιακή βουλή.
Μόνο τρία άτομα ενημερώθηκαν
Περίπου 10.000 από τα έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία κατασχέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών κατά της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΝSU που δολοφόνησε μια αστυνομικό και εννέα μετανάστες, ανάμεσα τους και τον έλληνα ομογενή Θεόδωρο Βουλγαρίδη. Τα περισσότερα ονόματα είχε συγκεντρώσει η ακροδεξιά οργάνωση Nordstern της ανατολικής Γερμανίας. Όπως ενημερώνει η γερμανική κυβέρνηση στην απάντηση της, οι αρχές ενημέρωσαν τελικά μόνο τρία άτομα από τα 25.000 που βρέθηκαν στις λίστες των ακροδεξιών. Αρμόδια για τα τρία αυτά άτομα που τέθηκαν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων ήταν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (ΒΚΑ). Για την ενημέρωση των υπολοίπων ατόμων που βρίσκονται στις λεγόμενες «λίστες εχθρών» αρμόδιες είναι οι Υπηρεσίες Δίωξης Εγκλήματος των εκάστοτε κρατιδίων.
Η Μαρτίνα Ρένερ, βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά καταγγέλει ότι η στάση της κυβέρνησης δείχνει ότι «αδιαφορεί» για τον ακροδεξιό τρομοκρατικό κίνδυνο. Η ειδικός για θέματα του ακροδεξιού χώρου χαρακτηρίζει «παράλογο» ο Γενικός Εισαγγελέας του κράτους να διεξάγει δίκες κατά νεοναζιστών τρομοκρατών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (ΒΚΑ) να μην ενημερώνει τα άτομα που καταγράφονται στις εν λόγω λίστες. Η κ. Ρένερ καταγγέλλει επίσης την πρακτική ομοσπονδιακό κράτος και γερμανικά κρατίδια να διατηρούν ξεχωριστά αρχεία δεδομένων για τα άτομα που βρέθηκαν στις ακροδεξιές λίστες. Η περίπτωση της τρομοκρατικής οργάνωσης NSU αποδεικνύει, σύμφωνα με την Μαρτίνα Ρένερ, ότι δολοφονίες και επιθέσεις της ακροδεξιάς συνιστούν «πραγματική απειλή».
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
naftemporiki.rg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου