Από την έντυπη έκδοση
Η Ιταλία αναδείχθηκε ο αρνητικός πρωταγωνιστής κατά τη ημέρα που ολοκλήρωσε το γ’ τρίμηνο του 2018. Η γειτονική χώρα πήρε τη σκυτάλη του μονοπωλίου του ενδιαφέροντος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δύο μόλις ημέρες μετά απόφασή της για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού στο εύρος του 2%-2,25%.
Η Fed στην ανακοίνωση της απόφασης έκανε γνωστό πως θα προχωρήσει σε ακόμα τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2019 και σε άλλη μία το 2020. Η αύξηση των επιτοκίων της Τετάρτης ήταν η όγδοη για τη Fed από το 2015, όταν και ξεκίνησε τη σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής, η οποία διατήρησε για επτά χρόνια σε μηδενική βάση τα επιτόκια.Στο γ’ τρίμηνο την ατμόσφαιρα διαμόρφωσαν οι εμπορικές εντάσεις και οι συνεπακόλουθες εφαρμογές μέτρων εξαιτίας αυτών. Στις 24 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε πράξη τις εξαγγελίες της και εφάρμοσε δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων, με την Κίνα να απαντά με πιο μετριοπαθή τρόπο επιβάλλοντας με τη σειρά της δασμούς σε 5.207 αμερικανικά αγαθά, αξίας όμως 60 δισ. δολαρίων. Προ των μέτρων είχαν προηγηθεί εκατέρωθεν απειλές, με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο να καθιστούν σαφές πως δεν θα αφήσουν αναπάντητη οποιαδήποτε κίνηση αμφισβητήσει την εθνική τους κυριαρχία. Σε αυτό το αβέβαιο κλίμα οι χρηματιστηριακές αγορές είτε πήγαν ενάντια στο ρεύμα είτε επλήγησαν από αρκετά έως ελάχιστα, ενώ συντελέστηκαν και δύο γεγονότα-ορόσημα για τους επενδυτικούς κύκλους: Η διάσπαση του ψυχολογικού φράγματος του 1 τρισ. δολαρίων κεφαλαιοποίησης και μάλιστα από δύο εταιρείες (Apple, Amazon), όπως και η διάσπαση στις 21 Αυγούστου της μεγαλύτερης σε διάρκεια bull πορείας του S&P 500 (συνεδριάσεις που δεν καταγράφονται απώλειες περισσότερες του 20%), η οποία ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2009.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street δεν επηρεάστηκαν στο ελάχιστο από τις σινο-αμερικανικές εμπορικές διενέξεις, παρουσιάζοντας εξαιρετικές επιδόσεις. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jonesενισχύθηκε στο γ’ τρίμηνο 9,15%, ενώ από την αρχή του έτους καταγράφει κέρδη 7,17%, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης S&P 500 αυξήθηκε 7,33% στο γ’ τρίμηνο και 9,12% στο εννεάμηνο, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq παρουσίασε κέρδη 7,22% το γ’ τρίμηνο και έχει κάνει άλμα 16,65% από την αρχή του 2018. Αντίθετα, στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια δεν παρουσίασαν την ίδια εικόνα. Στη Γερμανία το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης υποχώρησε το γ’ τρίμηνο 0,48% και από την αρχή του έτους καταγράφει απώλειες 5,19%, για το χρηματιστήριο του Λονδίνου τα ποσοστά για τα αντίστοιχα διαστήματα διαμορφώνονται σε -1,66% και -2,31%, το χρηματιστήριο του Παρισιού ενισχύεται 3,19% και 3,41%, ενώ η αγορά του Μιλάνου χάνει 4,23% και 5,22%. Στην Ασία ο Nikkei έμεινε ανεπηρέαστος και παρουσίασε κέρδη 8,14% το γ’ τρίμηνο και 5,95% από την αρχή του έτους, στο χρηματιστήριο της Σαγκάης τα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε -0,92% και -14,69%, ενώ η αγορά του Χονγκ Κονγκ σημειώνει απώλειες 4,03% και 7,12%.
Μεγάλες πιέσεις από τις κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις έχουν υποστεί τα εμπορεύματα εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Πρωταθλητής στο εννεάμηνο αναδεικνύεται το μπρεντ, καθώς στους εννέα πρώτους μήνες του 2018 έχει ενισχυθεί 22,2%. Μέσα στην εβδομάδα το μπρεντ έφτασε σε υψηλό τετραετίας ξεπερνώντας τα 82 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες κατέγραψε νέο υψηλό, υπερβαίνοντας τα 83 δολάρια.
Από κοντά και το αργό, με τα κέρδη του εννεάμηνου να ανέρχονται στα 19,4%. Στα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός από την αρχή του χρόνου έχει απολέσει 9,2% και η τιμή του έχει φτάσει να διαπραγματεύεται κάτω από τα 1.200 δολάρια η ουγκιά. Στα βασικά μέταλλα, ο χαλκός αποδυναμώνεται 14,4% κατά το πρώτο εννεάμηνο, το αλουμίνιο καταγράφει απώλειες 10,3%, ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση έχει σημειώσει ο ψευδάργυρος, της τάξεως του 24,1%. Το εμπόρευμα που έχει πληγεί περισσότερο από όλα μέσα στο 2018 είναι με διαφορά η ακατέργαστη ζάχαρη έχοντας απολέσει 28%.
Τα νομίσματα παρουσίασαν επίσης ανομοιομορφία. Το ευρώ υποχώρησε χθες κάτω από το 1,16 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα η ισοτιμία υποχωρεί 2,8%, τη στιγμή που την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατέγραφε άνοδο άνω του 10%. Αντίστοιχα, ο δείκτης του δολαρίου γνώρισε στο γ’ τρίμηνο κέρδη για τρίτο συναπτό τρίμηνο, της τάξης του 0,7%. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει άνοδο 3%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Στον αντίποδα, μεγάλο πλήγμα υπέστησαν τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών, με τις μεγαλύτερες απώλειες από τις αρχές του έτους έως σήμερα να καταγράφει το πέσο Αργεντινής με πτώση 53% και η λίρα Τουρκίας με πτώση 36,9%.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου