Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω; Νέα σήματα κινδύνου για τον πλανήτη


fwni-bowntos-en-ti-erimw-nea-simata-kindunou-gia-ton-planiti

Η ανθρωπότητα έχει εξαφανίσει το 60% του πληθυσμού των ζώων από το 1970 μέχρι σήμερα: θηλαστικά, αμφίβια, ερπετά, ψάρια και πουλιά έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο μέρος τα τελευταία 44 χρόνια, όπως αποτυπώνει η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), με τίτλο «Living Planet», κρούοντας ξανά τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο πληθυσμός των θηλαστικών, των πτηνών, των ερπετών, των αμφίβιων και των ψαριών μειώθηκε κατά 60% από το 1970 ως το 2014, τονίζει η οργάνωση στην δωδέκατη, ετήσια έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε με τη συνεργασία της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και βασίζεται στην παρακολούθηση 16.700 πληθυσμών (4.000 ειδών).
Η περιοχή της Καραϊβικής/ Λατινικής Αμερικής εμφανίζει τη χειρότερη εικόνα με την εξαφάνιση του 89% του πληθυσμού των άγριων ζώων σε διάστημα 44 ετών. Η Βόρεια Αμερική και η Γροιλανδία είναι στην καλύτερη κατάσταση με μόλις το 23% των άγριων ζώων να έχει χαθεί. Η περιοχή της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 31%.
Η πρώτη εξήγηση για τη δραματική μείωση των πληθυσμών των άγριων ζώων είναι η απώλεια του φυσικού τους περιβάλλοντος, η εκτεταμένη γεωργία, οι εξορύξεις, η αστικοποίηση, ενέργειες που ενισχύουν την αποψίλωση των δασών και μολύνουν το έδαφος.
Επίσης το δάσος του Αμαζονίου συρρικνώνεται συνεχώς, όπως και η σαβάνα του Σεράντου, καθώς επεκτείνεται η καλλιέργεια της σόγιας και η εκτροφή βοοειδών -ένα απαισιόδοξο γεγονός στο οποίο ουδέποτε αναφέρθηκε ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο το 25% των εδαφών έχει γλιτώσει από το αποτύπωμα του ανθρώπου, το 2050 θα έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10%. Σε αυτό προστίθενται η υπεραλιεία, η μόλυνση, η λαθροθηρία, οι ασθένειες, η κλιματική απορρύθμιση.
«Υπνοβατούμε προς την άκρη του γκρεμού» δηλώνει το WWF, ενώ συμπληρώνει πως «εάν υπήρχε μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού κατά 60%, θα σημαίνει πως θα είχε εκκενωθεί η Βόρειας Αμερική, η Νότια Αμερική, η Αφρική, η Ευρώπη, η Κίνα και η Ωκεανία. Για αυτό το μέγεθος μιλάμε». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου