Στην υποβάθμιση 20 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Τουρκίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου της γειτονικής χώρας.
Το σημερινό «χτύπημα» αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στην οξύτατη συναλλαγματική κρίση, στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα.
Η απόφαση του Moody’s συνιστά άλλωστε, καμπανάκι τόσο για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της γείτονος, όσο και για το κρατικό αξιόχρεο, η απόδοση του οποίου κυμαίνεται στο 20%.
Από την αρχή του 2018, οι σωρευτικές απώλειες της λίρας προσεγγίζουν το 40%, με την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και τις αμερικανικές κυρώσεις, ως απόρροια της υπόθεσης του Άντριου Μπράνσον, να οδηγούν τους επενδυτές στην πόρτα της εξόδου.
«Η υποβάθμιση αντανακλά κατά κύριο λόγο, την ουσιώδη αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης ενός αρνητικού σεναρίου, το οποίο περιλαμβάνει την περαιτέρω αποδυνάμωση του επενδυτικού κλίματος και την απώλεια πρόσβασης στη χρηματοδότηση» αναφέρει μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.
Ο τελευταίος υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα 16 τράπεζες, ενώ αναθεώρησε κατά δύο βαθμίδες την αξιολόγηση ακόμη τεσσάρων ιδρυμάτων.
«Στο αρνητικό σενάριο, κατά το οποίο η επενδυτική εμπιστοσύνη θα χαθεί, ο κίνδυνος απώλειας πρόσβασης στις αγορές θα συνεπάγεται κατά πάσα πιθανότητα την ανάγκη χρηματοδοτικής στήριξης από την κυβέρνηση ή την κεντρική τράπεζα» εξηγεί, χαρακτηριστικά, ο Moody's.
Νωρίτερα, κορυφαίο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε τα σενάρια περί παροχής χρηματοδοτικής στήριξης στην Άγκυρα, με στόχο την αντιμετώπιση της συναλλαγματικής κρίσης.
«Δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα απ’ έξω. Αυτό που χρειάζεται είναι η Τουρκία να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της» έσπευσε να προσθέσει η ίδια πηγή, μιλώντας στο Reuters
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου