Έξαλλοι οι Ευρωβουλευτές με τους ΣΥΡΙΖΑίους για το «όχι» στην αναγνώριση του Γκουαϊδό
Σφοδρή επίθεση κατά των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους αναφορικά με το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου που ζητούσε την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως προέδρου της Βενεζουέλας, εξαπολύουν τα κόμμα της αντιπολίτευσης. Ως γνωστό, οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα καταψήφισαν το ψήφισμα, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης απουσίαζε από τη συνεδρίαση.
Σε κοινή δήλωσή τους οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στους συναδέλφους τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως με τη στάση τους «έπληξαν το λαό της Βενεζουέλας».
Όπως αναφέρουν, «ο λαός της Βενεζουέλας μαστίζεται σήμερα από πείνα και ανέχεια. Δοκιμάζεται σκληρά από τις αυταρχικές μεθοδεύσεις του καθεστώτος Μαδούρο που τον έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση. Όλη η Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης στέκεται δίπλα στο λαό της Βενεζουέλας. Θλιβερή εξαίρεση, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν ή φρόντισαν να απουσιάζουν από την ψηφοφορία, ακολουθώντας τη γραμμή της κυβέρνησης Τσίπρα και τις επιλογές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην οποία ανήκουν. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι το καθεστώς Μαδούρο είναι «μοντέλο που θα έπρεπε να απλωθεί στην Ευρώπη»».
Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει πως «ο κ. Τσίπρας έμεινε μόνος στην Ευρώπη να στηρίζει Μαδούρο. Σήμερα οι Ευρωβουλευτές του, απόλυτα απομονωμένοι ψήφισαν κατά της αναγνώρισης του Γκουαϊδό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το προοδευτικό προσωπείο τους κατέπεσε και στην Ευρώπη».
O πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επέλεξε να απομονώσει για ακόμη μια φορά την Ελλάδα. «Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν όχι ή απείχαν στη ψηφοφορία αναγνώρισης του Γκουαϊδό ως προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τον παλιό της φίλο Μαδούρο κόντρα σε όλο τον σύγχρονο κόσμο. Οι Έλληνες απαιτούν εξηγήσεις για αυτή τη νέα απομόνωση», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter.
Η απάντηση Παπαδημούλη
Απαντώντας στις επικρίσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, υποστήριξε πως «οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Πράσινων και μέρος των Σοσιαλιστών αρνήθηκαν θετική ψήφο στο ψήφισμα του ΕΚ για τη Βενεζουέλα. Ζητούμε μεσολάβηση της ΕΕ για διάλογο και άμεσες εκλογές για δημοκρατική διέξοδο».
Απαντώντας, τέλος, στο «γιατί» δεν ψήφισε ο ίδιος, ο κ. Παπαδημούλης κάνει γνωστό ότι «την ώρα της ψηφοφορίας ταξίδευα. Αύριο είμαι από το πρωί στις Σέρρες».
Η στάση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε το ψήφισμα κατάπτυστο και υποστήριξε πως «αποτελεί απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση εναντίον του βενεζουελάνικου λαού».
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του «το ψήφισμα, που από κοινού συνυπέγραψαν οι πολιτικές ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών, υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ενώ βρήκε υποστηρικτές ανάμεσα στους Πράσινους, η ηγεσία των οποίων τοποθετήθηκε με λευκό, όπως και η ναζιστική Χρυσή Αυγή» και προσθέτει «με κάτι τέτοιους, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ να στήσει «προοδευτικά μέτωπα» ενάντια στην Ακροδεξιά και τους φασίστες».
Πώς ψήφισαν οι έλληνες ευρωβουλευτές
Σημειώνεται ότι το ψήφισμα τελικά εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, υπέρ της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας ψήφισαν στην Ευρωβουλή ο κ. Νότης Μαριάς από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο κ. Κώστας Χρυσόγονος από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο κ Γιώργος Κύρτσος, η κυρία Μαρία Σπυράκη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης και ο κ. Μιλτιάδης Κύρκος από του Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.
Κατά της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ψήφισαν οι: Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος, ο κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος, ενώ απείχαν οι κ. Γιώργος Επιτήδιος (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος, Λάμπρος Φουντούλης (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος και ο Ελευθέριος Συναδινός (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος.
fimotro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου