Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Δημόπουλος: Παρά τη μειωμένη κατά 70% χρηματοδότηση, το ΕΚΠΑ άντεξε την οικονομική κρίση



Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο νυν πρύτανης Θανάσης Δημόπουλος ανακοίνωσε επίσημα σήμερα την εκ νέου υποψηφίοτητά του τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Επιθυμώ να ενημερώσω την Πανεπιστημιακή Κοινότητα σχετικά με την υποβολή της υποψηφιότητάς μου για τη θέση του Πρύτανη, με την επισύναψη και του βιογραφικού μου σημειώματος, ώστε η κοινότητά μας να κρίνει με βάση τα χαρακτηριστικά που οφείλει να συγκεντρώνει ένας Πρύτανης στο ΕΚΠΑ.
Τα χαρακτηριστικά αυτά, κατά την άποψή μου, είναι η διεθνής αναγνώριση του επιστημονικού έργου, η ευρεία αποδοχή, η μακροχρόνια διοικητική εμπειρία και η αποτελεσματικότητα, η αναλυτική γνώση των προβλημάτων και της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, τα ηγετικά χαρακτηριστικά και η ύπαρξη συγκεκριμένων προτάσεων στο πλαίσιο ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού σχεδίου.
Έχω κοινοποιήσει, επίσης, ορισμένες ενότητες απολογισμού του έργου που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας μου, ενώ πρόκειται να σας κοινοποιηθούν και οι υπόλοιπες. Σημειώνω ότι αναλάβαμε το Πανεπιστήμιο εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας που επηρέασε κάθε τομέα, ενώ ταυτοχρόνως βιώσαμε τη διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού που είχε αποδιοργανώσει σε σημείο κατάρρευσης τον μηχανισμό του Ιδρύματός μας.
Κινηθήκαμε με συγκριμένο σχέδιο και ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε τα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν, προσπαθώντας να αποκαταστήσουμε τις διαδικασίες και να σταθεροποιήσουμε την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου, να ολοκληρώσουμε και να προγραμματίσουμε έργα υποδομής, να οργανώσουμε τα οικονομικά και να αναπτύξουμε την εξωστρέφεια, τη διεθνή αναγνώριση και το κοινωνικό έργο του ΕΚΠΑ”.
Στο οικονομικό πεδίο και τις υποδομές ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε οτι: “Παρά τη μειωμένη κατά 70% χρηματοδότηση (σε σύγκριση με το 2010), με χρηστή διαχείριση, μελετημένες προτεραιότητες και οικονομίεςκλίμακας, το Πανεπιστήμιο άντεξε την οικονομική κρίση, χωρίς να μειώσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε το γεγονός ότι μειωθήκαν σημαντικά οι δαπάνες για ενοικιαζόμενους χώρους, εξοικονομώντας 1.300.000 ευρώ ανά έτος. Η διαφάνεια και η θέσπιση οριζόντιων κανόνων στη κατανομή των εσόδων του ΕΛΚΕ (από παρακρατήσεις, τόκους κλπ,) ενίσχυσε τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και της έρευνας, αντικαθιστώντας την έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος για τον σκοπό αυτό. Επιπλέον, καθιερώθηκαν δράσεις, όπως η χρηματοδότηση της συμμετοχής σε διεθνή συνέδρια”.
arouraios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου