Η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και του 2019 αλλά και του 2020 καλά κρατεί. Θα βγάλει η ευρωπαϊκή επιτροπή την έκθεσή της για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση στις 5 Ιουνίου; Θα διαγνώσει δημοσιονομική «τρύπα» της τάξεως του 1,2% του ΑΕΠ όπως ακούγεται; Και αν ναι ποια θα είναι η συνέχεια; Θα απαιτηθούν καινούργια μέτρα από την επόμενη κυβέρνηση; Και όσον αφορά στα πλεονάσματα του 2020 τι θα γίνει;
Ποιος θα εκλεγεί στις 7 Ιουλίου; Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει προτείνει τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% με την «εγγύηση» του κουμπαρά ασφαλείας ή η Νέα Δημοκρατία που έχει ανακοινώσει ότι θα σεβαστεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για την επόμενη χρονιά;
Ενώ τα ερωτήματα αυτά περιμένουν απάντηση, η χθεσινή έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής ανέδειξε μια ακόμη ελληνική πρωτιά. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που να παράγει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα όσο η Ελλάδα.
Είμαστε πρωταθλητές όπως φαίνεται και από τα ακόλουθα στοιχεία: Με βάση τον ορισμό ESA 2010 (δηλαδή τον κοινό ορισμό που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες), το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 4,4% του ΑΕΠ για το 2018 (ή στο 4,29% με βάση το μνημονιακό πλεόνασμα το οποίο όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συγκριτικός δείκτης καθώς ο συγκεκριμένος υπολογισμός για να προκύψει το μνημονιακό πλεόνασμα δεν υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες). Δεύτερη χώρα στη σχετική κατάταξη είναι η Μάλτα με ποσοστό 3,5% και 3η η Πορτογαλία με ποσοστό 3%.
Ακολουθούν Σλοβενία και Λουξεμβούργο που βρίσκονται στο +2,7% ενώ Η Γερμανία είχε πρωτογενές πλεόνασμα 2,6%. Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1,3% ενώ τις χειρότερες επιδόσεις είχαν η Ισπανία που έκλεισε τη χρονιά στο 0% και οι Λετονία, (πρωτογενές έλλειμμα 0,3%), η Εσθονία (έλλειμμα 0,6%), η Γαλλία (έλλειμμα 0,8%) και η Κύπρος (έλλειμμα 2,3%). Σε όρους ισοζυγίου γενικής κυβέρνησης η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις λίγες χώρες με πλεόνασμα (σ.σ είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αφού ληφθεί υπόψη και η δαπάνη για τους τόκους). Έκλεισε με πλεόνασμα 1,1% το οποίο ξεπερνούν μόνο η Μάλτα (2%), το Λουξεμβούργο (2,4%), η Γερμανία (1,7%) και η Ολλανδία (1,5%). Οι περισσότεροι προϋπολογισμοί των χωρών της Ευρώπης είναι ελλειμματικοί ενώ ο μέσος όρος των χωρών της ευρωζώνης διαμορφώνεται στο -0,5%.
Πρωταθλήτρια παραμένει η Ελλάδα σε επίπεδο χρέους με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 181,1%. Ακολουθεί η Ιταλία με 132,2% και η Πορτογαλία με 121,5%. Πάνω από το 100% του ΑΕΠ ρείναι επίσης η Κύπρος (102,5%) και το Βέλγιο (102%).
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου