Στο δημοσίευμα του BBC, ήρθε να προστεθεί και δημοσίευμα από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο
Με τις αντιδράσεις για το δημοσίευμα του BBC περί «ύπαρξης καταπιεσμένης μακεδονικής μεινότητας στην Ελλάδα» να μην έχουν ακόμα κοπάσει, ο ιδρυτής του πολιτικού φορέα «Ουράνιο Τόξο» ζητά αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας», ενώ επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν ότι η Συμφωνία αφήνει επικίνδυνες γκρίζες ζώνες.
Στο δημοσίευμα του BBC, ήρθε να προστεθεί και δημοσίευμα από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, το οποίο αναφέρεται σε «κοινότητα σλαβόφωνων στην Ελλάδα» καθώς και σε μια «ομάδα αγνώστου αριθμού Ελλήνων πολιτών που διεκδικεί την αναγνώρισή της ως «μακεδονική μειονότητα της Ελλάδας». Το εν λόγω δημοσίευμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν συνυπολογίσει κανείς πως προέρχεται από μέσο ενημέρωσης που ελέγχεται από τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για την περιοχή αλλά και την αντίθεσή της με τη Συμφωνία των Πρεσπών που άνοιξε την πόρτα του ΝΑΤΟ για τα Σκόπια.
Ειδικότερα, το ρωσικό πρακτορείο παίρνει συνέντευξη από το ιδρυτικό στέλεχος του «Ουράνιου Τόξου», Παύλο Βοσκόπουλου, ο οποίος όχι μόνο επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν ότι η Συμφωνία αφήνει επικίνδυνες γκρίζες ζώνες αλλά συγκρίνει το Ελληνικό Κράτος με το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας του ’30.
Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην ελληνική ηλεκτρονική έκδοση του Sputnik και έχει τίτλο «Ουράνιο Τόξο στο Sputnik: 500 χωριά μιλούν τη μακεδονική γλώσσα».
Αναφέρεται στην «κοινότητα σλαβόφωνων στην Ελλάδα», καθώς και σε μια «ομάδα αγνώστου αριθμού Ελλήνων πολιτών που διεκδικεί την αναγνώρισή της ως «μακεδονική μειονότητα της Ελλάδας» και το «Ουράνιο Τόξο» είναι το κόμμα που, όπως ισχυρίζεται, εκφράζει την αυτοαποκαλούμενη «μακεδονική μειονότητα που μιλά την μακεδονική γλώσσα».
Ο κ. Βοσκόπουλος, στη συνέντευξη δηλώνει ότι υπάρχει η «σύγχρονη Μακεδονική ταυτότητα που δεν συνδέεται με την αρχαιότητα».
Θεωρεί πάντως θετικό το γεγονός ότι γίνεται αναφορά σε μακεδονική γλώσσα: «Συγκεκριμένα ένα βήμα μπροστά είναι ότι σε αυτή τη συμφωνία στα πλαίσια της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας δεν γινόταν σεβαστή η ιδιαίτερη μακεδονική ταυτότητα, μεταξύ αυτών και η σύγχρονη μακεδονική γλώσσα. Στη συμφωνία γίνεται αναφορά ότι η μακεδονική γλώσσα γίνεται σεβαστή, καθώς η πάγια θέση του ελληνικού κράτους είναι ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα. Το δεύτερο θετικό είναι ότι επειδή υπάρχει στη συμφωνία αναφορά για την μακεδονική εθνότητα που είναι κυρίως νομικός όρος, είναι ρητή η αναφορά ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη μακεδονική εθνικότητα».
Στο δημοσίευμα του Sputnik γίνεται αναφορά στη σύγχρονη διάσταση του μακεδονικού, όπως προέκυψε με την διαφορά για το όνομα και προβάλλεται η συνέντευξη του κ. Βοσκόπουλου η οποία εγείρει μια σειρά ζητημάτων.
Ο κ. Βοσκόπουλος υποστηρίζει ότι «υπάρχουν περίπου 500 χωριά στη Βόρεια Ελλάδα από την Καστοριά μέχρι τη Δράμα και μέχρι τις παρυφές της Ναούσης και της Βέροιας όπου ακούγεται η απαγορευμένη γλώσσα», και εκφράζει το αίτημα του Ουράνιου Τόξου για να «διδάσκεται η «μακεδονική γλώσσα» κανονικά στα σχολεία του ελληνικού κράτους, όχι σε παράλληλα σχολεία, γιατί εκεί θα υπάρξει περιθωριοποίηση». Αποφεύγει βεβαίως να προσδιορίσει τον αριθμό όσων μιλούν τη γλώσσα προβάλλοντας το επιχείρημα ότι σε «πανηγύρια χωριών στην Καστοριά, στις Σέρρες, στην Ημαθία, θα ακούσεις τα λεγόμενα μακεδονικά τραγούδια σε αυτήν την «ανύπαρκτη» γλώσσα». Επιχείρημα φυσικά που δεν στοιχειοθετεί αίτημα για διδασκαλία έστω της ντοπολαλιάς αυτής στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Υπογραμμίζει επίσης ότι η «σύγχρονη μακεδονική ιδεολογία» δημιουργήθηκε περί το 1870-1880 και δεν συνδέεται με τον Αρχαίο κόσμο, αλλά όπως υποστήριξε το «φετίχ του ελληνικού εθνικισμού ότι οι Έλληνες είναι απόγονοι του Σωκράτη του Πλάτωνα του Περικλή και αφού μπήκε και η μακεδονική παράμετρος ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, οδήγησε στην επιχειρηματολογία κατά της δημιουργίας σύγχρονου μακεδονικού κράτους».
Το προκλητικό σημείο είναι όταν δηλώνει ότι η «πολιτική της σύγχρονης ελληνικής κρατικής οντότητας απέναντι στα δικαιώματα των μειονοτήτων μου θυμίζουν σαν τη Γερμανία τη δεκαετίας του 1930. Και αναφέρομαι φυσικά στους Εβραίους που ήθελαν να διεκδικήσουν την αναγνώρισή τους με πολιτιστικό σύλλογο πολιτικό κόμμα κλπ. Κάτι αντίστοιχο επιδιώκει το Ουράνιο Τόξο….».
Επιπλέον, με δηλώσεις του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», ο κ. Βοσκόπουλος ζητά με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την αναγνώριση της «μακεδονικής» μειονότητας και γλώσσας, τονίζοντας πως αποτελεί «δείγμα δημοκρατίας».
«Η πραγματικότητα είναι αυτή που έχετε μπροστά τα μάτια σας. Μιλάτε με έναν άνθρωπο που είναι μέλος της σύγχρονης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Το κακό είναι ότι σ΄αυτό το ζήτημα έχει εκπαιδευτεί, ειδικά τις τελευταίες δύο – τρεις δεκαετίες ο μέσος Έλληνας και ως ένα βαθμό βλέπουμε γιατί υπάρχουν αυτές οι ακραίες αντιδράσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Βεβαίως ζητάμε αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι δείγμα δημοκρατίας, σε μία πολιτισμένη και δημοκρατική χώρα.
«Πώς είναι δυνατόν μία πολιτισμένη χώρα να μην δέχεται τη διαφορετικότητα και να μην αναγνωρίζει μειονότητες στο έδαφός της ;» υπογράμμισε.
«Πώς είναι δυνατόν μία πολιτισμένη χώρα να μην δέχεται τη διαφορετικότητα και να μην αναγνωρίζει μειονότητες στο έδαφός της ;» υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας η απάντηση ήταν θετική. «Είναι η σύγχρονη μακεδονική γλώσσα. Μιλάμε για σύγχρονες μορφές γλωσσικής έκφρασης» είπε.
Αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με τον Μ. Αλέξανδρο, «όπως βέβαια» συμπλήρωσε «οι σύγχρονοι πολίτες δεν έχουνε άμεση σχέση με τον Σωκράτη και τον Περικλή», πρόσθεσε.
Το ερώτημα, βεβαίως, είναι πόσους πραγματικά εκπροσωπεί ο κ. Βοσκόπουλος και το Ουράνιο Τόξο. Κι αν ο αριθμός τους συνιστά πραγματική εθνοτική ομάδα και, εν τέλει, απειλή για την Ελλάδα. Ο ίδιος στις δηλώσεις του έκανε λόγο για «500 χωριά» στη Μακεδονία. Ωστόσο, τα εκλογικά αποτελέσματα του κόμματος, όσες φορές δοκίμασε την τύχη του στις Ευρωεκλογές, καταδεικνύουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, την σχεδόν μηδενική απήχηση της Οργάνωσης, ακόμη και στις περιοχές της ελληνικής Μακεδονίας.
fimotro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου